hirdetés

Pozitív EMA-ajánlás a szkizofrénia elleni brexipiprazolra

A CHMP pozitívan véleményezte a szkizofrénia kezelésére használt, a pszichotikus tüneteket enyhítő atípusos antipszichotikumot, a brexipiprazolt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitív véleményt fogalmazott meg a szkizofrénia kezelésére javallott brexipiprazol hatóanyagú Rxulti készítménnyel szemben (kérelmező: Otsuka Pharmaceutical Europe Ltd.). A hatóanyagot az Otsuka fedezte fel, és a Lundbeck céggel közösen fejlesztik. Pontos hatásmechanizmusa a szkizofrénia kezelésében nem ismert, de a hatóanyag (ATC kód: N05AX16) egy olyan antipszochotikum, mely elsődlegesen a dopamin d2 receptorokhoz (agonista), a szerotonin 5-HT1A (agonista) és 5-HT2A (antagonista hatás) receptorokhoz kötődik, valamint a magas affinitással rendelkezik a noradrenerg α1B/2C receptorokkal szemben is. A készítményt az Egyesült Államokban az FDA már 2015-ben engedélyezte szkizofrénia és súlyos depresszió kiegészítő kezelésére. Ezt követően Kanadában, Ausztráliában és Japánban is engedélyezték a szert szkizofrénia kezelésére, mindenhol REXULTI® márkanév alatt.

Az újabb kutatási eredmények szerint a hatóanyag hasznos lehet az Alzheimer-kórral asszociált nyugtalanság, izgatottság enyhítésére is.

A készítmény 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg, 2 mg, 3 mg és 4 mg hatóanyag-tartalmú filmbevonatú tabletta formájában lesz elérhető az európai piacokon, a teljes indikáció: „Szkizofrénia kezelésére felnőtt betegekben”. A CHMP véleménye szerint a gyógyszer legfőbb előnye a pszichotikus tünetek enyhítése. A leggyakoribb mellékhatások az eddigi tapasztalatok szerint a testsúlygyarapodás és az akathisia (akaratlan mozgáskésztetés, és mozgás, nyugtalanság).

A szkizofréniáról

A szkizofrénia egy krónikus, mentális zavarokkal járó betegség, mely a különböző szerepekben való működés lassan előre haladó, folyamatos zavarát eredményezi. Kiváltó okát nem ismerjük biztosan, de az öröklődés, az idegrendszer fejlődési zavarai és a környezeti tényezők mind szerepet játszhatnak kialakulásában. Prevalenciája 1% körüli, férfiakban valamivel gyakoribb, általában fiatal felnőttkorban jelenik meg. Tünetei között megkülönböztetünk úgynevezett negatív tüneteket (ezek valamilyen viselkedésminta vagy személyiségjegy elvesztését jelentik, például monoton beszéd, érzelmek csökkent vagy nem a helyzetnek megfelelő kifejezése, pozitív, azaz a korábbi személyiséghez hozzáadódó tüneteket (hallucinációk, téveszmék), és kognitív tüneteket (információk feldolgozására való képtelenség, koncentráció hiánya, memóriazavarok).

Gyógyszeres kezeléssel elsősorban a pozitív tünetek enyhíthetők, általában a betegnek több antipszichotikumot kell kipróbálnia, mire sikerül megtalálni a hatásos, jól tolerálható készítményt. Ezek a gyógyszerek gyakran okoznak jelentős mellékhatásokat, melyek non-compliance-hez, vagy akár a gyógyszerek teljes elhagyásához vezetnek, ami súlyosbítja a beteg állapotát. A szkizofrénia kezelésének a beteg együttműködése egyébként is az Achilles-sarka, többségük nem tartja magát betegnek, vagy a betegség csak bizonyos résztüneteit hajlandók elfogadni, pl. az alvászavart, aminek váratlan jelentős romlása egyébként az újabb visszaesés gyakori előjele. A gyógyszerek nagy vonalakban a régebbi „típusos” (első generációs készítmények – pl. klórpromazin, promazin, droperidol, flufenazin, haloperidol,) és a modernebb „atípusos” csoportba (pl. aripiprazol, clozapin, olanzapin, quetiapin, risperidon, zotepin, ziprasidon, stb.) sorolhatók, utóbbiak hasonló hatásmechanizmussal, de eltérő mellékhatásokkal rendelkeznek. (Az atípusos antipszichotikus szerek antagonizálják az alfa-adrenerg-, a muszkarin-, a szerotonin- és a dopamin receptorokat is.) Az FDA szerint vesekárosító hatásuk fokozottabb, valamint nagyobb testsúlygyarapodást és komolyabb metabolikus hatásokat eredményezhetnek (hiperglikémia és hiperlipidémia).

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

EMA Panel Recommends Brexipiprazole for Schizophrenia - Medscape

Rxulti (brexpiprazole) for Schizophrenia gets positive CHMP opinion by EMA - MedScroll

CHMP summary of positive opinion for Rxulti

FDA: Office of Drug Evaluation-I: Decisional Memo - REXULTI/(brexpiprazole)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.