hirdetés

Az agyi katasztrófák amerikai ellátása katasztrofális

Az agyi katasztrófák a kardiovaszkuláris halálozás és a későbbi mozgáskárosodás vezető okai.Világszerte mind több speciális neurológiai központot szerveznek az ilyen betegek korszerű ellátására, de egy új amerikai vizsgálat adatai szerint a szélütött betegek akut kezelése csak ritkán megfelelő.

hirdetés

Az agyi katasztrófák az infarktust követően a második leggyakoribb kardiovaszkuláris halálokot jelentik. Ráadásul a túlélés még tragikusabb helyzetet hozhat: aligha javítható mozgáskárosodást, bénulást. A jelenlegi amerikai helyzet fölmérésére a Michigani Egyetem Orvoskarának munkatársai az Egyesült Államok 3436 kórházi osztályán gyűjtötték az adatokat az agyi katasztrófák kezelési gyakorlatára vonatkozólag.

Az átnézett időszak (2007–2010) adatait áttekintve azt összesítették, hogy a Medicare rendszerhez tartozó betegek milyen ellátásban részesültek agyi katasztrófa esetén. A tanulmányt a Stroke júliusi száma közölte, és az eredmény nagy megdöbbenést keltett, mert a szakértők úgy értékelték, hogy évente a betegek ezrei kerültek otthonukba maradandó károsodással, szükségtelenül.

Lesli Skolarus és munkacsoportja azt találta, hogy a korszerű és hatékony véralvadékoldó infúzió (szöveti plazminogén aktivátor, tPA) adására az USA gyógyintézeteinek csak kis részében került sor. Az igazán meghökkentő és aligha érthető, hogy ezt a rendkívüli földrajzi különbséget jelenleg semmi sem magyarázza.

A munkacsoport azt találta, hogy a regisztrált 844 000 szélütött betegnek csupán 4,2%-a részesült tPA-terápiában vagy más korszerű kezelésben. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szélütés utáni első órákban az ilyen beavatkozás helyreállíthatja az agyi véráramlást, és az akut szakot túlélő betegek esetében megelőzheti a későbbi, maradandó károsodást.

A dolgozat kiemeli, hogy a 3436 intézetben 2007 és 2010 között az osztályok egyötödében egyetlen beteg sem kapott tPA-kezelést. Ugyanakkor a vezető klinikákon a szélütöttek 14%-ának adtak intravénás vagy intraartériás úton tPA-t vagy más hasonló készítményt.

A legrosszabbul, illetve a legjobban teljesítő osztályok adatainak további összehasonlításakor a kutatók újabb meglepetésekre bukkantak. Az első öt helyre került intézményekben a betegeknek átlagosan 9%-a kapott korszerű terápiát, az utolsó helyezett öt intézetben viszont senki sem. A megfigyelési idő 4 évében mindenütt észlelték, hogy az idősek, a nők és a kisebbséghez tartozók ritkábban kaptak tPA-kezelést, bárhol éltek is.

Kiszámolták, hogy ha mindenütt a Stanford szintjén alkalmazták volna a megfelelő kezelést, 92 800-zal több beteg kapott volna hatásos terápiát, 8078-an károsodás nélkül élték volna túl a szélütést. A tPA alkalmazása szempontjából az első húsz intézet szóródott az Egyesült Államok területén, városias és mezőgazdasági területeken, gazdagabb és szegényebb régiókban.

„Ha tovább vizsgáljuk azokat a közösségeket, ahol gyakori a korszerű kezelés, tanulságokat vonhatunk le arra vonatkozólag, mit tehetünk azért, hogy a gyenge teljesítményű közösségek is optimálisan kezeljék az ott szélütést szenvedő betegeket” – írta közleményében a munkacsoport.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.