hirdetés

Rendszeres hashajtó használat és demencia kockázat

Egy kutatás szerint a vény nélkül kapható hashajtók rendszeres használata a demencia jelentősen megnövekedett kockázatához kapcsolódik, különösen azok körében, akik többféle hashajtót használnak.

hirdetés

A székrekedés és a hashajtó használat gyakori a középkorú és idősebb felnőttek körében, de a rendszeres hashajtó használata megváltoztathatja a bél mikrobiomját, esetleg befolyásolhatja a bélből az agyba irányuló idegi jelátvitelt, vagy fokozhatja a bélben lévő toxinok termelését, amelyek hatással lehetnek az agyra.

A Neurology-ban február 22- én közzétett tanulmányban Dr. Feng Sha (Chinese Academy of Sciences in Guangdong, China) és munkatársai az Egyesült Királyság Biobankjában szereplő 502 229 ember (54%-uk nő, átlagéletkor a kiinduláskor 57 év, igazolt demencia nélkül) közül 18 235-ren (3,6%) mondták azt, hogy rendszeresen használtak vény nélkül kapható hashajtókat a vizsgálatot megelőző hónapban a napok túlnyomó többségében. Az átlagosan 9,8 éves követési időszak alatt a rendszeresen hashajtót használók közül 218-nál (1,3%) észleltek demenciát, a hashajtót nem szedők közül 1969 embernél (0,4%). Az életkorhoz, nemhez, iskolai végzettséghez, egyéb betegségekhez, gyógyszerhasználathoz és a családi anamnézisben előforduló demenciához igazítva a hashajtók rendszeres használata szignifikánsan összefüggött a minden okú demencia fokozott kockázatával (korrigált kockázati arány [aHR], 1,51; 95% CI 1,30-1,75) és vaszkuláris demencia (aHR, 1,65; 95% CI, 1,21-2,27) fokozott kockázatával, azonban nem mutatott szignifikáns összefüggést az Alzheimer-kórral (aHR, 1,05; 95% CI, 0,79-1,40). Az alkalmazott hashajtó típusok számával a demencia kockázata is nőtt. A bármilyen okú demencia kockázata 28%-kal (aHR, 1,28; 95% CI, 1,03 – 1,61) nőtt az egyetlen hashajtó típust használók és 90%-kal (aHR, 1,90; 95% CI, 1,20–3,01) a két vagy több fajta laxatívumot szedőkben a hashajtót nem használókhoz képest. A csak egyfajta hashajtót szedők közül csak az ozmotikus hashajtókat használóknál volt statisztikailag szignifikánsan magasabb a minden okú demencia (aHR, 1,64; 95% CI, 1,20–2,24) és a vaszkuláris demencia (aHR, 1,97; 95%) kockázata (CI 1,04 – 3,75). Az eredmények szignifikánsak maradtak a különböző alcsoport- és érzékenységi elemzésekben.

A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy nem rendelkeztek adatokkal a hashajtó adagolásáról, így nem tudták feltárni a különböző hashajtó adagok és a demencia kockázata közötti kapcsolatot.

Dr. Heather Snyder, a brit Alzheimer-kór Egyesület orvosi és tudományos kapcsolatokért felelős alelnöke szerint "nincs bizonyított okozati összefüggés a hashajtók szedése és a demencia kockázata között, bár kétségtelen, hogy kapcsolat van bélrendszerünk, immunrendszerünk és agyunk egészsége között. Hozzáteszi továbbá, hogy a brit Biobanktól származó adatok "bár rengeteg kutatási célú információval szolgálnak, nem reprezentálják más országok lakosait. Az Alzheimer-kór Egyesület egy 2 éves klinikai vizsgálat, az US Pointer-t keretében vizsgálja a viselkedési beavatkozások hatását a bél-agy tengelyre, hogy "jobban megértsük, hogyan hathat bélrendszerünk az agyunkra". "Amíg a tanulmány eredményeire várunk, az orvosoknak ismertetniük kell betegeikkel a hashajtók ​​kockázatait és előnyeit, valamint meg kell beszélniük a székrekedés enyhítésének alternatív módszereit, például az élelmi rostok bevitelének növelését és a folyadékbevitel növelését" - tanácsolta.

Forrás:

Zhirong Yang Z, Chang Wei C, Xiaojuan Li X et al: Association Between Regular Laxative Use and Incident Dementia in UK Biobank Participants Neurology Feb 2023, 10.1212/WNL.0000000000207081; DOI: 10.1212/WNL.0000000000207081

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.