hirdetés

Kivi székrekedésre

Új-zélandi kutatók szerint a kivi növelheti a székletürítés gyakoriságát a székrekedésben szenvedőknél.

hirdetés

Richard Gearry (University of Otago, New Zealand) és munkatársai a The American Journal of Gastroenterology című folyóiratban a kivivel végzett nemzetközi, többközpontú, kontrollált vizsgálatukban arról számoltak be, hogy a kivi fogyasztásának hatására jelentős javulás következett be a széklet konzisztenciájában, csökkent a székrekedés, az emésztési zavar/reflux és a hasi fájdalom, ami az általános GI-komfort szint javulását eredményezte.

A székrekedés igen gyakori probléma és bár számos gyógyszer, népi és alternatív gyógymód áll rendelkezésre orvoslására, korábbi kutatások nagy arányban számoltak be a gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatos elégedetlenségről.

Számos korábbi tanulmány utalt arra, hogy a friss, zöld kivi rendszeres fogyasztása hatékony lehet a székrekedés kezelésére, ezek a vizsgálatok általában kis esetszámúak voltak, nem szabványos végpontokkal. A kivi ilyetén jótékony hatása azon alapulhat, hogy a sejtfalában található rostok megduzzadnak és megtartják a vizet, ami lágyíthatja a székletet és növelheti a széklet gyakoriságát. A kivi más összetevői, például a raphida, megváltoztathatják a mucintermelést, ami javítja a hasmenést. A tanulmány szerzői cikkükben nem kommentálták azokat a vizsgálatokat, amelyeket az egyéb friss gyümölcsök vagy zöldségek székrekedés kezelésére történő alkalmazásáról jelentek meg.

A kutatók szigorúbb jól körülírt körülmények között tesztelték a gyümölcs előnyeit. Új-Zélandon, Olaszországban és Japánban olyan felnőtteket toboroztak, akiknek funkcionális székrekedése vagy székrekedés-domináns irritábilis bélszindrómája (IBS-C) volt, kontrollként egészséges embereket vontak be a vizsgálatba. Szerintük az elsődleges különbség a funkcionális székrekedés és az IBS-C között az, hogy az IBS-C-ben szenvedőka székrekedés mellett hasi fájdalmat is tapasztalnak. 2014. júniusában bevont 184 résztvevő között 136 nő és 48 férfi szerepelt, ez az arány megfelel a székrekedés nemi prevalenciájának. Az átlagéletkor Japánban 30,5 év, Olaszországban 36,9 év, Új-Zélandon 44,8 év, az átlagos testtömegindex pedig Japánban 20,6, Olaszországban 23,0 és Új-Zélandon 25,4 volt. A toborzást követő 2 héten át a résztvevők rögzítették székletürítésük gyakoriságát, teljességét, spontanitását, székletük formáját, az ürítéshez szükséges megerőltetés mértékét, és az esetleges hashajtó használot.

Ezt követően a résztvevőket ezután véletlenszerűen 2 csoportra osztották, az egyik csoport naponta két érett zöld kivit (Actinidia chinensis var. deliciosa "Hayward") fogyasztott héj nélkül, míg a másik csoport 7,5 g psylliumot naponta 4 héten keresztül. A Psyllium első vonalbeli kezelésnek számít a résztvevőknél diagnosztizálták székrekedéses állapotok esetében, rosttartalma hasonló a kiviéhez. 4 hét elteltével a kezeléseket 4 hetes kimosási időszakra leállították, majd a betegeket további 4 hétig másik kezelésre váltották. A betegek két biszakodilt (5 g-os kúpot) kaptak farmakológiai mentőterápiaként. Összességében 169 résztvevő fejezte be a vizsgálatot, a napló megfefelő kitöltése meghaladta a 80%-ot. A 4 hetes kezelési periódusok végén azok a funkcionális székrekedésben szenvedők, akik kivit kaptak, átlagosan heti 1,53 székletürítést mutattak, ami statisztikailag szignifikáns növekedés (P<0,0001), az IBS-C-ben szenvedők székletürítése pedig 1,73-mal növekedett (P=0,0001). Mindkét csoport szignifikánsan javult a gyomor-bélrendszeri komfortérzetről számolt be a gyomor-bélrendszeri tünetek értékelési skáláján. Az egészséges résztvevőknél a székletürítés gyakorisága nem nőtt. A psylliumot szedő résztvevők közül csak az IBS-C-ben szenvedők tapasztaltak statisztikailag szignifikáns növekedést a székletürítésük gyakoriságában vagy a gyomor-bélrendszeri tüneteik csökkenésében. Székletürítésük átlagosan heti 1,87-tel nőtt (P=0,0051).

A kivit kapó résztvevők a széklet konzisztenciájának lágyulásáról, a megerőltetés csökkenéséről és az életminőség javulásáról számoltak be a kiindulási értékhez képest, és a javulás a megerőltetés és a ok a széklet konzisztenciájának tekintetében jobb volt, mint a psylliumot szedők esetén.

"A zöld kivi korábbi klinikai vizsgálataival és a funkcionális vizsgálatok új fiziológiai adataival összefüggésben két zöld kivi fogyasztása biztonságosan ajánlható a székrekedés hatékony kezelésére funkcionális gasztrointesztinális rendellenességekben szenvedőknél, amelyek a GI tüneteit is javítják. kényelem” – összegezték a kutatók.

 

Forrás:

Richard G. Shin F, Giovanni B et al: Consumption of two green kiwifruit daily improves constipation and abdominal comfort – results of an international multicentre randomised controlled trial. The American Journal of Gastroenterology ():10.14309/ajg.0000000000002124, December 20, 2022. | DOI: 10.14309/ajg.0000000000002124

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.