Kivi székrekedésre
Új-zélandi kutatók szerint a kivi növelheti a székletürítés gyakoriságát a székrekedésben szenvedőknél.
Richard Gearry (University of Otago, New Zealand) és munkatársai a The American Journal of Gastroenterology című folyóiratban a kivivel végzett nemzetközi, többközpontú, kontrollált vizsgálatukban arról számoltak be, hogy a kivi fogyasztásának hatására jelentős javulás következett be a széklet konzisztenciájában, csökkent a székrekedés, az emésztési zavar/reflux és a hasi fájdalom, ami az általános GI-komfort szint javulását eredményezte.
A székrekedés igen gyakori probléma és bár számos gyógyszer, népi és alternatív gyógymód áll rendelkezésre orvoslására, korábbi kutatások nagy arányban számoltak be a gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatos elégedetlenségről.
Számos korábbi tanulmány utalt arra, hogy a friss, zöld kivi rendszeres fogyasztása hatékony lehet a székrekedés kezelésére, ezek a vizsgálatok általában kis esetszámúak voltak, nem szabványos végpontokkal. A kivi ilyetén jótékony hatása azon alapulhat, hogy a sejtfalában található rostok megduzzadnak és megtartják a vizet, ami lágyíthatja a székletet és növelheti a széklet gyakoriságát. A kivi más összetevői, például a raphida, megváltoztathatják a mucintermelést, ami javítja a hasmenést. A tanulmány szerzői cikkükben nem kommentálták azokat a vizsgálatokat, amelyeket az egyéb friss gyümölcsök vagy zöldségek székrekedés kezelésére történő alkalmazásáról jelentek meg.
A kutatók szigorúbb jól körülírt körülmények között tesztelték a gyümölcs előnyeit. Új-Zélandon, Olaszországban és Japánban olyan felnőtteket toboroztak, akiknek funkcionális székrekedése vagy székrekedés-domináns irritábilis bélszindrómája (IBS-C) volt, kontrollként egészséges embereket vontak be a vizsgálatba. Szerintük az elsődleges különbség a funkcionális székrekedés és az IBS-C között az, hogy az IBS-C-ben szenvedőka székrekedés mellett hasi fájdalmat is tapasztalnak. 2014. júniusában bevont 184 résztvevő között 136 nő és 48 férfi szerepelt, ez az arány megfelel a székrekedés nemi prevalenciájának. Az átlagéletkor Japánban 30,5 év, Olaszországban 36,9 év, Új-Zélandon 44,8 év, az átlagos testtömegindex pedig Japánban 20,6, Olaszországban 23,0 és Új-Zélandon 25,4 volt. A toborzást követő 2 héten át a résztvevők rögzítették székletürítésük gyakoriságát, teljességét, spontanitását, székletük formáját, az ürítéshez szükséges megerőltetés mértékét, és az esetleges hashajtó használot.
Ezt követően a résztvevőket ezután véletlenszerűen 2 csoportra osztották, az egyik csoport naponta két érett zöld kivit (Actinidia chinensis var. deliciosa "Hayward") fogyasztott héj nélkül, míg a másik csoport 7,5 g psylliumot naponta 4 héten keresztül. A Psyllium első vonalbeli kezelésnek számít a résztvevőknél diagnosztizálták székrekedéses állapotok esetében, rosttartalma hasonló a kiviéhez. 4 hét elteltével a kezeléseket 4 hetes kimosási időszakra leállították, majd a betegeket további 4 hétig másik kezelésre váltották. A betegek két biszakodilt (5 g-os kúpot) kaptak farmakológiai mentőterápiaként. Összességében 169 résztvevő fejezte be a vizsgálatot, a napló megfefelő kitöltése meghaladta a 80%-ot. A 4 hetes kezelési periódusok végén azok a funkcionális székrekedésben szenvedők, akik kivit kaptak, átlagosan heti 1,53 székletürítést mutattak, ami statisztikailag szignifikáns növekedés (P<0,0001), az IBS-C-ben szenvedők székletürítése pedig 1,73-mal növekedett (P=0,0001). Mindkét csoport szignifikánsan javult a gyomor-bélrendszeri komfortérzetről számolt be a gyomor-bélrendszeri tünetek értékelési skáláján. Az egészséges résztvevőknél a székletürítés gyakorisága nem nőtt. A psylliumot szedő résztvevők közül csak az IBS-C-ben szenvedők tapasztaltak statisztikailag szignifikáns növekedést a székletürítésük gyakoriságában vagy a gyomor-bélrendszeri tüneteik csökkenésében. Székletürítésük átlagosan heti 1,87-tel nőtt (P=0,0051).
A kivit kapó résztvevők a széklet konzisztenciájának lágyulásáról, a megerőltetés csökkenéséről és az életminőség javulásáról számoltak be a kiindulási értékhez képest, és a javulás a megerőltetés és a ok a széklet konzisztenciájának tekintetében jobb volt, mint a psylliumot szedők esetén.
"A zöld kivi korábbi klinikai vizsgálataival és a funkcionális vizsgálatok új fiziológiai adataival összefüggésben két zöld kivi fogyasztása biztonságosan ajánlható a székrekedés hatékony kezelésére funkcionális gasztrointesztinális rendellenességekben szenvedőknél, amelyek a GI tüneteit is javítják. kényelem” – összegezték a kutatók.
Forrás:
Richard G. Shin F, Giovanni B et al: Consumption of two green kiwifruit daily improves constipation and abdominal comfort – results of an international multicentre randomised controlled trial. The American Journal of Gastroenterology ():10.14309/ajg.0000000000002124, December 20, 2022. | DOI: 10.14309/ajg.0000000000002124