hirdetés

A munkahelyi stressz növeli a stroke kockázatát

Egy metaanalízis szerint a nagyon nagy stresszel járó munka fokozhatja a stroke kockázatát, főleg a nők esetében.

hirdetés

„Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a nagy feszültséggel járó foglalkozásokat végzőknél nő a koronáriabetegség kockázata. A munkahelyi stressz és a stroke kockázat kapcsolatára irányuló kutatások azonban eddig nem vezettek egyértelmű eredményre” – mondta dr. Dingli Xu (Déli Orvostudományi Egyetem, Guangzhou, Kína), az egyik kutató.

„Ebben a metaanalízisben több mint 130 000 személy adatait elemeztük, és azt találtuk, hogy összefüggés van a nagy lelki megterheléssel járó munka és a stroke, elsősorban az iszkémiás stroke kockázata között. A munkahelyi stressz ártalmas hatása kifejezettebb volt a nőkben” – mondta dr. Xu.

Az elemzés, amelyet a Neurology október 14-i online számában közöltek, hat olyan vizsgálat eredményeit összegezte, amelyek a munkahelyi stressz és a stroke kockázat kapcsolatával foglalkoztak. A 138 782 vizsgált személyt 3–17 évig követték.

A munkákat négy kategória valamelyikébe sorolták, aszerint hogy milyen mértékben tudta szabályozni a személy a tevékenységét, milyen keményen dolgozott, és milyenek voltak a munka pszichés követelményei (pl. időnyomás, mentális terhelés, a terhelés koordinálhatósága). A felsoroltak alapján a következő kategóriákat alkották:

  • Passzív munkák, amelyeknél alacsonyak voltak a pszichés követelmények, és a dolgozó kevéssé tudta szabályozni a tevékenységét; ilyen például a portások, a bányászok és más fizikai munkások foglalkozása.
  • Kis feszültséggel és kis megterheléssel járó munkák, amelyeknél alacsonyak voltak a pszichés követelmények, és a dolgozó jelentősen tudta szabályozni a tevékenységét; ilyen például a természettudósok és az építészek munkája.
  • Nagy feszültséggel és jelentős pszichés követelményekkel járó munkák, amelyeknél a dolgozó kevéssé tudta szabályozni a tevékenységét; ilyen munkát végeznek például a szolgáltató szektorban dolgozók (pl. pincérnők, bölcsödei gondozók). Mind a hat vizsgálatban ebbe a kategóriába tartozott a résztvevők 11–27%-a.
  • Aktív munkák, amelyeknél nagyok a pszichés követelmények és  a dolgozó jelentősen tudta szabályozni a tevékenységét; ilyen például az orvosok, a tanárok és a mérnökök munkája.

A kutatók azt találták, hogy a nagy feszültséggel járó munkát végző személyek stroke kockázata 22%-kal meghaladta azokét, akik kis feszültséggel járó munkát végeztek (relatív kockázat [RR, relative risk]:1,22; 95%-os konfidencia intervallum [CI]:1,01–1,47). A nagy feszültséggel járó foglalkozás elsősorban az iszkémiás stroke kockázatát növelte (RR:1,58; 95% CI: 1,12–2,23), és a nők veszélyeztettebbek voltak (RR: 1,33; 95% CI: 1,04–1,69). A más kategóriákba tartozó munkák nem jártak a stroke kockázat növekedésével.

A nagy feszültségű munkát végzők körében összesen 4,4% volt a stroke kockázata, és közülük a nőkben 6,5%.

„Számos mechanizmusnak lehet szerepe a nagy stresszel járó munkák és a stroke kockázat kapcsolatában” – mondta dr. Xu. „A leglényegesebb az, hogy a munkahelyi stressz egészségtelen viselkedéshez vezethet: rossz étkezési szokásokhoz, dohányzáshoz és a fizikai aktivitás hiányához. Ezért életfontosságú, hogy az ilyen munkát végző személyek törődjenek az életstílusukkal.”

„Másodszor, a nagy stresszel járó munkát végzőknek, különösen a nőknek, szükségük lehet olyan pszichoterápiára, amely segít nekik megküzdeni a pszichés stresszel; ilyen kezelés a kognitív viselkedésterápia, a relaxációs terápiák és a multimodális kezelés. Főleg azoknál lehet fontos ez, akiknek egyéb kardiovaszkuláris kockázati tényezőik is vannak” – tette hozzá dr. Xu.

A kutatók beszámoltak a vizsgálat korlátairól is: a munkával járó stresszt csak egy időpontban mérték, és nem vettek figyelembe az elemzések során egyéb tényezőket, például a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.