hirdetés

Új módszer a rekurrens stroke prevenciójára

Az egyesült államokbeli Cedars-Sinai Kórház által kifejlesztett neurovaszkuláris sebészeti eljárással drámai mértékben csökkenthető az atherosclerosishoz társuló rekurrens stroke előfordulása.

hirdetés

Az atherosclerosis az agyi ereket szűkítő plakk-képződés révén hajlamosít stroke-ra. Az első stroke előfordulása ugyanakkor fokozza az ismételt stroke kockázatát.

Az egyesült államokbeli Cedars-Sinai által lefolytatott fázis II vizsgálat azzal a reményt keltő eredménnyel zárult, hogy egy új eljárással 37%-ról 10,7%-ra csökkenthető a rekurrens stroke előfordulási valószínűsége.

Az encephaloduroarteriosynangiosisnak (EDAS) elnevezett módszerről nemrégiben számoltak be a Neurosurgery című lapban.

„Az EDAS egyedülálló és újszerű beavatkozás abból a szempontból, hogy az agyat borító hártyák artériái felől biztosítja a stroke szempontjából veszélyeztetett agyi területek vérellátását – kezdi a módszer ismertetését dr. Nestor Gonzalez, a Cedars-Sinai neurovaszkuláris laboratóriumának vezetője. – Az egész folyamatot a kertészkedéshez vagy a növénytermesztéshez tudnám hasonlítani, hiszen egy idő múlva új erek keletkeznek, melyek új utakat nyitnak a vérben lévő oxigén számára a veszélyeztetett agyi régiók felé.”

A most bemutatott technika alapjaiban különbözik a rekurrens stroke kockázatának csökkenésére eddig ismert és végzett, megterhelő sebészeti beavatkozásokat jelentő módszerektől és többféle eljárás kombinálását teszik szükségessé, kezdve az angioplasztikától a sztentbeültetésen át a direkt bypass-műtétekig.

A normális agyi működéshez az szükséges, hogy a keringés révén folyamatos legyen az agy oxigénellátása. A szerzők által kifejlesztett és ismertetett eljárás fontos lépést jelent e probléma minimálisan invazív módszerekkel történő megoldása felé.

A Cedars-Sinai neurovaszkuláris centruma és idegsebészeti osztálya személyre szabott ellátást nyújt aneurysma, stroke és egyéb neurovaszkuláris problémák eseteiben.

A szerzők azt tervezik, hogy a közel jövőben nagy, multicentrikus fázis III vizsgálatot indítanak az állam több orvosi centrumának bevonásával, így módon lehetőséget az atherosclerosisban szenvedő betegek bevonására, melynek nyomán a klinikai teszt tapasztalatai alapján a módszer hozzáférhetővé válhat  e gyakori kórállapotban szenvedő betegek teljes köre számára.  

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.