hirdetés

Agyi katasztrófa után indokolt a szív szűrővizsgálata!

A szélütés a halál harmadik leggyakoribb és a súlyos mozgáskárosodás leggyakoribb oka. Egy új, nagy vizsgálat azt bizonyítja, hogy ilyenkor panaszok hiányában is valószínű a koszorúér hálózat néma betegsége, ezért a coronariák gondos vizsgálata nem maradhat el.

hirdetés

A szélütésnél csak a kardiológiai események és a rosszindulatú daganatok okoznak több halált, de a túlélők számára is súlyos következmény a mozgáskárosodás, ami miatt a beteg ápolásra, segítségre szorul.

Egy minden eddiginél nagyobb vizsgálat azt igazolta, hogy agyi katasztrófa után feltétlenül szükséges a kardiovaszkuláris terület gondos átvizsgálása, még akkor is, ha előzőleg a betegnek semmiféle szívpanasza nem volt. Londonban, az Institute of Cardiovascular Research at Royal Holloway University munkacsoportja ötvenezernél is több szélütéses beteg sorsát követte az agyi károsodás után. A vizsgálat vezetője Pankaj Sharma professzor volt, a dolgozatot a BMJ Open közölte január 20-án.

A 17 tanulmány adatait összesítő metaanalízis azt igazolta, hogy agyi katasztrófát követően igen alaposan fel kell tárni a betegek anamnézisét: meg kell kérdezni, volt-e korábban bármiféle szívpanaszuk, végeztek-e náluk valamilyen kardiológiai vizsgálatot, és ha panaszmentesek is, az intézet minden elérhető technikai lehetőségét igénybe véve tisztázni kell az esetleges koszorúér-betegség lehetőségét.

Ez a vizsgálat azt mutatta, hogy az agyi katasztrófa után intézetben kezelt betegek egyharmadánál (32%) észlelhető legalább 50%-os coronaria-sztenózis, vagyis olyan mértékű plakk, amely a felénél jobban beszűkíteni a koszorúérben a véráramlást. Az esetek 3%-ában 1 éven belül szívroham is bekövetkezett, annak ellenére, hogy ezek a betegek előzőleg panaszmentesek voltak.

A kutatók szerint agyi katasztrófa után minden beteget alapos kardiológiai vizsgálatnak kell alávetni, hogy nincs-e a háttérben néma koszorúér-betegség. Ami még figyelemreméltóbb: javasolják, hogy a National Health System (NHS) ezt az irányelvet általánosan kövesse, és viselje Angliában annak gazdasági költségeit.

A munkacsoport vezetője, Sharma professzor hangsúlyozta, hogy a jelenleg elfogadott terápiás irányelvek megfelelő követése esetén az agyi katasztrófa miatt időben szakintézetbe kerülő betegek többnyire nem a primer esemény miatt halnak meg, hanem később, szívbetegség következtében. Az NHS figyelmébe ajánlják, hogy a szélütés miatt szakintézetekbe felvett betegek kardiológiai szűrővizsgálatát minden esetben elvégezzék, mert ezzel megelőzhető lenne évente több ezer ember halála.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.