hirdetés

Trombózis-hajlam, átjárható foramen ovale és iszkémiás stroke

Új kutatások szerint azoknál a trombózisra hajlamos, iszkémiás stroke-ot szenvedett betegeknél, akiknél nyitott a foramen ovale (patent foramen ovale = PFO), annak zárása előnyösebb, mint a gyógyszeres kezelés.

hirdetés

Randomizált, ellenőrzött vizsgálatokban már korábban is kimutatták, hogy a PFO zárása jobban csökkenti a gyógyszeres kezelésnél az ismétlődő stroke-ok, vagy a tranziens iszkémiás attackok (TIA) számát azokban a betegekben, akikben az iszkémiás stroke-nak semmilyen egyéb oka nincs. De ezekben a vizsgálatokba nem szerepeltek olyan „thrombophiliás”, hiperkoagulábilis állapotú, potenciálisan magas kockázatú betegek, akiknél az antikoaguláns kezelés ellenére is előfordulhat újabb stroke vagy TIA. Tehát viszonylag tudtunk a PFO-s, trombózis-hajlamos betegek stroke-jának kezeléséről, pedig a kutatók szerint a stroke kockázatának emelkedésével járó hiperkoagulábilis állapot és a PFO kombinációja 5-31%-ban fordul elő.

A JACC: Cardiovascular Interventions c. lapban 2020. decemberében online megjelent vizsgálatba 591, nyitott foramen ovale-val (patent foramen ovale, PFO) társult „kriptogén” stroke-os beteget vettek be, akik közül 134 betegnél (22,7%) legalább egy thrombophiliás eltérés állt fenn. Dr. Kai Liu (Massachusetts General Hospital, Boston) és munkatársai ebben a PFO-val társult embóliás, hiperkoagulábilis betegeken végzett eddigi legnagyobb prospektív vizsgálatban minden beteg esetén több szakma képviselőből álló PFO bizottság megítélésére bízták a PFO legmegfelelőbb zárási lehetőségéről való döntést. A betegek a sebész egyéni megítélésétől függően naponta 81 mg, vagy 325 mg aszpirint és/vagy naponta 75 mg clopidogrelt kaptak. Azok a betegek, akiknél thrombophilia és egyetlen embólia állt fenn, 3 hónapon keresztül warfarin antikoagulációban részesültek (INR 2 és 3 között), majd a warfarin kezelést náluk is aszpirinra váltották. A két vagy több embóliát elszenvedett betegek élethosszig tartó warfarin kezelést kaptak.

A betegeket átlagosan 53 hónapig követték. A thrombophiliás betegeknél jelentősen magasabb volt az események ismétlődésének kockázata (HR: 1,85, P=0,024), ami azt mutatja, hogy valamennyi PFO-nak tulajdonítható kriptogén embóliás betegnél mindenre kiterjedő vizsgálni kell a hiperkoagulációt szükséges, hogy ki lehessen emelni a kiújulás magas kockázatával rendelkezőket. A PFO zárása minden betegnél jobb eredményt hozott, mint a gyógyszeres kezelések (HR: 0,16, P<0,001) és Így volt ez a thrombophiliás betegek estében is (HR: 0,25, P=0,012). A thrombophiliás betegcsoportban a PFO záráson átesett 89 betegből 6-nál (6,7%), a gyógyszeresen kezelt betegcsoportban pedig a 46 betegből 15-nél (33%) volt ismétlődő esemény. Az eredmények szignifikánsak maradtak a számos zavaró tényezőhöz (életkor, nem, tradícionális kockázati faktorok: magas vérnyomás, diabetes, hiperkoleszterinémia, dohányzás, pitvarok közötti jellemzők, stb.) való igazítás után is. A gyógyszeres kezelésben részesülő 46 thrombophiliás beteg közül 31-en (67,4%) antikoaguláns kezelésben részesültek (14-en rövid időtartamra, 17-en élethosszig), és 15-en kaptak trombocita-gátló kezelést. A rövid idejű antikoagulálást kapók 28,6%-ánál, az élethosszig tartó antikoagulálást kapók 17,6%-ánál, a trombocita-gátló kezelést kapók 53,3%-ánál keletkeztek ismételt események.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Julia Seeger (Medical Campus Lake Constance, Friedrichshafen, Németország) és Dr. David Hildick-Smith (Royal Sussex County Hospital, Brighton, UK) egyértelműnek látják, hogy a kriptogén stroke és a thrombophilia esetén a betegeknél az átlagosnál magasabb az ismétlődő iszkémiás események kockázata. Akár percután PFO zárás, akár gyógyszeres kezelés történi, a magasabb kockázat miatt sűrűbb ellenőrzés és személyre szabott gyógyszerelés szükséges. Bár a vizsgálat nem volt randomizált, de a klinikai gyakorlat számára mégis igen fontos volt, hiszen eddig nem vizsgálták a thrombophiliás betegek PFO zárásának következményeit. Mivel a thrombophiliás betegek a magas embólia-hajlam miatt eleve antikoaguláns kezelésre szorulnak, elég nehéz körükben a PFO zárásának hatását elemző randomizált vizsgálatok elvégzése, de ha mégis vannak ilyenek, mielőbb szükség lenne ezekre az adatokra is.

A bizonyították, hogy trombophiliás betegek PFO zárásának kedvező hatását, de mivel esetükben a zárás ellenére is magasabb marad a stroke kockázata, ezért a beavatkozás után továbbra is antikoaguláns kezelést kell kapniuk továbbra is szigorú ellenőrzésre, követésre szorulnak.

Források:

Hughes S. PFO closure beneficial in stroke patients with thrombophilia. Medscape Medical News. December 07, 2020.

Kai Liu, Bo Song, Palacios IF, et al. Patent foramen ovale attributable cryptogenic embolism with thrombophilia has higher risk for recurrence and responds to closure. J Am Coll Cardiol Cardiovasc Interv 2020, 13(23):2745-2752.

Seeger J, Hildick-Smith D. Patent foramen ovale: closing the gap of indications for closure-time for a patient-tailored therapy. J Am Coll Cardiol Cardiovasc Interv. 2020 Dec,13(23):2753–2754

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.