hirdetés

Csak mítosz, hogy a nők gyakrabban depressziósak?

Régóta úgy gondolják, hogy a nők sokkal gyakrabban depressziósak, mint a férfiak, de ha figyelembe veszik a depresszió hagyományos és alternatív tüneteit is, ez a nemi különbség eltűnik –ezt mutatta ki egy új vizsgálat.

hirdetés

„A nemi különbség hipotézis abban a gondolatban gyökerezik, hogy a depresszió ugyanolyan a férfiakban és nőkben, és a rá jellemző változókban, köztük a tünetekben keresik a nemek közti különbséget” – írták a kutatók, akiknek vezetője Lisa A. Martin, PhD volt, a Michigani Egyetem (Dearborn) munkatársa. A vizsgálatot a JAMA Psychiatry közölte online teljes egészében augusztus 28-án.

A vizsgálat célja az volt, hogy felfedjék, hogy eltűnik-e a nemi különbség a depresszió gyakoriságában, ha a hagyományos depressziós tünetek mellett más tüneteket is figyelembe vesznek.

A kutatók az adatokat a National Comorbidity Survey Replication-ból (NCS-R) nyerték, amely egy országos, reprezentatív felmérése a mentális zavarok incidenciájának és prevalenciájának az angol nyelvű felnőttek körében az Egyesült Államokban.

A felmérésbe 3310 nőt és 2382 férfit vontak be, akiknek átlagos életkora 45,2 év volt. A személyek 73,4%-a nem hispanó fehér volt, és 51,6%-uk az érettséginél magasabb képzettséggel rendelkezett. A férfiak átlagos jövedelme évi $63 365, a nőké $49 327 volt.

A kutatók két skálát dolgoztak ki. Az első, a Férfi Tünetek Skálája (MSS) olyan alternatív tüneteket foglalt magában, amelyek a depressziós férfiakra jellemzők: irritabilitás, dührohamok/agresszió, alvászavar, alkohol- vagy drogabúzus, veszélyes viselkedés, hiperaktivitás, stressz és érdeklődéshiány a kellemes tevékenységek iránt.

A második skála, a Mindkét Nem Depressziós Skálája (GIDS) az összes MSS tünetet tartalmazta, s ezeken kívül még hét hagyományos tünetét a depressziónak: szomorúság/depressziós hangulat, a vitalitás elvesztése, fáradtság, ambivalencia, szorongás/nyugtalanság, siránkozás és a szánalmasság érzése.

Az MSS skálát használva, amely az alternatív, férfi típusú depressziós tüneteket tartalmazta, azt találták, hogy a depresszió prevalenciája nagyobb a férfiakban, mint a nőkben (26,3% versus 21,9%, p=0,007). Emellett az is kiderült, hogy a férfiak szignifikánsan gyakrabban számoltak be dührohamokról/agresszióról, drog abúzusról és veszélyes viselkedésről, mint a nők. A nők viszont szignifikánsan gyakrabban számoltak be stresszről, irritabilitásról, alvási problémákról és arról, hogy elveszítették érdeklődésüket az olyan dolgok iránt, amiket egyébként élvezni szoktak (pl. munka, hobbik, személyes kapcsolatok).

Ha a GIDS skálával mérték fel a kutatók a depressziót, amely tartalmazta mind a hagyományos, mind az alternatív depressziós tüneteket, akkor nem találtak nemi különbséget. Eszerint a skála szerint a férfiak 30,6%-a és a nők 33,3%-a felelt meg a depresszió kritériumainak.

Ami a depresszió súlyosságát illeti, a depressziós férfiak 63,2%-a és a nők 62,0%-a az enyhe kategóriába sorolódott, azaz 1–4 tünetük volt; a férfiak 28,3%-a és a nők 28,9%-a mérsékelten volt depressziós (5–9 tünetük volt); és a férfiak 8,5%-a s a nők 9,1%-a súlyosan depressziós volt (10–15 tünetük volt). Nemi különbség egyik súlyossági fokozatban sem volt.

„Az eredmények azt jelzik, hogy ha csak arra támaszkodunk, hogy milyen hagyományos depressziós tünetekről számolnak be a férfiak, akkor az ő körükben aluldiagnosztizálhatjuk a depressziót” – írták a szerzők.

Megemlítették ugyanakkor, hogy vizsgálatuk nem terjedt ki minden fontos tényezőre. A férfiak esetében például nem vettek tekintetbe minden tünetet, így a munkamániát, a testgyakorlás túlságba vitelét, a szexuális viselkedés megváltozását és a játékszenvedélyt. A későbbi vizsgálatoknak majd ezeket is magukban kell foglalniuk.

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.