hirdetés

Pembrolizumab az áttétes agydaganatok kezelésében

Különböző szövettípusokból kialakult agyi áttétek esetében is ígéretes hatásosságot mutatott a pembrolizumab immunterápia.

hirdetés

A Nature Medicine folyóiratban június 2-án megjelent cikkükben a Mass General Brigham kutatói egy fázis II. klinikai vizsgálatból származó ígéretes eredményekről számoltak be áttétes agydaganatok pembrolizumabbal végzett terápiájában. A Merck Sharp & Dohme LLC által szponzorált fázis II. klinikai vizsgálatban (NCT02886585) 101 metasztatikus tumorban szenvedő beteg vett részt, akik közül 57-nél a daganatok a koponyán belül helyezkedtek el. A vizsgálat fő eredményei szerint a betegek 42%-ánál jelentkezett klinikai előny a pembrolizumab alkalmazásának következtében; és a vizsgálatban résztvevők közül 7 beteg 2 évnél is hosszabb túlélést mutatott. A szerzők figyelmeztetnek ugyanakkor arra, hogy a klinikai előnyöket a kezelés során jelentkező toxicitással kell súlyozni, viszont általánosságban elmondható, hogy az ígéretes eredmények további vizsgálatokat igényelnek. Az eredmények részletes ismertetésére a június 2-án megrendezett ASCO konferencián is sor került.

A vizsgálatot vezető Dr. Priscilla K. Brastianos szerint az agyi áttéteket mutató betegeknél igen csekély számú hatásos kezelés áll rendelkezésre. Az egykarú, nyílt elrendezésű vizsgálat célja pontosan az volt, hogy egy újabb kezelési opció hatásosságát értékelje. A vizsgálat “A” betegcsoportjába 9 olyan beteget soroltak, akiknél korábban kezeletlen, aszimptomatikus agyi metasztázisokat diagnosztizáltak, a “B” betegcsoport 48 betege pedig már átesett korábbi kezelése(ke)n, viszont rekurrens, progresszív betegségben szenvedtek. A vizsgálat elsődleges végpontja a válaszarány meghatározása volt, beleértve a teljes klinikai választ, a részleges választ és a stabilizálódó betegséget. A vizsgálat bevonási feltételei között az agyi áttét volt az elsődleges szempont, de a metasztázisok különböző szövetekben kialakult daganatos betegségek következményeként alakultak ki: a betegek között emlőrák, melanóma, nem-kissejtes tüdőrák, kissejtes tüdőrák és egyéb ráktípusok is előfordultak.

Az adatok szerint az összesen 57 beteg körül 24-nél jelentkeztek az agyi áttétekkel asszociálható előnyök (3 az “A” és 21 a “B” betegcsoportban), 5 betegnél pedig teljes vagy részleges válasz alakult ki a kezelésre. A résztvevők medián teljes túlélése (OS; overall survival) 8 hónap volt, és bár a vizsgálatban kontroll kart nem alkalmaztak, szakirodalmi források szerint az agyi áttétekkel rendelkező betegeknél 4-6 hónap közötti túlélés számít általánosnak. A résztvevők közül 7 beteg túlélése haladta meg a 2 évet, ezek közül az elsődleges ráktípus 5 esetben emlőrák, 1-1 esetben pedig melanóma, illetve szarkóma volt.

A vizsgálat során a pembrolizumab biztonságosságát és tolerálhatóságát is értékelték. Az 57 résztvevő közül 5 esetben kellett felfüggeszteni a kezelést toxicitás jelentkezése miatt, 50 esetben pedig egy vagy több mellékhatás jelentkezett. A leggyakoribb mellékhatások közé a kimerültség, az émelygés, a hányás, a fejfájás, valamint a máj megemelkedett transzamináz enzim szintjei tartoztak.

Következő lépésként a kutatócsoport a potenciális válaszra utaló biomarkerek meghatározását nevezte meg, különös tekintettel a “kivételes válaszadókra” - ez segíthet annak prediktálásában, hogy mely betegeknél alkalmazható majd a legnagyobb várható előnnyel, és a legenyhébb mellékhatásokkal a pembrolizumab terápia. Ezen felül tanulmányozni fogják a legjobb klinikai választ adó betegek tumorjellemzőit, illetve a tumor mikrokörnyezetének jellemzőit is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Immunotherapy for brain cancer metastases shows clinical benefit

Pembrolizumab in brain metastases of diverse histologies: phase 2 trial results

Pembrolizumab In Central Nervous System Metastases

Irodalmi hivatkozás:

Brastianos, P.K. et al, Pembrolizumab in brain metastases of diverse histologies: phase 2 trial results, Nature Medicine (2023). DOI: 10.1038/s41591-023-02392-7.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.