hirdetés

Új bizonyítékok a szkizofrénia és a marihuána összefüggéseiről

Egy most megjelent tanulmány újabb adattal bővíti a szkizofrénia és a kannabiszhasználat közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok körét.

hirdetés

Egy, a Psychological Medicine című lapbanmost nyilvánosságra hozott kutatás felvetette, hogy a szkizofrénia és a kannabiszhasználat közötti összefüggés nemcsak azt jelenti, hogy a szkizofréniára hajlamos személyek nagyobb eséllyel próbálkoznak meg a kannabisz élvezetével, hanem a kannabisz is fokozhatja a szkizofréniás tünetek megjelenésének kockázatát.

A vizsgálatok azt jelzik, hogy a pszichózisban szenvedő betegek körében nagyobb arányú a kannabiszhasználat, mint az átlagpopulációban, és a kannabisz fokozhatja a pszichotikus tünetek (pl.paranoia, hallucinációk) megjelenésének esélyét, amelyek a kannabiszhasználók akár 40 százalékánál is megjelenhetnek.

Korábban a szakemberek már arra figyelmeztettek, hogy a fiatal kannabiszhasználók a pszichotikus zavarok kockázatának teszik ki magukat. Úgy tűnik, hogy a szkizofrén betegek között nagyobb a pszichózis valószínűsége, ha az adott személy kannabiszt is használ. Az eddigi adatok azonban nem voltak eléggé meggyőzőek, ezért a szakemberek további kutatásokat tartottak szükségesnek.

Most dr. Suzi Gage munkacsoportja (Bristol Egyetem Kísérletes Pszichológiai Iskola) további bizonyítékokkal szolgált arra nézve, hogy a kannabisz különösen veszélyes lehet a szkizofréniában szenvedő betegek számára, bár ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy további tényezők is befolyásolhatják a mentális egészséget.

A szerzők azokat a genetikai faktorokat tanulmányozták, melyek alapján előre jelezhető a kannabiszhasználat valószínűsége, illetve a szkizofrénia kialakulásának kockázata.

A mendeli randomizációs adatelemzés lehetőséget nyújtott egy sor változó figyelembe vételére. Az adatelemzéshez azért választották a szerzők ezt a technikát, mert abból a feltételezésből indultak ki, hogy a kannabiszhasználók genetikai és biológiai szempontból különböznek azoktól, akik nem használnak kannabiszt.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kannabiszhasználat megkezdése fokozza a szkizofrénia kockázatát, illetve – ami még fontosabb – a szkizofrénia szempontjából veszélyeztetett személyek nagyobb eséllyel válnak kannabiszhasználókká. Ennek oka az lehet, hogy a szkizofréniával összefüggő genetikai faktorok erőteljesebben hatnak, mint a használattal összefüggő tényezők.

A tanulmány szerzői annak elemzését is tervezik, hogy a genetikai korreláció magyarázatot adhat-e a kannabiszhasználat mértékére, mivel az adatok azt jelzik, hogy a szkizofrén betegek körében nagyobb a jelentős mértékű kannabiszhasználat aránya.

Annak magyarázataként, hogy a szkizofrén betegek miért nyúlnak nagyobb eséllyel a kannabiszhoz, dr. Marcus Munafò professzor feltételezi, hogy „a szkizofréniához társuló bizonyos magatartásformák vagy tünetek kannabisz hatására enyhülnek”, tehát esetükben a kannabisz öngyógyszerezésnek számíthat. Ugyanakkor az is felmerül, hogy a szkizofrénia szempontjából nagyobb kockázatú személyek erőteljesebben élvezik a kannabisz pszichológiai hatásait. Az eddigi adatok alapján a kannabisz két alkotó eleme, a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD) lehet felelős a hatásokért. THC-mérgezés kapcsán átmeneti pszichotikus élmények jelentkezhetnek, ugyanakkor a CBD nem okoz ilyen hatásokat, ezért gyógyszerként történő alkalmazása szóba jön – áll a National Institute on Drug Abuse (NIDA) állásfoglalásában. A NIDA arra is rámutat, hogy az élvezeti szerként használt marihuánakészítmények nagy mennyiségben tartalmaznak THC-t, ugyanakkor kevés bennük a CBD.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.