hirdetés

A kettős trombocitagátlás javallatai

Az enyhe iszkémiás stroke-on, vagy magas kockázatú TIA-n átesett betegek kombinált klopidogrel és aszpirin kezelése csökkenti a későbbi súlyos iszkémiás események számát.

hirdetés

A POINT vizsgálat eredményei szerint az enyhe iszkémiás stroke-on, vagy magas kockázatú TIA-n átesett betegek kombinált klopidogrel és aszpirin kezelése csökkenti a későbbi súlyos iszkémiás események – köztük az iszkémiás stroke és a szívinfarktus – , illetve az iszkémiás érrendszeri halálozás számát az egyedüli aszpirin kezeléshez képest. Bár a kettős trombocitagátlás növeli a vérzések kockázatát, de az előnyök meghaladják a hátrányokat.

A POINT vizsgálat a régebbi kínai CHANCE vizsgálaton alapult, ahol kimutatták, hogy a 21 napos kettős trombocitagátlás lényegesen csökkenti az iszkémiás események számát a vérzések felszaporodása nélkül . Ez a vizsgálat azonban egy, a nyugati társadalmakéitól eltérő etnikai populáción történt, és a vizsgálat helyén, Kínában a stroke ellátás sem azonos a nyugati világban elterjedt gyakorlatéval. A 10 országban lefolytatott POINT vizsgálat egy jóval változatosabb populáción és ellátó-rendszerben igazolta a CHANCE vizsgálat eredményeit.

A POINT vizsgálatba enyhe iszkémiás stroke-on, vagy nagykockázatú TIA-n átesett 4881 beteget vontak be. A betegeket két csoportra osztották: az egyik csoport klopidogrelt kapott (600 mg töltőadag után naponta 75 mg) napi 50-325 mg aszpirinnal, a másik csoport kizárólag aszpirint kapott ugyanilyen dózisban 90 napon keresztül. A tervezett betegbevonást 84%-nál leállították, mivel a hatásosság és a biztonságosság már ekkor igazolódott. A 90. napnál a kettős kezelést kapó 2432 betegből 121 esetben (5,0%), az egyedüli aszpirin kezelést kapó 2449 betegből 160 esetben (6,5%) fordult elő súlyos iszkémiás esemény (stroke, szívinfarktus, kardiovaszkuláris halál)(HR 0,75, 95%CI 0,59-0,95, P=0,02). A legtöbb esemény a kezdeti történés utáni egy héten belül jelentkezett. A kombinált kezelést kapók csoportjában 23 (0,9%), az aszpirin-csoportban 10 (0,4%) komoly vérzés fordult elő. Az alcsoport analízis során látszott, hogy az alacsony kockázatú TIA után (ABCD score <5) a kombinált kezelésnek nincs haszna, mivel ilyenkor a szövődmények száma különben is alacsony.

A betegbevonás kizáró tényezői: a kardiális eredetű tünetek, a pitvarfibrilláció (hisz esetükben elengedhetetlen az antikoaguláció), súlyos nyaki carotis-probléma (ahol endarterekómiát és stent-behelyezést kell végezni) és a súlyos intrakraniális ateroszklerózis (amely esetén a kettős trombocitagátló kezelést legkevesebb 3 hónapig kell végezni a SAMMPRIS vizsgálat eredményei alapján) voltak. A vérzésre hajlamos betegeket (pl. agyi mikrovérzések, vagy vérzések az anamnézisben) sem vették be a vizsgálatba, a vizsgálatba csak a többi, stroke-os vagy TIA-s beteg került. „Bár ezeknél a betegeknél valóban fennáll a következő iszkémiás események kockázata, de a kockázat alacsony, ezért volt szükség a nagy betegszámra”. A 10 ország változatos betegei közül 4%-a veszett el a követés során, és a betegek 29%-a a tervezett 90 napnál korábban abbahagyta a kezelést.

A tanulmány eredményei szerint minden 1000 beteg 90 napig tartó kombinált klopidogrel-aszpirin kezelésével kb. 15 súlyos iszkémiás esemény előzhető meg 5 súlyos vérzéses szövődmény árán. Mivel a kezelésből származó összes előny az első hónapban jelentkezik, de a vérzések kockázata a 90. napig fennáll, ezért a klopidogrel adását érdemes 30 nap után leállítani. Ha a kettős trombocitagátlást csak 30 napig adjuk, akkor 1000 betegnél 19 súlyos iszkémiás esemény előzhető meg, és csak 2 súlyos extra vérzés következik be.

Mindent összevetve, a SAMMPRIS, a CHANCE és a POINT vizsgálatok igazolták, hogy a kombinált klopidogrel-aszpirin kezelés csökkenti a TIA vagy a nem kardioembóliás iszkémiás stroke utáni első hetekben jelentkező ismétlődő iszkémiás események kockázatát. A POINT vizsgálat szerint a kettős kezelést 3 hétig érdemes alkalmazni, utána át kell térni az aszpirin monoterápiára.   

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > ESOC 2018

2. 4th European Stroke Organisation Conference (ESOC) 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.