hirdetés

Több stressz – több fejfájás?

Egy új vizsgálat igazolta azt, amit a fejfájós emberek már régen sejtettek: ha több stressz éri életükben a személyeket, gyakrabban fog fájni a fejük.

hirdetés

A kutatók az Amerikai Neurológiai Akadémia április 26. és május 3. között megtartott 66. éves találkozóján, Philadelphiában számolnak majd be részletesen az eredményekről.

A vizsgálatba 5159 személyt, 21–71 éveseket vontak be, akiknek két éven át, évente négyszer felmérték a stressz szintjét és fejfájásaik gyakoriságát. A résztvevők beszámoltak arról, hogy havonta hányszor fájt a fejük, és stressz szintjüket egy 0 és 100 közötti számmal jellemezték.

A személyek 31%-ának tenziós fejfájása volt, 14%-uknak migrénjük, 11%-uknak tenziós fejfájással kombinált migrénjük, és 17%-uk fejfájását nem lehetett egyik csoportba sem besorolni. Azok, akiknek tenziós fejfájásuk volt, stressz szintjüket átlagosan az 52-es számmal jellemezték, a migrénes fejfájásban szenvedők 62-vel, és a tenziós fejfájással kombinált migrénesek 59-cel.

Mindegyik típusú fejfájás esetén a stressz szint növekedését a havi fejfájások számának növekedése kísérte. A tenziós fejfájás esetén 10 pontos növekedést a stressz skálán a havi fejfájós napok számának 6,3%-os növekedése kísért. A migrén esetében ekkor 4,3%-kal, és a tenziós fejfájással kombinált migrén esetén 4%-kal nőtt a fejfájós napok száma. Az eredményeket korrigálták azokra a tényezőkre nézve, amelyek befolyásolhatták a fejfájások gyakoriságát; ilyen volt az alkoholfogyasztás, a dohányzás és fejfájáscsökkentők gyakori alkalmazása.

Dr. Sara H. Schramm, a németországi Duisburg-Essen-i Egyetem kórházának munkatársa, a vizsgálat egyik kutatója a következőképpen kommentálta az eredményeket: „Az látszik, hogy ez minden fejfájós ember számára probléma, és hogy náluk nagyon fontos a stressz kezelésével foglalkozni…Az eredmények amellett szólnak, hogy a stressznek szerepe lehet a fejfájások kialakulásában, a krónikus fejfájásba való progresszióban, felerősítheti a fejfájós epizódokat, és maga a fejfájás is stresszorként szerepelhet”.

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.