hirdetés

A sok stressz valóban halálos veszély

Betegség, váratlan halál bekövetkeztéért gyakran a mindenki életében előforduló stresszhelyzeteket okoljuk, noha ezt a feltételezést korábban számos vizsgálat során nem sikerült igazolni. Most igazolták, hogy az idős embereket érő halmozott stressz növeli a halálozást.   

hirdetés

Hollandiában az 50-75 esztendős népességnek jelenleg 10 %-a szenved 2-tipusú cukorbetegségben, de a betegek arányának meredek növekedésére számítanak. A Hoorn tanulmányt 1989-ben azért indították el, hogy minél több adatot gyűjtsenek össze a diabétesz kockázati tényezőivel, okaival és progressziójával kapcsolatban a holland lakosságon belül.

Az 50-75 éves hollandok közül 3553 nőt és férfit hívtak meg a vizsgálatba és közülük 2540 (71,5 %) elfogadta a részvételt. A csatlakozók egészségi állapotát és körülményeit átlag 15 éve gondosan követik, így életükkel és halálukkal kapcsolatban minden jelentős eseményt följegyeznek.    

Amsterdamban a VU University Center munkatársai, Femke Rutters vezetésével ezt a lehetőséget használták ki arra, hogy igen sok vizsgálati alanyt megkérdezzenek: az utolsó öt évben érte-e őket bizonyos a vizsgálók által megrázónak, súlyosnak tartott stressz, és ha igen, hány alkalommal. A munkacsoport tíz, olyan helyzetre vonatkozólag gyűjtötte az adatokat, melyek kiváltképp idős emberek számára jelentettek nagy pszichoszociális megrázkódtatást.

„Egy gyermek halála” vagy „súlyos betegsége”, - ezzel kezdődött a kérdőív, majd az élettárs halálára vagy valamilyen vele kapcsolatos nagy probléma következett. A gyermekkel kapcsolatos egyéb, súlyos problémák követték a stressz-sort. „Közeli rokon halála”, vagy „közeli barát halála” volt a folytatás. A megélhetési gondok következtek, majd lakhelyváltás a régi otthonból, mivel ezt idős korban mindenki nehezen viseli. Végül megkérdezték, hogy az utolsó öt évben előfordult-e valamilyen szoros emberi kapcsolat megszakadása.

A 2540 résztvevőből 2385 válaszát tudták értékelni, életkoruk középértéke 62 év volt és 46 %-uk volt férfi. A 15 éves vizsgálati idő alatt 834 résztvevő hunyt el, a halál oka 239 esetben rosszindulatú daganat, 235-ben kardiovaszkuláris betegség.

Amikor a felsorolt stressz okokat és a mortalitást értékelték, 510 személynek a tíz pszichoszociális eseményből egyetlen egy ilyen drámával sem kellett szembenéznie. A vizsgálati időszak alatt közülük 159 halt meg. A vizsgálat résztvevői közül 853 számolt be egy stresszhelyzetről. Közülük 276 fejezte be életét – az összhalálozás a semmiféle stressznek kitettekhez képest 4 %-os növekedést mutatott, amely nem volt szignifikáns.

Abból az 588 résztvevőből, akik a felsorolásból két stresszhelyzetet neveztek meg, 213-an haltak meg, ami a stresszmentesen élőkhöz hasonlítva 21 %-kal nagyobb összhalálozást jelent, de statisztikailag ez még mindig nem szignifikáns.

Abból a 257 holland állampolgárból, akiket a listában megjelölt három stressz is ért, már 101-en haltak meg, és ez már igen jelentős, 50 %-os mortalitás fokozódás, míg a 177 - négy vagy még több súlyos stresszhelyzetbe kerültek közül 78-an vesztették életüket, ami meghaladta a 60 %-ot.

Ha a kutatók az értékelés során figyelembe vették a nemet és az életkort, akkor a szignifikáns különbség a három stressznél többet elszenvedettek esetén maradt meg. Ha ehhez még hozzávették a diabétesz mértékét és a testtömeg indexet, a vérnyomást, valamint a kardiovaszkuláris betegségek prevalenciáját is, az eltérés már csak a négy vagy több stressz esetén maradt szignifikáns, de a halálozás esélye még mindig 38 %-kal bizonyult nagyobbnak.

„Úgy véljük, hogy vizsgálatunk azt mutatja: a legtöbb idős ember egy-két stresszhelyzetet uralni képes, de ezeknek a további halmozódását már nem tudja megoldani. Ez a krónikus betegségek rosszabbodásához és halálhoz vezet” – foglalta össze előadását Barcelonában Dr. Rutters, az European Association Study of Diabetes kongresszuson.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.