hirdetés

Szívinfarktus-önkezelés - esetismertetés

Egy ápoló mindentől távol egyedül kezelte saját szívinfarktusát Ausztráliában.

hirdetés

Felicity Lee és munkatársai (Sir Charles Gairdner Hospital in Nedlands, Western Australia) egy igen érdekes levelet küldtek a New England Journal of Medicine szerkesztőségének, ami a lap március 8.-i számában meg is jelent. Ebben egy különleges történetet mesélnek el, miszerint Nyugat-Ausztrália egy távoli vidékén, Coral Bay-ben lévő egészségügyi intézményben egy 44 éves ápoló egyedüli szakemberként tartózkodott, amikor szívrohamot kapott, és kénytelen volt saját magát diagnosztizálni és kezelni, ha nem akart meghalni. A legközelebbi egészségügyi intézmény 150 km-re ,Perth nagyvárosa pedig több mint 1000 km-re van Coral Baytől. Nyugat-Ausztrália óriási terület, mintegy 2,5 millió km² (Európa területének - 10,18 millió km²-mintegy negyede), ahol a szétszórt lakosság egészségügyi ellátása egyébként sem könnyű feladat.

A férfi ápolónak erős mellkasi fájdalmai voltak, szédüléssel. Készített magáról egy EKG, mely komplett AV-blokkot, jobb Tawara-szár blokkot, az alsó elvezetésekben hiperakut T-hullámot jelzett, és az anterolaterális elvezetésekben reciprok ST szakasz depressziót mutatott. Az 50 perccel később készített EKG-n sinus tachycardia látszott 2 mm-es inferior ST-elevációval. Az ápoló a görbét e-mailen elküldte a 2012-ben megalakított Emergency Telehealth Sevice-be (ETS). Az ETS segítséget nyújt az izolált környezetben élő kisebb települések részére: egészségügyi szakembereket a korszerű kommunikációs technikák (internet, TV, stb.) segítségével lehet elérni.

Az ápoló saját magának kanült vezetett be a könyökvénába, majd aszpirint, clopidogrelt, szublinguális nitroglicerint, intravénás heparint és opiátokat alkalmazott. Tenecteplase-val indította a trombolízist, majd a defibrillátort helyezte fel, készült adrenalinnal, atropinnal, amiodaronnal.

A trombolízis a STEMI standard kezelési módja az olyan esetekben, amikor több mint 120 percnyire van egy perkután koronária intervencióra (PCI-re) szakosodott intézet (Circulation). Ugyanakkor orvosilag nem helyes, ha a beteg a saját szívinfarktusát kezeli, hiszen a kezelésnek számos mellékhatása is felléphet).

A trombolízis után az ST eleváció és a tünetek megszűntek. Megérkezett a Royal Flying Doctor Service is (Királyi Repülőorvos Szolgálat), és mentőrepülővel átszállították Perth városába egy kardiológiai osztályra. Másnap az arteriográfiás vizsgálaton igazolták a jobb koronária középső szegmensének súlyos szűkületét (Thrombolysis in Myocardial Infarction grade 3 áramlással), valamint a bal kamra mérsékelt funkciós zavarát. Gyógyszerkibocsátó stentet implantáltak, és 48 óra múlva otthonába bocsájtották, ahol további gyógyszeres kezelést kap jelenleg is.

Dr. Nick Genes (Mount Sinai Health System in New York City) elmondta a Medscape-nek, hogy eddig még nem hallott ilyen esetről. STEMI-ben ez nem egy rossz eredmény. A szívroham alatt sokszor izzadás, hányás áll be, és a beteg képtelen a szükséges beavatkozások elvégzésére. Nagyon jó dolog, hogy azonnal, még a szívizomzat kiterjedt károsodása előtt elindította heparint, majd a thrombolízist. Az aszpirin még STEMI-ben is hatásos, nem az elsődleges kezelés, de egy jó lépés. Az opiát valószínűleg morfin volt. A morfin hosszú ideig tartó mellkasi fájdalomban valóban kezelési standardnak számít – bár egyes adatok szerint gátolja a clopidogrel és egyéb thrombocyta-gátlók hatását – ezért a legtöbb esetben már nem használják. Másrészt azért sem javasolható az opiát az ismertetett esetben, mert az ápolónak saját megát kellett ellátnia, saját magáért volt felelős. „Ez a fickó tényleg nagyon bátor. Gratulálok neki”. „És a NEJM-nek is gratulálok a történet a közléséért” – mondta Dr. Genes.

 

Forrás: Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.