hirdetés

Infarktussal a nők később jutnak kórházba, mint a férfiak

Az American College of Cardiology kongresszusán számoltak be arról a nagy európai vizsgálatról, amely azt bizonyította, hogy a nőbetegek heveny infarktus esetén sokkal később kapnak megfelelő kórházi kezelést, mint a férfiak.

hirdetés

San Diego volt a helyszíne az American College of Cardiology idei, 64. kongresszusának, ahol nagy figyelmet kapott Raffaele Bugiardini referátuma.  A bolognai professzor 7457, heveny, ST-elevációval járó miokardiális infarktus (STEMI) miatt kórházba került európai beteg sorsát ismertette. A betegeket 2010 és 2014 között, több európai ország regisztere alapján gyűjtötték össze.

Szignifikánsan kevesebb nőt kezeltek 1 órán belül az elzáródó koszorúér megnyitására alkalmas módszerekkel, mint férfit (76% vs. 80,4%). A hospitalizálás ideje során a mortalitás különbsége elsősorban ezzel magyarázható: a nőbetegek halálozása 12% volt, a férfiaké 6%. A nők halálozása akkor is nagyobbnak bizonyult, ha az életkort, az egyéb kezelési módokat és kockázati tényezőket is figyelembe vették.

A nők elfogadhatatlanul nagy halálozási rátája a kórházba kerülés késésével magyarázható. A nőbetegek sokkal tovább várnak, hogy kihívják a rohammentőt, mint a férfiak. Az időkülönbség azt mutatta, hogy a nők legfeljebb 1 óra múlva gondoltak az infarktus lehetőségére, míg a férfiak esetében ez a gondolat legkésőbb 45 percen belül fölmerült. A segélykérés vagy szakintézetbe telefonálás egyébként 3–5 percbe telt.

A megfelelő ellátást nyújtani képes gyógyintézetbe a férfiakat fél óra alatt bevitték; ugyanehhez a nők 70%-a esetében 1 óránál több időre volt szükség. Igen fontos viszont, hogy a szakellátásban már nem találtak nemtől függő különbséget a betegek ellátásában. Az őrzőszobába került betegeknél a tombolízis átlagosan 26 percet (férfiak), illetve 28 percet (nők) vett igénybe. Az angioplasztika mind a férfiaknál, mind a nőknél 45 percet igényelt.

A nőnemű szívbetegek késői kezelése világszerte a nők és a férfiak szívrohamainak jelentős különbségével magyarázható. Az infarktus gyors kórházi kezelésében a nők átlagosan 1 órás késésben vannak, mert a panaszt később érzékelik és tudatják környezetükkel.

Korábban nálunk a Kutatók Éjszakáján kifejezetten nőknek tartottak szűrővizsgálatot. Merkely Béla professzor, a SOTE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója hangsúlyozta, hogy a nők és az idősebbek sokszor nem is gyanakodnak szívinfarktusra, mert a tüneteik nem típusosak. „A mellkasi fájdalom enyhébb, és sok az atípusos, illetve megmagyarázhatatlan tünet. Leggyakrabban 3,5 órán túl kerülnek orvoshoz a betegek, de az átlag még rosszabb: 4,5 óra.” Ha nem szűnik a rosszullét, fél órán belül mindenképpen ki kell hívni a mentőt – tanácsolta Merkely professzor.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.