hirdetés

A ketamin csökkenti a depresszió tüneteit

A kis dózisú ketamin szinte azonnal megszünteti a krónikus depresszió tüneteit, és néhány órán belül a terápiarezisztens esetekben is eredményes lehet – állítják a Yale Egyetem kutatói.

hirdetés

Egy évtizedes kutatás eredményeként a közelmúltban hozták nyilvánosságra a Yale Egyetem kutatói a Science című lapban, hogy a gyermekaneszteziológiai gyakorlatban használt ketamin azáltal fejti ki hatását, hogy helyreállítja a depresszió és stressz következtében károsodott szinaptikus kapcsolatokat.

E megállapítás egybecseng azzal a 2010-ben közzétett korábbi kutatási eredménnyel, mely szerint a ketamin rövid időn belül enyhíti a terápiarezisztens bipoláris zavarban szenvedő betegek depressziós tüneteit.

A jelenleg forgalomban lévő antidepresszánsok esetében hónapokba telik, amíg a depresszió tünetei javulnak, sőt minden harmadik beteg semmilyen kedvező hatást nem tapasztal a gyógyszerszedés kapcsán. A ketamin ugyanakkor egy egészen másfajta neurotranszmitter rendszeren keresztül fejti ki hatását.

Az eddigiektől merőben eltérő új utak nyílhatnak a depresszió és stressz kezelésében, amennyiben sikerül tisztázni, hogy a ketamin miként befolyásolja az agyi működéseket. Ennek különösen nagy jelentősége van annak fényében, hogy a világon több tízmillió ember szenved krónikus depresszióban, akiknek tünetei így minden korábbinál gyorsabban enyhíthetők majd.

„A terápiarezisztens betegeknél a ketaminra adott gyors terápiás válasz az utóbbi fél élszázad legnagyobb áttörése a krónikus depresszió kezelése terén” – hangsúlyozta Ronald Duman neurobiológus professzor. A széles körű alkalmazás előtt azonban a kutatóknak tisztába kell jönniük a gyógyszerhatás minden aspektusával, különösen pedig a kezelési lehetőségeket behatároló korlátozó tényezőkkel. Választ kell találni többek között arra a kérdésre, hogy bár a tünetek a gyógyszer adását követően néhány órán belül enyhülnek, 7−10 nap elteltével azonban ismét visszatérnek.

A ketamin nagy adagban rövid távú pszichotikus tünetek megjelenését eredményezheti. A ketamint néha orvosi javallat nélkül is szedik, például a „Special K” nevű rekreációs szer egyik alkotóelemeként.

Duman és munkatársai kimutatták, hogy a ketamin hatására aktiválódik a glutamát neurotranszmitter, mely serkenti a szinapszisok növekedését. A gyógyszerből már egy adagnyi rövid időn belül helyreállítja a szinaptikus összeköttetések károsodását – mutatnak rá a Yale kutatói.

Először John Krystal, a Yale pszichiátriai tanszékének munkatársa és Dennis Charney, a Mount Sinai School of Medicine szakembere fedezte fel, hogy összefüggés van a ketamin adása és a depressziós tünetek enyhülése között.

Jóllehet többféle hatóanyagot is alkottak, melyek a ketaminnal megegyező hatást fejtenek ki, de ezek közül egyik sem csökkenti olyan gyorsan a tüneteket, mint a ketamin. A további kutatások során nemcsak a most kapott eredményeket szeretnék reprodukálni, hanem azt is tisztázni kívánják, mi a háttere a ketaminra adott gyors tüneti válasznak.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.