hirdetés

Új lehetőség az opiod okozta székrekedés kezelésére

Egy új, 3. fázisú vizsgálatban egy perifériásan ható orális μ-opioid receptor antagonista eredményesen szüntette meg az opioid okozta székrekedést anélkül, hogy csökkentené az opiodok fájdalomcsillapító hatását.

hirdetés

Dr. Juan Camilo Arjona Ferreira vezető kutató, a Shionogi Inc. szenior alelnöke az American Academy of Pain Medicine (AAPM) 2016-os éves találkozóján, egy poszteren ismertette a naldemedin (Shionogi Inc.) 3. fázisú vizsgálatának eredményeit. A jelenlegi, fejlesztés alatt álló gyógyszer nem hatol át a vér-agy gáton, hanem perifériásan fejti ki hatását, ennek folytán nem csökkenti az opioidok fájdalomcsillapító hatását. Dr. Arjona szerint a naldemedin a leginkább tolerálható szer a jelenlegi gyógyszerek közül. „Elmulasztja a székrekedés tüneteit, fokozza a bélmozgások gyakoriságát, és még a széklet konzisztenciáját is javítja.”

A multicentrikus, 12 hétig tartó vizsgálatban 545 olyan, opioid okozta székrekedésben (OIC, opioid-induced constipation) szenvedő beteg vett részt, akiket krónikus, nem rák eredetű fájdalmuk miatt legalább 3 hónapig opioiddal kezeltek. Hashajtót nem használtak, illetve a vizsgálat időtartamára felfüggesztették a hashajtók alkalmazását. A betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik placebót kapott, a másik naldemedint (napi 0,2 mg-ot naponta egyszer). A naldemedin csoport 273 betege közül 47,6% volt reszponder, míg a placebo csoport 272 páciense közül csak 34,6% (p=0,002). Azokat tekintették reszpondernek, akinél legalább 9 pozitív válasz hét volt, és ezek közül legalább 3 a kezelés utolsó 4 hetében. Pozitív válasz hétként az olyan hetet definiálták, amely alatt legalább 3 spontán bélmozgás fordult elő, és a bélmozgások száma legalább 1-gyel több volt, mint a terápia előtt. A naldemedint kapók több olyan, a spontán bélmozgások számának változásával kapcsolatban álló (pl. erőlködés nélküli székelés, a teljes kiürülés érzése)

másodlagos végpont tekintetében is jobb eredményt értek el, mint a placebót szedők, A gyógyszer leggyakoribb nemkívánatos hatásai gasztrointesztinális traktust érintették: ilyen volt a hasi fájdalom, a hasmenés és az émelygés. Ezek rendszerint a kezelés kezdetén fordultak elő, és később enyhültek. A naldemedin csoport 6,3%-ában lépett fel hasi fájdalom, míg a placebo csoportban csak 1,8%-ban. A kezelt csoport 6,6%-a számolt be hasmenésről, s a placebo csoportban csupán 2,9%. Émelygés 4,8%-ban, illetve 2,6%-ban fordult elő. A kezelést nem kísérték az opioid-elvonás jelei és tünetei, és nem csökkent az opioidok fájdalomcsillapító hatása sem.

Jelenleg az OIC-t leggyakrabban vény nélkül kapható hashajtókkal kezelik, bár az utóbbi időben több gyógyszert is engedélyeztek a terápiára, például a naloxegolt (Movantik, AstraZeneca Pharmaceuticals), egy perifériásan ható opioid receptor antagonistát és a szubkután injekcióban beadott metilnaltexont (Relistor, Salix Pharmaceuticals/Progenics Pharmaceuticals).

A vizsgálat egyik kommentátora szerint nincs szükség új gyógyszerekre a székrekedés kezelésére: a már régóta forgalomban levő szerek olcsók és hatásosak. A székrekedés olyan gyakori mellékhatása az opioidoknak, hogy szinte mindenki rendel valamilyen székrekedés elleni szert is az opioid mellé.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.