hirdetés

Szteroid kell? De talán nem a derékfájásra

A Johns Hopkins kórház új kutatása szerint talán nem a spinális szteroid injekciók enyhítik a derékfájást, hanem a folyadék beadása a gerincvelő köré, legyen az anesztetikum vagy akár egyszerű sóoldat.

hirdetés

Évtizedeken át a derékfájás leggyakoribb nem műtéti kezelése az epidurális szteroid injekció volt, noha a kutatások vegyes eredményeket hoztak ezzel kapcsolatban. A placebokontrollos vizsgálatoknak csak 60%-ában volt jó hatású ez a kezelés, s mindmáig nem világos, hogy az epidurális szteroid injekció hosszú távon csökkenti-e a fájdalmat vagy a műtétek szükségességét. Emellett a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyes betegek számára a szteroid egyáltalán nem ideális: a diabéteszes betegekben növelheti a vércukorszintet, lassíthatja a sebgyógyulást azokban, akiknek műtétre van szükségük és idősebb nőkben felgyorsíthatja a csontvesztést.

Steven P. Cohen, MD, aneszteziológus professzor és kollégái a Johns Hopkins Kórházban fényt akartak deríteni a szteroid szerepére derékfájásban, s ezért publikációk tucatjait tekintették át. Amint az várható volt, az epidurális szteroid injekciók több mint kétszer akkora valószínűséggel enyhítették a fájdalmat, mint a gerinccsatornához közeli izmokba adott szteroid, só vagy helyi érzéstelenítő (pl. lidokain) injekciók. Kevésbé számítottak arra, hogy – amint arról az Anaesthesiology (teljes közlemény) októberi számában beszámolnak – a bármilyen fajta epidurális injekciók szintén kétszer olyan hatásosak voltak, mint az intramuszkulárisan beadott szteroidok.

„Úgy látszik, hogy ha folyadékot adunk be az epidurális térbe, ez már önmagában hatásos….Ez azt mutatja, hogy a fájdalom enyhülése nagyrészt nem a szteroidnak köszönhető, amivel kapcsolatban sok aggály merült fel” – mondta Cohen professzor.

Cohen professzor elmondta, hogy az aggodalmak 2012-ben lettek súlyosabbak, amikor több mint 740 személy több mint 20 USA-beli államban gombás meningitiszt kapott, és 55-en meg is haltak azután, hogy szennyezett epidurális szteroid injekciót kaptak. Bár a szigorúbb ellenőrzés csökkentheti ezt az aggodalmat, Cohen professzor megjegyezte, hogy a betegek csak korlátozott számú szteroid injekciót kaphatnak minden évben, még akkor is, ha fájdalmuk visszatér.

Cohen professzor és kollégái szerint túl korai lenne azt javasolni, hogy szüntessék be az epidurális szteroid adását, de hozzátették, hogy elemzésük alapján a kisebb szteroid adagok éppen olyan jó hatásúak lennének. Mint elmondták, nagyobb vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a szteroid alternatívák ugyanúgy segítenének-e a derékfájós betegeken.

Az ipari társadalmakban a rokkantság egyik fő oka a spinális fájdalom; a derékfájás élettartamra számított prevalenciája 50–80%. Több mint 50 éve a rokkantságot okozó derékfájdalom standard terápiája az epidurális szteroid injekció.

A mostani áttekintés 3641 beteg adatait tartalmazta, akik összesen 43 vizsgálatban vettek részt 2012 októberéig. A vizsgálatokban az epidurális szteroid injekciókat másféle epidurális és intramuszkuláris injekciókkal vetették össze.

Cohen professzor azt mondta, hogy elemzésük arra utal, hogy a több évtizedes kutatás vegyes eredményei annak tudhatók be, hogy „placebo” kezelésként sóoldatot vagy helyi érzéstelenítőt használtak. „Ezek a vizsgálatok valójában valószínűleg kétféle kezelést hasonlítottak össze, nem pedig egy kezelést egy placebóval” – mondta. „A kutatók dollármilliókat és értékes időt vesztegettek ezekre a vizsgálatokra.”

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.