hirdetés

Sok munka – sok agyi katasztrófa

Nemzetközi kutatócsoport 25 vizsgálat kezdetben ép érrendszerű résztvevői infarktusainak és agyi katasztrófáinak gyakoriságát mérte össze heti munkájuk időtartamával. Az igen sokat dolgozók infarktusesélye 13%-kal, szélütéskockázata 33%-kal volt nagyobb az átlagos szorgalmúakénál.

hirdetés

Mika Kivimäki londoni professzor és 43 társa – a Lancet tanulmányának szerzői gárdája – hatalmas munkát végzett. A PubMed és az Embase tavaly augusztusig megjelent cikkeinek átnézésével és nyitott adatbázisok adataival történő bővítésével publikált és nyomtatásban meg sem jelent eredmények rendkívüli anyagát hozták nyilvánosságra.

Európai, USA-beli és ausztráliai tanulmányokat dolgoztak fel, szám szerint 25-öt. A metaanalízis koszorúér-betegségre vonatkozó anyaga 602 828 férfi és nő adatait tartalmazta. A vizsgálat kezdetén a résztvevőknek semmilyen kardiológiai panaszuk vagy tünetük nem volt. Ugyanez vonatkozott az agyi katasztrófa irányában értékelt 528 908 vizsgálati alanyra is.

A koszorúér-betegség követési ideje 5,1 millió betegév volt (személyenként átlagosan 8,5 esztendő), mely időszak alatt 4768 eseményt jegyeztek fel. A szélütés 3,8 millió betegév követési ideje során (személyenként átlagosan 7,2 év) 1722 eset fordult elő. A metaanalízis során a kor, a nem, a szocioökonómiai státus figyelembevételével végezték az értékelést, és a túlmunkát végzőket az elfogadott átlaghoz (heti 35–40 óra) hasonlították. A hosszú (heti 55 órát meghaladó) munkaidő növelte a koszorúér-történések előfordulási gyakoriságát (relatív kockázat [RR]: 1,13, 95%-os MT: 1,02–1,26, p=0,02). A szélütés is szignifikánsan gyakoribbnak bizonyult (RR: 1,33, 95%-os MT: 1,11–1,61, p=0,002).

Az agyi katasztrófára vonatkozólag dózis-hatás összefüggést is észleltek. A relatív kockázat heti 41–48 óra munka mellett 1,10 (95%-os MT: 0,94–1,28, p=0,24), 49–54 óra munka mellett 1,27 (95%-os MT: 1,03–1,56, p=0,03) volt, heti legalább 55 óra munka mellett pedig az előző bekezdésben ismertetett számértékeket találták. A trend szignifikanciaszintje: p<0,0001.

Az agyi katasztrófa veszélyének munkaterheléstől függő növekedése nem függött a nemtől vagy a földrajzi helytől. A heti >50–55 óra munkaidő az infarktus előfordulását szerényen növelte (13%), de az agyi katasztrófa esetek jelentősebb megszaporodásával (33%) járt együtt. Halálos és nem halálos koszorúér-események sűrűbben fordultak elő az alacsonyabb szocioökonómiai státusú személyek között. Az összefoglalásban a szerzők hangsúlyozzák, hogy túlfeszített munka mellett kiemelten fontos figyelni minden befolyásolható kockázati tényezőre.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.