hirdetés

Nem jó a kórházban infarktust kapni

Ha valaki otthon kap ST-elevációs infarktust, és gyorsan segítséget kér, jobb esélye van a túlélésre, mint annak, aki egyéb okból kórházban fekszik. Az utóbbi betegcsoport tagjainak infarktushalálozása háromszor akkora, mint a beszállított betegeké.

hirdetés

Ma már a laikusok többsége is tudja, hogy mellkasi fájdalom, infarktus gyanúja esetén nem szabad órákig várni a szakellátásra, mert a gyors segítség életet menthet. Azt gondolhatnánk, hogy ha már jön a szívroham, az a szerencsés, aki éppen a kórházban tartózkodik, mert ott gyorsabb, hatásosabb a segítség.

Orvosnak és laikusnak egyaránt megdöbbentő szembesülni a tényekkel. Prashant Kaul és munkatársai dolgozata, melyet a JAMA november 19-ei száma közölt, megmutatja Kalifornia állam kórházi betegnyilvántartása alapján, hogy a kórházban fekvő betegeknek mi a sorsuk, ha ST-elevációval járó infarktust kapnak.

„A korai reperfúzió perkután coronaria-intervenció (PCI) útján vagy a trombolitikus kezelés az első terápiájuk azoknak a betegeknek, akik ST-elevációs infarktus miatt kórházba kerülnek – emlékeztetett a munkacsoport vezetője. – Ennek a stratégiának az elfogadása egész sor regionális és nemzetközi lépés elfogadásához vezetett, melyek alapvetően előrevitték a heveny infarktus ellátásának gyakorlatát. Ezek az iniciatívák azonban teljes mértékben a kórházon kívül kezdődő betegellátásra vonatkoztak, és keveset tudunk arról, mi történik azokkal az infarktusos betegekkel, akiknél a ST-elevációval járó roham a kardiológiai osztályon kívül következik be.”

A munkacsoport 303 kórházban 2006 és 2011 között kezelt betegek sorsát követte, összesen 62 021 betegét. Közülük 3068 beteg (4,9%) volt kórházban, nem akut kardiológiai okból. Ez a betegpopuláció idősebb volt (p< 0,001) és többségében nőkből állt. A statisztikai értékelés során regressziós módszert alkalmaztak a kor, a nem, a komorbid állapotok és a kórházi jellemzők szerint.

Az eleve kórházban ápolt betegek mortalitási kockázata több mint háromszorosa volt a heveny infarktus miatt, akutan beszállított csoporténak (33,6% vs. 9,2%, p <0,001, és ezeket a betegeket kisebb arányban engedték haza (33,7% vs. 69,4%, p <0,001). Ráadásul a kórházban, más osztályon kezelt betegek esetében ritkábban történt szívkatéterezés, mint a kintről, akutan felvett csoport tagjainál (33,8% vs. 77,8%, p <0,001). PCI-re ugyancsak ritkábban került sor (21,6% vs. 65,0%, p <0,001). Az ST-eleváció miatt ellátott betegek közül a bent fekvő csoportba tartozók átlagosan hosszabb ideig feküdtek kórházban (13,4 nap vs. 4,7 nap, p <0,001), és az ápolásuk többe is került (425 000 USA-dollár vs. 129 000 USA-dollár, p <0,001).

A kutatók maguk is hangsúlyozzák vizsgálatuk vitatható pontjait: a retrospektív értékelést, a felvételi diagnózisok hiányát, az elektív vs. sürgős felvételek kérdését, a hazabocsátás után mortalitási adatok hiányát. „A kérdés az, miképpen lehet javítani a kórházban nem infarktus miatt ápolt betegek kardiológiai ellátását: mire kell jobban figyelni” – írják a tanulmány szerzői.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.