hirdetés

A pembrolizumab emlőrákban is hatásos

A standard neoadjuváns kemoterápia mellé adott pembrolizumab az emlőrák minden fajtájában növelte a patológiai komplett válaszok arányát.

hirdetés

Dr. Alan P. Lyss (Mercy Hospital, St. Louis, Missouri) neves amerikai onkológus az I-SPY2 és egyéb klinikai vizsgálatok alapján röviden összefoglalja a pembrolizumab plusz kemoterápia kezelések emlőrákos betegeken elért eredményeit.

Az I-SPY2 vizsgálatban szereplő magas kockázatú, II/III stádiumú emlőrákos betegeken akár 60%-ot is elérhet a patológiai komplett válaszok (pCR) aránya pembrolizumab plusz standard neoadjuváns kemoterápia (NAC) alkalmazásával. Mindhárom különböző biomarker- (a HER2-negatív, a hormon-receptor (HR) pozitív/HER2 negatív, valamint a tripla negatív (TNBC) csoportba sorolható emlőrákban a standard neoadjuváns kemoterápiához adott pembrolizumab kétszeresére növelte a komplett patológiai válaszok arányát. A pembrolizumab tehát kitűnőre vizsgázott, és a Fázis III vizsgálatok több mint 99,9%-ban azt mutatták, hogy a pembrolizumab plusz kemoterápiás kezelések eredményei jobbak az egyedüli NAC kezelések eredményeinél.

A pembrolizumab a 2010-ben elindított I-SPSY2 vizsgálat megkezdése óta bekerült azon 10 szer közé, melyek hatását a hormon-receptor pozitív/HER2 negatív emlőrákokban vizsgálják. Az I-SPY2 vizsgálat kontroll csoportjában 181 betegnél standard kemoterápiát végeztek (paclitaxel után doxorubicint és ciklofoszfamidot adtak), 69 betegnél pedig ugyanezen kemoterápia mellé – a paclitaxellal egyidőben – pembrolizumabot is adtak. A becsült patológiai komplett válaszok aránya HER2 emlőrákokban 44% volt a pembrolizumabot kapók esetén és csak 17% volt a kontroll csoportban. A 40 HR-pozitív/HER2 negatív betegnél a becsült pCR értékek 30% és 13% voltak, míg a 29 tripla negatív emlőrákos betegnél ezek az értékek 60%-nak, illetve 22%-nak adódtak.

A pembrolizumabbal kezelteknél jóval ritkábban maradt vissza nagy tömegű maradéktumor. A pembrolizumabbal kezeltek 2,8 éves, az egyedüli NAC-cal kezeltek 3,5 éves követése után a 3 éves túlélés megegyezett a két csoportban, ugyanakkor a betegek kis száma miatt ebből következtetést nem lehet levonni. Az viszont biztos, hogy a pCR-t elérő betegek általában jobb eredményre számíthatnak.

A pembrolizumab által okozott immunológiai mellékhatások mindössze grade 1/2 erősségűek voltak, és a kezelés megszakításával, vagy kortikoszteroidok adásával rendezhetőnek bizonyultak. Viszont gyakori volt a pajzsmirigyműködés zavara, ezt a betegek 13%-ánál figyelték meg. A mellékvese elégtelenség – nem tisztázott okokból – a vártnál gyakrabban fordult elő: 8,7%-ban, és 6 eset közül 5-ben 30 napnál is tovább tartott.

A KEYNOTE-086 vizsgálatban előzetesen nem kezelt, PD-L1 pozitív TNBC-s betegekben a pembrolizumab monoterápia 21%-os válasszal járt, ami a standard kemoterápia hatásosságának felelt meg, viszont a válasz hosszabb ideig tartott. A KEYNOTE-355-ös vizsgálatban előzetesen nem kezelt, magas PD-L1 expressziót mutató St. IV-ban lévő TNBC-s betegeknél a pembrolizumab + kemoterápiát hasonlították össze placebo + kemoterápiával. A progressziómentes túlélés a pembrolizumab karban lényegesen meghosszabbodott, ami azt igazolta, hogy – az előzetes vélekedésekkel ellentétben – nem csak a korai stádiumban lévő emlőrákos betegeknél hatásosak az immunológiailag célzott kezelések.

Mint azt a San Antonio Breast Cancer Symposiumon közölték, az I-SPY2 vizsgálat eredményei igazolták a KEYNOTE-522 Fázis III vizsgálatban megfigyelteket. Korai stádiumú tripla negatív emlőrákban a a patológiai komplett válaszarány szignifikánsan magasabb volt a pembrolizumabot + standard neoadjuváns kemoterápiát kapó betegeknél a placebót + standard neoadjuváns kemoterápiaát kapókhoz képest: a pCR arány az előbbi csoportban 64,8%, utóbbiaknál 51,2% volt, a különbség tehát 13,6% (95%CI 5,4-21,8, P<0,01).

Ezek az eredmények már eddig is nagyon izgalmasok. A KEYNOTE-756 vizsgálat jelenleg is folyamatban van, melyben HR-pozitív/HER2 negatív betegeket randomizálnak pembrolizumab + NAC kezelésre, illetve placebo + NAC kezelésre. Remélhetően az eredmények ugyanolyan kedvezőek lesznek, mint arra az előzetes I-SPY2 vizsgálat eredményeiből már következtetni lehetett.

Az olyan kockázatos korai emlőrákokban, ahol neoadjuváns kemoterápiát látunk szükségesnek, a magasabb pCR arány elérésére kell törekedni, mert ilyenkor várható a kedvezőbb kiújulásmentes túlélés is.

/A pembrolizumab (Keytruda®) a humanizált antitest, iv. alkalmazandó daganatellenes szer, melyet melanoma, nem kissejtes tüdőrák, klasszikus Hodgkin-limfóma, uroteliális daganatok, fej-nyaki daganatok, vesesejtes karcinóma kezelésére alkalmazzák, különösen a PD-L1 fehérjét nagy mennyiségben expresszáló daganatokban (EMEA/H/C/003820)/

Forrás:

Lyss AP. The possibilities of pembrolizumab plus chemo in breast cancer treatment. Medscape Oncology Commentary. March 12, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.