hirdetés

Segítség a nők szívinfarktusának felismerésében

A számos esetben nem tipikus tünetekkel jelentkező női szívinfarktus diagnosztizásásában segítséget jelentenek a nagy érzékenységű troponin meghatározások, melyek használatát nemrégiben a NICE is javasolta.

hirdetés

A szívinfarktus egyre gyakoribb a nők körében is. Jelentős különbségek vannak viszont a férfiak és a nők akut miokardiális infarktusának kezelése és kimenetele között, mivel a nők akut koronária problémái nem teljesen típusos tünetekkel, valamint kevésbé jellegzetes EKG-s tünetekkel járnak, ezért a szívinfarktusuk nehezebben diagnosztizálható, a diagnosztikus pontosság javítása tehát különösen nők esetén igen hasznos. A nők továbbá ritkábban kapnak megfelelő, bizonyítékokon alapuló kezelést, mint az azonos diagnózissal kezelt férfiak. A miokardiális infarktus diagnózisát általánosságban a miokardiális iszkémiára utaló tünetek és jelek mellett a kardiális troponin meghatározásával lehet megerősíteni: a troponinnak a referencia értékhatár fölé emelkedése az infarktus jele.

Az ST-elevációval járó miokardiális infarktus (STEMI) esetén az EKG elegendő bizonyítékkal szolgál a diagnózishoz, de ST-szegment eleváció hiányában (NSTEMI) az EKG nem diagnosztikus értékű, és sorozatos troponin-mérések szükségesek a diagnózishoz.

Az érzékenyebb troponin-vizsgálatok javíthatnak a találati arányon, csökkenhet a visszatérő szívinfarktusok és az ezzel kapcsolatos halálozások száma is.

Egy 2015. január 21.-én megjelent közlemény szerint a nagy érzékenységű troponinok (hs-Tn) és a nemek szerint meghatározott küszöbértékek segítségével megduplázódik a nők diagnosztizált szívinfarktusának aránya.

A kutatók egyetlen kardiológiai centrumban propektíven vizsgáltak 1126 koronária-elváltozásra gyanús beteget. A betegek 45%-a nő volt. A szérum hs-Tn koncentrációkat a felvételkor, majd 6 és 12 óra múlva kétféle módon mérték: egyrészt a konvencionális TNl assay-el, valamint egy hs-Tnl assay-el (ARCHITECT STAT, Abbott Laboratories). A beteg neme szerinti küszöböt férfiaknál 34 ng/l-ben, nőknél 16 ng/l-ben állapították meg. A standard troponin I mérésnél – ahol a küszöbértéket 50 ng/literben határozták meg - 55 nőbetegnél (11%), valamint 117 férfi betegnél (19%) diagnosztizáltak 1-es típusú (koronária plakk szakadásnak, vagy trombus-képződésnek megfelelő) szívinfarktust. Nagy érzékenységű troponin-méréssel a diagnosztizált 1-es típusú szívinfarktusok száma 16%-ra emelkedett, ha az átalános 26 ng/liter küszöböt használták, ha viszont a nőkre specifikus 16 ng/literes küszöböt vették alapul, akkor 22%-ra emelkedett (p<0,001). Férfiak esetén a nem-specifikus 34 ng/literes küszöbértéket használva csak kisebb mértékű emelkedés volt észlelhető (19-ről 23%-ra). A kutatók megfigyelése szerint a szívinfarktussal diagnosztizált nőbetegeket ritkábban küldték kardiológushoz (95% vs 80%), ritkábban írtak elő koronária arteriográfiát (74% vs 47%), és perkután koronária beavatkozást (64% vs 29%), mint a férfiaknál. Ugyanígy, a kórházból való elbocsájtáskor a férfiaknál ritkábban ajánlottak a nőknek valamiféle sztatin-szedést (85% vs 60%). A troponin-vizsgálat bármelyik módszerével kiemelt infarktusos nőknél volt a legmagasabb a 12 hónapon belüli újabb infarktus és a szívhalál kockázata. Ugyanakkor a női szívinfarktusos betegek átlagos életkora 7 évvel magasabb volt a férfiakénál – ami több komorbid állapottal jár.

Dr. Nicholas Millst (University of Edinburgh, Skócia), tanulmány szenior szerzőjét meglepte az eredmény, hiszen ő a férfi és a női betegeit korábban sem a diagnózis, sem a kezelés során nem tett különbséget férfi és női betegei között. Elismerte, hogy bár a nőknél ugyanúgy megjelenik a mellkasi fájdalom, mint férfiaknál, és az EKG-n a miokardiális iszkémia ugyanúgy látszik, de troponin-szintjük – a férfiakéhoz képest - alapvetően alacsonyabb tartományban marad, ami „a férfi és női koronária-betegség eltérő patofiziológiájából adódik”, és például nőknél inkább látni plakk eróziót, mint plakk szakadást, és az infarktus is kisebb, mint férfiaknál, ami perzse nem jelenti azt, hogy ezek a betegek ne lennének nagy kockázatúnak tekintendők.

Egy ugyanekkor megjelent új meta-analízis felveti, hogy csak különböző nagy érzékenységű troponinok kiindulási méréseihez viszonyítva lehet a sürgősségi osztályon kiemelni a szívinfarktusos betegeket. A 23 közlemény meta-analízise alapján a szerzők igazolva látják, hogy az érzékeny hs-TnT (Elecsys, Roche Diagnostics) kiindulási mérése elegendő a sürgősségi osztályokon a szívinfarktusos betegek kimutatására akár olyan alacsony küszöbértékek, mint 3 ng/l vagy 5 ng/liter mellett is. A nem-specifikus diagnosztikus küszöbértékek segítségével a nagy kockázatú nők kiemelhetők, és a 20 éve megállapított nemi különbségek a férfi és női infarktusos betegek között csökkenhetnek. 

A NICE nemrégiben javasolta a nagy érzékenységű Tnl-t és a TnT vizsgálatok használatát.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire

2. BMJ

3. NICE 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.