hirdetés

SMS-sel próbálják segíteni a pontos gyógyszerszedést

Egy kutatás szerint az SMS-es figyelmeztetés hatból egy beteget rábír arra, hogy ne felejtse el bevenni gyógyszereit, illetve hogy ne hagyja abba a felírt gyógyszerek alkalmazását.

hirdetés

A betegek mintegy egyharmada nem követi orvosa gyógyszerszedésre vonatkozó utasításait, s ezzel jelentősen csökkenti a kezelés potenciális hasznát, és növeli a költségeket a kárba veszett gyógyszerek miatt. Egyesek elfelejtik bevenni a tablettákat, mások pedig megszakítják a kezelést, mert nem biztosak benne, hogy használ vagy árt-e nekik a gyógyszer.

A Queen Mary Londoni Egyetem kutatói egy randomizált vizsgálatot végeztek, amely a PLOS ONE ingyenes, online folyóiratban jelent meg. Azt akarták megtudni, hogy az SMS küldés javítja-e a szívinfarktus és a stroke megelőzését szolgáló vérnyomáscsökkentők és koleszterincsökkentők alkalmazását.

A betegek nagyjából egyharmada nem az előírás szerint szedi gyógyszerét, s ezzel nem csak a terápia potenciális hasznát csökkenti, hanem mintegy 500 millió font többletköltséget az Egyesült Királyság egészségügyének, részben a kárba veszett gyógyszerek, részben az emiatt kialakuló betegségek folytán. Az ok gyakran feledékenység, máskor pedig az, hogy a személy bizalma megrendül a kezelésben.

Az ún. INTERACT vizsgálatba 303 olyan beteget vontak be, akiknek orvosaik vérnyomás- vagy koleszterincsökkentőt írtak fel. A betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották: egy „SMS csoportra”, amelynek tagjai időről időre SMS-eket kaptak, és egy „nem-SMS csoportra”, amelynek tagjai nem kaptak ilyeneket.

Az SMS-csoportba tartozóknak két hétig minden nap küldtek SMS-t, majd szintén két hétig másnaponta, majd 6 hónapon át hetente egyszer. Az SMS-ben megkérdezték, hogy bevették-e az adott napon a gyógyszerüket. Azokat a betegeket, akik nem vették be a gyógyszert, vagy nem válaszoltak az SMS-re, felhívták és segítséget ajánlottak fel nekik.

A nem-SMS csoportban a betegek 25%-a vagy teljesen abbahagyta a gyógyszerszedést, vagy kevesebb, mint 4/5-ét vette be a felírt tablettáknak. Ugyanez az arány az SMS csoportban csak 9% volt.

David Ward kardiológus professzor és a közlemény első szerzője ezt így kommentálta: „Az orvoslásban fontos, de elhanyagolt probléma, hogy a betegek egy része nem szedi előírás szerint a gyógyszereit. Ennek a vizsgálatnak az eredményei igazolták, hogy az SMS-ekkel ezen egyszerű és hatásos módon segíteni lehet. Az SMS nemcsak emlékeztetőként szerepelt, hanem a révén kapcsolatot lehetett teremteni a segítségre szoruló betegekkel.”

David Taylor, a University College London emeritus professzora ehhez azt tette hozzá, hogy: „Ezek az eredmények fontosak mind az egészségnyereség miatt, mind pedig gazdasági szempontból. Ma már a legtöbb embernek van mobiltelefonja, és az SMS küldés bevezethető lenne minden fontosabb gyógyszer esetében. Ezzel évente több ezer stroke-ot és szívinfarktust előzhetnénk meg az Egyesült Királyságban, És ezt a módszert nem kellene a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójára korlátozni, hanem használni kellene más krónikus betegeknél is.”

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.