hirdetés

Akut infarktusban nem tesz jót az oxigén

Akut, ST-elevációval járó infarktusban, ha van lehetőség oxigén adására, biztonsági többletnek érzi a klinikus az alkalmazását. Egy új vizsgálat arra utal, hogy ez a ráadás inkább árt, mint használ.

hirdetés

ST-elevációval járó infarktusban (STEMI) a korszerű rohammentőben, őrzőszobán szolgálatot teljesítő klinikus általában biztonsági többletnek gondolja, ha a szükséges kezelést oxigén alkalmazásával is kiegészítheti. Az American Heart Association (AHA) most befejeződött kongresszusán az egyik legnagyobb feltűnést keltő előadás megkérdőjelezte ennek a bevett klinikai gyakorlatnak a helyességét.

Dion Stub és munkatársai referátumukban az „Air Versus Oxygen in ST-Elevation Myocardial Infarction” (AVOID) vizsgálatról számoltak be. Az eredmények azt jelezték, hogy STEMI esetén, ha a beteg nem hipoxiás, a terápia kiegészítése oxigén adásával olyan többlet beavatkozás, mely fokozza a szívizom károsodását, az infarktus méretét, és veszélyes ritmuszavarokat válthat ki, sőt 6 hónapon belül az infarktus nagyságát is növelheti.

Több mint száz éve, 1900-ban jelent meg az első megfigyelés arról, hogy a többlet oxigén javítja az anginás beteg kórház előtti és kórházon belüli panaszait. Világszerte elterjedt ez a betegellátási mód. A terápiás irányelvek ugyan jelezték így vagy úgy, hogy az oxigénadás gyakorlatát randomizált klinikai vizsgálatok nem nagyon támasztották alá, de a mindennapi praxis ezeket a jelzéseket nem vette komolyan.

Az előadó emlékeztette a hallgatóságot, hogy új élettani adatok szerint az oxigén akár csak 15 perces oxigén alkalmazása már hiperoxiához vezethet, ami csökkenti a coronariás véráramlást, növeli a koszorúerek érellenállását és a szabadgyökök szintjét a koszorúerekben, rontja a mikrocirkulációt. „Ezek hozzájárulhatnak a fokozott reperfúziós károsodáshoz, az akut coronaria-károsodáshoz az akut coronaria-szindróma során” – tette hozzá Dr. Stub.

Az AVOID randomizált, kontrollcsoportos, multicentrikus tanulmány volt annak tisztázására, hogy STEMI-ben milyen hatása van külön oxigén adásának normális oxigénszaturáció esetén. A vizsgálatba bevont STEMI-betegek oxigénszaturációja 94% fölött volt. Az oxigénnel kezelt csoportba randomizált betegeket (218 fő) a katéteres laboratóriumba való felvételtől kezdve 8 liter/perc oxigénnel kezelték. A másik csoportba tartozók (223 beteg) csak akkor kaptak oxigént, ha oxigénszaturációjuk 94% alá csökkent.

A primer vizsgálati végpont az infarktus mérete volt, amit a szívenzimek és más markerek alapján számoltak ki. A kreatin-kináz szérumszintje az oxigént belégző csoportban 25%-kal magasabb volt, ami a kutatók szerint nagyobb mértékű szívizom-károsodást jelent. A troponin I szint is hasonlóan alakult, bár nagyobb szórással. A másodlagos végpont az MRI-vel kimutatott szívizom-károsodás. Az MRI 6 hónappal később történt, 135 betegen. Dr. Stub szerint ez a vizsgálat is az oxigénadás miokardiális károsodást fokozó hatására utalt.

A két csoport mortalitása nem különbözött, de az oxigénnel kezelt csoportban gyakoribb volt az ismétlődő infarktus és a jelentős ritmuszavar. Fél évvel később szignifikáns mortalitási különbség nem jelent meg a betegcsoportok között. „Semmiképp sem azt kívánjuk javasolni, hogy akut coronaria-szindrómában a hipoxiás betegeknek ne adjunk oxigént, mert az ilyenkor életmentő kezelés. A kérdés tisztázásához további, jól kontrollált vizsgálatokra van szükség” – zárta le a vitát Dr. Stub.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.