hirdetés

Tízből kilenc agyi katasztrófát megelőzhetnénk

Az INTERSTROKE tanulmány 22 országban mérte fel az agyi katasztrófák kockázati tényezőit, és kimutatta: ezek befolyásolásával a szélütés okozta halálesetek 90%-a megelőzhető lehetne. Ehhez érdemes a regionális különbségeket is figyelembe venni.

hirdetés

A betegségek epidemiológiájával foglalkozó szakemberek egy része úgy véli, hogy az agyi érkatasztrófák általános halálokká válhatnak világszerte. Az iparilag fejlett országokban a kardiovaszkuláris betegségek és a rosszindulatú daganatok között a halálozás második helyén állnak ezek a kórképek, a halálesetek 10%-át okozzák. Az Egyesült Államokban évente 130 000 ember fejezi be az életét szélütés következtében. Az agyi katasztrófák 87%-a iszkémiás eredetű: érelzáródás miatt az érintett ér ellátási területén megszűnik a véráramlás; a többi ilyen esetet agyvérzés okozza.

Ebben jelentős földrajzi eltérések figyelhetők meg. Az afroamerikaiak halálozása csaknem kétszerese az Egyesült Államok európai eredetű lakosságáénak. A késedelem nélküli, gyors beavatkozás rendkívül fontos: a megfelelő őrzőszobába három órán belül megérkező betegek károsodása 3 hónap múlva szignifikánsan enyhébb, mint a késve kezelésbe vont betegeké.

Martin O’Donnell és Salim Yusuf vezetésével nemzetközi munkacsoport végzi az INTERSTROKE vizsgálatot, mely 32 európai, ázsiai, amerikai, afrikai országban és Ausztráliában, 20 000 résztvevő tanulmányozásával keresi az agyi katasztrófák okait különböző népességekben, fiatal és idős emberek, férfiak és nők között. Eredményeiket a Lancet közölte ez év nyarán. Összefoglalásul azt írják, hogy „Valamennyi régióban tíz befolyásolható kockázati tényező játszik szerepet az agyi katasztrófa kialakulásában, és ezek befolyásolásával a kórképek 90%-a megelőzhető lenne, férfiak és nők, fiatalok és idősek esetében egyaránt. Az eredmények megerősítik, hogy a legfontosabb kezelhető rizikófaktor a magas vérnyomás, de valamennyi kockázati tényező kezelése szükséges a kórkép világméretű befolyásolásához.

Ha a hipertóniát sikerülne megszüntetni, az agyi katasztrófák 48%-át megelőzhetnénk. Ha az emberek fizikailag aktívak volnának, az elegendő lenne az ilyen események 36%-ának megakadályozásához. Az egészségesebb táplálkozás egyötödével (19%) javítaná a statisztikát. A dohányzás elhagyása 12% nyereséggel járna. A szívbetegségek szerepe 9%, a cukorbetegségé 4%, az alkoholfogyasztásé 6%, ugyannyi a stresszé is, és 27% a vérzsíroké (az apolipoprotein ilyen szempontból jobb kórjelző, mint a koleszterin).

Bizonyos kockázati tényezők összefüggenek – például a cukorbetegség és az elhízás –, de tíz kockázati tényező megszüntetése minden földrészen, kortól és nemtől függetlenül 91%-kal csökkentené a kockázatot. Lényeges a jobb egészségügyi tájékoztatás, a jobb étkezés, a cigarettázás beszüntetése, a hatásos vérnyomáscsökkentők és antilipid szerek elérhetővé tétele mindenütt, mindenki számára.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.