hirdetés

Övsömör és stroke kockázat

A herpes zoster elleni Zostavax védőoltás idős amerikai betegekben nem csökkentette a fertőzés során megemelkedett stroke-kockázatot.

hirdetés

Dr. Quanhe Yang (Centers for Disease Control and Prevention) és munkatársai elemzése szerint az övsömör kialakulása utáni herpez zoster (HZ) vakcinálás és/vagy az antivirális kezelés nem csökkenti az iszkémiás stroke-nak a betegség mellett tapasztalható magasabb kockázatát.

A herpes zoster évente kb. 1 millió amerikai állampolgárt érint, és – különösen röviddel a fertőzés utáni időben – megemeli a stroke kockázatát. Néhány vizsgálatban megkísérelték igazolni a HZ vakcináció és az antivirális kezelések stroke-kockázat csökkentő hatását, de a minták kis esetszámúak voltak, a megfigyelés rövid volt, és az eredmények nem voltak meggyőzőek. Dr. Yang és munkatársai ezért 35.186 olyan idős (átlagosan 80 éves) amerikai állampolgár 2008 és 2014 közötti adatait gyűjtötték ki, akik az övsömört követően iszkémiás stroke-ot szenvedtek el. A betegeket négy csoportba osztották, a kontroll csoport egyáltalán nem kapott kezelést, a vakcinációban részesültek csoportja Zostavax (Merck) védőoltást kapott, a harmadik csoport antivirális kezelésben részesült és a 4. csoportba sorolták azokat, akik védőoltást és antivirális kezelést is kaptak. Négy kockázati periódust értékeltek: a HZ utáni 0-14 nap, 15-30 nap, 31-90 nap és 91-180 nap.

Az akut iszkémiás stroke kockázata 61%-os volt az övsömör kezdete utáni 14 napon belül (Incidence Rate Ratio (IRR): 1,61, 95%CI 1,51-1,70), és emelkedett maradt még az első hónap után is (IRR: 1,35, CI 1,27-1,44), viszont a 31-90. napok között jelentősen csökkent (IRR: 1,16, CI 1,12-1,20), majd a 91-180. napok között csaknem teljesen eltűnt (IRR: 1,05, 95%CI 1,02-1,08). Ezek az arányok mind a négy betegcsoportban fennálltak és életkortól, nemtől, etnikumtól függetlenek voltak. A felmérés egy részint szelektált (Medicare biztosításhoz tartozó), 65 év fölötti beteg-populáción történt, és fiatalabbakra, vagy csökkent immunitású (immun-compromised) egyénekre feltehetően nem érvényes.

Egy 48 vizsgálat meta-analízisét magában foglaló nem régi tanulmány (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6248930/) szintén beszámolt arról, hogy röviddel a herpes vírus fertőzés után megemelkedik a stroke-ok száma, különösen ophthalmikus zoster fertőzések után és fiatalokban, illetve azoknál, aki nem részesültek antivirális kezelésben. A kutatók szerint a herpes vírusok azáltal növelik a stroke kockázatát, hogy akut gyulladást okoznak, mely az endothel kóros működését, az atheromás plakkok berepedését és hiperkoagulabilitást eredményez. De az is elképzelhető, hogy a vírusok közvetlenül az agyi erekbe hatolva okoznak vasculopathiát.

Feltűnő az, hogy a stroke kockázata azonnal megemelkedik – mondta a Medscape Cardiology-nak Dr. Daniel Lackland (Medical University of Soth Caroline, Charleston). Az övsömör diagnózisa változékony: legtöbbször a bőr-léziók alapján állítják fel, de ritka esetben a bőr-léziók hiányozhatnak is. Bár a fájdalom gyakori tünet, de ez önmagában nem magyarázza a stroke fellépését. „Fennáll a lehetősége, hogy a kezelés nem ér semmit, de az is lehet, hogy a kezelés elindításával azonnal megnő a kockázat.”

Dr. Yang a vizsgálat gyenge pontjának nevezi, hogy a herpes zoster fertőzöttek egy része nem szerepel a Medicare anyagában, továbbá, hogy (az élő, gyengített vírust tartalmazó, csak 60 évesnél idősebbeknek adható) Zostavax hatásossága egy az idő (átlagosan 23 hónap) múlva eltűnik. Az új, rekombináns és adjuvált herpes zoster vakcinát (Shingrix, GlaxoSmithKline) 2017-ben törzskönyvezték 50 év fölötti személyek számára. A Shingrix bevezetése utáni első 8 hónapjáról kedvező biztonságossági adatokkal szolgál egy most megjelent tanulmány (Hesse). Az új oltóanyag hatásossága 90% fölött van, bár a betegkövetésre nem volt még elég idő, de úgy tűnik, hogy vakcina hatása 3-4 évvel az oltás felvétele után fog 2-3%-kal csökkenni. Reménykedünk, hogy az új vakcina egyaránt megvéd majd az övsömörtől, a kardiovaszkuláris betegségektől és a stroke-tól.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > ISC 2019

2. International Stroke Conference 2019

3. Morbidity and Mortality Weekly Report

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.