hirdetés

Új gyógyszer a parkinsonos pszichózis kezelésére

A pimavenserin nevű kísérleti gyógyszer 2 fázis III. vizsgálat eredményei szerint jelentősen csökkentette a Parkinson-kóros betegek hallucinációit és téveszméit.

hirdetés

A kutatók erről San Diego-ban (Kalifornia, USA), az International Congress of Parkinson's Disease and Movement Disorers keretében számoltak be.

A Parkinson-kórra kidolgozott Pozitív Tünetek Becslési Skáláján (SAPS-PD, Scale for Assessment of Positive Symptoms) a 43 napig folytatott, napi 40 mg-os pimavanserin kezelés 6,21 pontos csökkenéshez vezetett, míg a placebo csak 3,34 pontoshoz (p <0,001) – mondta el dr. Rajesh Pahwa neurológus professzor (University of Kansas, Kansas City, USA).

Pahwa professzor és munkatársai 2 fázis III. vizsgálatban elemezték, hogy miként hatott a gyógyszer a pszichotikus betegekre. Az SAPS-PD értékek mindegyik alcsoportban csökkentek: a 75 évesnél idősebb és a 75 évesnél fiatalabb személyekben, a férfiakban és a nőkben, az idősebb és fiatalabb férfiakban, és az idősebb és fiatalabb nőkben.

A pszichózis a Parkinson-kórosok mintegy 30%-ában kialakul a betegség előrehaladtával, és a pszichotikus betegek 20–25%-a kezelésre szorul. A pszichózis gyakran olyan formát ölt, hogy a beteg olyan személyeket lát a szobában, akik valójában nincsenek ott. Ha ez, mondjuk, hetente egyszer fordul elő, akkor nem túlságosan zavaró, de ha azzá válik, kezelni kell. A Parkinson-kórosok mintegy 5%-ának téveszméi vannak, s ők a legnehezebben kezelhető betegek. Pszichózis esetén szükségessé válhat az ápolási otthonban való elhelyezés.

Jelenleg semmilyen engedélyezett gyógyszer nem létezik a Parkinson-kóros pszichózis kezelésére, ezért off-label szereket alkalmazunk. Ezek az off-label gyógyszerek a szkizofréniában használatos antipszichotikumok, és „mindegyikükön rajta van az FDA fekete keretes figyelmeztetése az idősekben történő óvatos  alkalmazásra vonatkozóan – és éppen az idősekben a leggyakoribb a Parkinson-kóros pszichózis”.

A pimavanserin biztonságos és kevés a melléhatása: a plcebót kapó betegek 2,3%-ában, és a pimavanserint szedő betegek 3%-ában fordult elő nemkívánatos hatás.

A pimavanserin egy kis molekula, egy szelektív szerotonin inverz agonista, amely főként az 5-HT2A receptorokhoz kötődik, amelyek fontos szerepet játszanak a pszichózisban.

Az elemzésben 133 placebót és 135 pimavanserint kapó beteg vett részt; a betegek több mint 95%-a végig részt vett a vizsgálatban. A betegek kb. 64%-a férfi volt, átlagos életkoruk 72 év volt.

Az elsődleges végpont a SAPS-PD pontszámának változása volt, de emellett a kutatók megfigyelték minden egyes hallucináció és téveszme típus javulását és a pszichózis másodlagos mutatóit is, köztük a Clinical Global Impression-Improvement (CGI-I) és a Clinical Global Impression-Severity (CGI-S) skálák pontszámát. Emellett a pimavanserin jelentősen befolyásolta az éjszakai alvást, a napközbeni éberséget és a gondozók terheit, amik a szer további hasznát jelentették.

A pimavanserin legjelentősebb hatása a SAPS-PD statisztikailag szignifikáns és klinikailag is jelentős csökkenése volt.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.