hirdetés

Sportolók hirtelen, váratlan szívhalála: megelőzhető?

A fiatal, edzett, egészségesnek hitt sportolók hirtelen szívhalála mindig nagy megdöbbenést kelt. Berlin volt a színhelye 2014 decemberében annak a nemzetközi konferenciának, ahol a kérdés legismertebb szakértői vitatták meg a megelőzés lehetőségeit.

hirdetés

A sportvilág nemzetközileg ismert szereplőinek váratlan, hirtelen szívhalála a média nagy témája, hiszen kiemelkedően egészséges, nem idős emberek távozása az életből mindenkit megráz. Az is közismert, hogy versenyszerűen sportolni csak gondos sportorvosi vizsgálatok után lehet, ezért senki sem kerülhet a pályára, ha valamilyen szűrővizsgálat során fölismerhető egészségügyi eltérést észlelnek.

A 2014-es berlini Euro VT/VF kongresszuson Gaetano Thiene professzor felidézte, hogy Olaszországban tették először kötelezővé az EKG-vizsgálatot, ha valaki sportolni akart. Az 1980-as évektől kezdve csaknem 34 000 főt, elsősorban fiatalokat vizsgáltak, és 621 esetben (1,8%) találtak olyan gyanús EKG-tünetet, melynek alapján megtagadták a versenysport engedélyezését. A versenyzés közben bekövetkező hirtelen szívhalál esetek száma ezt követően a népesség átlagához képest 89%-kal csökkent.

A következő referátumot Carlsten Israel tartotta, aki a német Bielefeld képviseletében beszélt arról: korunkban a hirtelen szívhalálra esélyt jelentő eltérésekkel szakorvos elé kerülő, de sportolni vágyó fiatalokat nem feltétlenül kell eltiltani a sporttól. Az implantálható kardioverter defibrillátor (ICD) beültetésével a kamrafibrilláció nagy valószínűséggel kezelhető.

Ez a téma viharos vitát váltott ki. Anthony van Loo belga labdarúgó 2009. június 10-én meccs közben hirtelen összeesett, de néhány másodperc után megmozdult, társai segítségével fölkelt, és a hírek szerint alig tudták lebeszélni róla, hogy a pályán maradjon. Utólag kiderült, hogy a játékosba már korábban ICD-készüléket ültettek be, amely az első ütéssel megszüntette a halálos ritmuszavart.

Többen hangsúlyozták: az ICD jó védelmet jelent olyan sportágak hívei számára, mint a futás vagy a kerékpározás, de a küzdősportokkal, labdajátékokkal más a helyzet, mert a készülék a küzdelem hevében megsérülhet, és a védő hatás megszűnik. Mivel sok nem szegény országban infarktus után nem ritka a preventív célú ICD-behelyezés, kiemelték, hogy ezekkel a betegekkel a kezelőorvos ne feledje megbeszélni, milyen rehabilitációs sportot választhatnak a következő időszakban.

A viták során ismételten idézték a RACER tanulmányt, mely áttekintette az Egyesült Államokban rendezett maratoni és félmaratoni futóversenyeken bekövetkező hirtelen szívhalál eseteket. A maratoni táv lefutása átlagosan kb. 4 órába, a félmaratonié 2 órába telik. A kockázat 100 000 futásóra időtartamra 0,2 szívmegállás, illetve 0,14 hirtelen szívhalál. A versenyek résztvevői között szívmegállás, illetve szívhalál 1/184 ezer, illetve 1/259 ezer gyakorisággal fordul elő. Ez szignifikánsan kisebb kockázat, mint amekkorával sok más, népszerű és széles körben elterjedt mozgásforma együtt jár.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.