hirdetés

Testedzés és coronaria-betegség

A testedzésnek számos kedvező hatása van, de nem teljesen kockázatmentes. A terhelés alatt lezajló eseményekben sok tényező játszhat szerepet, köztük a koszorúerek megbetegedése és egyéb, nem ateroszklerotikus eredetű okok, mint a coronaria-rendellenességek, a myocardialis izomhidak és a vasculitis. Az idősebb coronaria-betegek körében a két fő veszély a szívizom-infarctus és a hirtelen halál, míg a fiatalok között a legtöbb, terheléssel kapcsolatos haláleset oka a hypertrophiás cardiomyopathia és a coronaria-rendellenesség. Az edzésprogram megkezdése előtt végzett szűrés alapján, amely az anamnézis gondos felvételéből, orvosi vizsgálatból és esetleg terheléses vizsgálatból áll, pontosabban megítélhetjük a kockázat nagyságát s így megelőzhetjük az esetleges terhelés közbeni problémákat.

Meggyőző adatok bizonyítják, hogy coronaria-betegség, hypertonia, diabetes mellitus és bizonyos fajta carcinomák fennállásakor a fizikai aktivitás csökkenti a mortalitást.1 A kedvező hatások mellett azonban a testedzés némi kockázattal is jár. Egészséges egyének körében a fizikai aktivitás közben bekövetkező kardiovaszkuláris szövődmények előfordulási aránya csekély, de panaszmentes, látszólag egészséges egyének is elszenvedhetnek terhelés alatt hirtelen halált vagy szív-infarctust. Az ilyen esetek rendszerint nagy figyelmet keltenek, és aggodalmat váltanak ki a testedzés kardiovaszkuláris kockázatai tekintetében. Nagy gondot jelent ez a betegének testedzési alkalmasságát meghatározni igyekvő orvos számára is.

Coronaria-betegség és testedzés

Akut aerob terhelés idején a szervezet többlet oxigénszükségletét a perctérfogatnak, valamint az artériás és vénás oxigénszint különbségének növekedése elégíti ki.2 A koszorúereken átáramló vérmennyiségnek azonban a terhelés alatt fokozódó oxigénigény kielégítésére növekednie kell, mert a szívizomban az arteriovenosus differencia nyugalomban is csaknem maximális. Myocardialis ischaemia akkor lép fel, ha egyensúlyzavar áll be a koszorúereken átáramló vér mennyisége és a myocardium oxigénigénye között. Coronaria-betegek terhelés okozta ischaemiájának kiváltásában a koszorúerek spasmusa is szerepet játszik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Joseph R. Libonati, PhD - Helene L. Glassberg, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.