hirdetés

Pásztázó lézeres konfokális mikroszkópia: pillantás a sejt mélyére

A molekulák sejten belüli helyzetének és mozgásának ismerete alapvetően fontos a sejtbiológiai jelenségek megértéséhez. A hagyományos mikroszkópia és kiváltképp a fluoreszcens mikroszkópia révén élő sejtekben is megfigyelhetők és jellemezhetők a molekulák közti kölcsönhatások („live cell imaging”). A pásztázó lézeres konfokális mikroszkóp (confocal laser scanning microscope, CLSM) mérföldkőnek számító képalkotó eljárás a technikai fejlődés folyamatában. Segítségével a megfigyelő három dimenzióban és igen nagy térbeli felbontással tanulmányozhatja a sejten belüli történéseket.

Működési elv

A pásztázó lézeres konfokális mikroszkópia alapelvét sematikusan az 1. ábra mutatja be. A pontszerű monokromatikus lézer fényforrás fényét az objektív a vizsgálandó minta adott síkjának egyetlen pontjába fokuszálja. A gerjesztett pontból emittált fény egy állítható méretű lyukra (pinhole, tűfok) fokuszálódik, majd a detektorba jut. Hagyományos fluoreszcens mikroszkópia alkalmazásakor nemcsak a fókuszsíkból, hanem a lejjebb vagy feljebb lévő síkokból származó fotonok is részt vesznek a képalkotásban, ezért a kép elmosódott. CLSM használata esetén a fókuszsíkon kívüli pontokból származó fotonok a „tűfok” segítségével kiszűrhetők, ezért élesebb képet nyerhetünk. Hogy ne csak egyetlen képpontról nyerjünk információt, egy elektromosan mozgatott tükör a lézert a fókuszsíkon belül pontról pontra vetíti, végigpásztázva a számunkra érdekes területet. A fókuszsík magassága a z tengely mentén (függőlegesen) változtatható. Több, egymáshoz közeli sík végigpásztázása után – számítógép segítségével – az eredeti háromdimenziós szerkezet is modellezhető. A hagyományos fluoreszcens mikroszkópiához képest a CLSM-et 1,4-szeres oldalirányú felbontóképesség és akár százszoros kontraszt jellemzi.

A minta festésének módját a kitűzött cél határozza meg. Fluoreszcens anyaggal megjelölhetünk például bizonyos sejteket egy sejtcsoportban, illetve egy adott sejten belül különböző sejtalkotókat, vagy akár kiszemelt molekulákat is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Roderfeld - S. Matern - E. Roeb
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.