hirdetés

ESC 2014-14: A defibrillátor mellény viselése megjósolhatja, szükség van-e ICD-beültetésre

A hirtelen, váratlan szívhalál legtöbbször kamrafibrillációval kezdődik, és defibrillátor alkalmazásával a beteg újraéleszthető, de ilyenkor a speciális pacemaker (ICD) beültetése kötelező. Ez költséges beavatkozás, és a mellényként viselhető defibrillátor jelezheti, szükség van-e ICD beoperálására.

hirdetés

A hirtelen, váratlan szívhalál legtöbbször nem szívmegállással, hanem kamrafibrillációval kezdődik. A szív ilyenkor nem ritmusos összehúzódásokkal pumpálja a vért, csak remeg, fibrillál, tehát a vérkeringés megszűnik. A fibrilláció megfelelő áramütéssel megszüntethető: az erre szolgáló műszer a defibrillátor. Az újraélesztést elkezdő laikusok által is biztonságosan használható defibrillátorok nem olcsók, áruk átlagosan félmillió forintnak felel meg.

Az utolsó évtizedekben a beteg mellkasába beültethető, angol neve (Implantable Cardioverter Defibrillator) alapján világszerte ICD-nek rövidített életmentő automata is elterjedt. Amikor kimutatták, hogy szívinfarktus után az első hónapban a kamrafibrilláció kockázata kifejezetten megnő, rohamot követően sok beteg testébe került ICD. Ez mind nagyobb anyagi terhet jelentett a biztosítóknak, mert ezeknek a műszereknek az átlagos ára 1,5 millió forint.

Több műszergyár foglalkozott olyan eszköz előállításával, melyet fölszerelve bizonyos idő után nagy valószínűséggel megmondható, hogy a betegnek valóban szüksége van-e ICD beültetésére. A legelterjedtebb, a ruha alatt viselhető kardioverter defibrillátor olyan mellény, amelyet a beteg naponta fölvesz, s az a ritmuszavart elektródjaival észlelve rögtön elvégzi a defibrillációt.

A European Society of Cardiologists idei kongresszusán beszámoltak a WEARIT-II tanulmány eredményeiről. Ebben a vizsgálatban 2000 amerikai szívbeteg viselte változó időn keresztül a defibrillátor mellényt annak eldöntésére, hogy szükség van-e állandó ICD behelyezésére. A résztvevők 40,3%-a iszkémiás szívbeteg volt, kardiomiopátiában 46,4%-uk szenvedett, 13,4%-uk veleszületett vagy örökölt szíveltérés miatt szorult ilyen kezelésre.

A betegek átlagos életkora 62 év volt, átlagos bal kamrai ejekciós frakciójuk 25%-nak bizonyult, és 30%-uk volt nő. Az előadó, Valentina Kutyifa hangsúlyozta, hogy a vizsgálatba bevont betegeknek több mint a fele szívelégtelenség miatt is kezelést igényelt.

A páciensek átlagosan 90 napig viselték a műszeres mellényt, és az naponta 22,5 órán át volt rajtuk. Ebben az időszakban 41 betegnél (21%) észleltek összesen 120 kamrai tachikardiát vagy kamrafibrillációt. Volt 22 beteg (1,1%), akiknél 30 esetben a mellény áramütéssel defibrillált. Ezenkívül 28 betegnél (1,4%) fordult elő 164 kamrai tachikardia, valamint 561 pitvari ritmuszavar.

A defibrillátor mellény viselése után döntötte el a kezelőorvos, hogy szükség van-e az ICD beültetésére. A kamrai ritmuszavar bármilyen formája esetén 85%-ban ICD-implantációval folytatódott a kezelés, de 39%-ban akkor is beültettek defibrillátort, ha a megfigyelés ideje alatt nem regisztráltak aritmiát. A mellény időszakában nem volt haláleset, a sikertelen áramütés is igen ritka (0,5%) volt.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.