hirdetés

Artériás thromboembólia és a rák

Egy retrospektív eset kontrollos vizsgálat szerint idős betegekben a rosszindulatú daganatok felfedezését megelőző 5 hónapban növekszik a szívinfarktusok vagy az iszkémiás stroke-ok gyakorisága.

hirdetés

Dr. Babak Navi (Weill Cornell Medicine and Memorial Sloan Kettering Cancer Center,NY) és munkatársai vizsgálatának  eredményei a Blood 2018. december 21-i számában jelentek meg.

Vizsgálatukban 374.331, idősebb (67 év fölötti) 9 féle daganat (emlő, tüdő, prosztata, kolorektális, hólyag, méh, hasnyálmirigy, gyomor, non-Hodgkin lymphoma) valamelyikében szenvedő beteg adatait dolgozták fel. Kontrollként demográfiailag hasonló és azonos kísérő betegségben szenvedő azonos számú nem daganatos beteg adatait társították. A daganatos diagnózist megelőző 360 napot 30 napos időközökben értékelték. A diagnózis előtti 360. naptól a 151. napig terjedő időszakban azonosan alakult az artériás thromboembóliák aránya a két betegcsoportban. A daganatos diagnózis előtti 150. naptól a 1. napig (30 naponként) a daganatos betegek körében fokozatosan emelkedett az artériás thromboembóliák száma a kontrollokhoz képest. Egy hónappal a rák diagnózisa előtt 5,5-ször több artériás thromboembólia fordult elő a daganatos betegek csoportjában a kontroll csoporthoz képest (0,62% vs 0,11%, P<0,001). A daganatos diagnózis előtti teljes 360 napos időtartam alatt 69%-kal több artériás thromboembóliás esemény jelent meg a daganatos betegek körében a kontroll betegekhez képest (1,75% vs 1,05%, P<0,001). Leginkább a tüdő- és a kolorektális rákban megbetegedettek esetén voltak a különbségek igen jelentősek. Az artériás thromboembóliák aránya akkor is magasabb volt a daganatosok körében, ha csak a pitvarfibrilláció nélküli eseteket hasonlították össze. A szívinfarktus és az iszkémiás stroke relatív kockázata azonos volt, de a szívinfarktus kissé gyakoribb volt az iszkémiás stroke-nál.

A rák felfedezésekor annak stádiuma összefüggött az artériás thromboembóliás események kockázatával: a kockázat a daganat súlyosságával arányosan emelkedett: míg pl az I. stádiumú daganat esetén 32%-kal volt magasabb a kockázat a kontrollokhoz képest, addig II. stádiumú daganat esetén már 55%-kal. Jelentősen előrehaladott, IV. stádiumú daganatok esetén több mint kétszeres volt az artériás thromboembóliák kockázata a kontrollokhoz képest. A kutatók előző, 2017-ben megjelent SEER-Medicare vizsgálatában 279.719 daganatos beteg (8 féle daganat) adatainak értékelésekor úgy látták, hogy a rák diagnózisát követő 6 hónapban az artériás thromboembóliás események száma akár 120%-kal is több lehet a nem daganatos kontrollokhoz képest (Navi et al 2017). Ugyanakkor Dr. Navi azt is megjegyezte, hogy a rákdiagnózis utáni idő értékelése eléggé komplex, hiszen az akkor kialakuló thromboembóliás események kailakulásában a rákon kívüli egyéb faktorok is szerepet játszhatnak, és pl. a műtét, a kemoterápia is növelheti az artériás trombózisok kockázatát. A kemoterápia során például erősen csökkenhet a vérlemezkék száma, emiatt az antikoaguláns kezelést legtöbbször meg is kell szakítani. Viszont a rák diagnózisát megelőző időszakban ezek a zavaró tényezők még nem állnak fenn, tehát a megnövekedett artériás thromboembóliás kockázatot ilyenkor maga a daganat okozza.

Idős betegek artériás thromboembóliája esetén, ha a beteg „indokolatlan” stroke-on, vagy szívrohamon esett át (aminek semmilyen kimutatható oka nem volt), és a daganatos betegség egyéb tünetei is észlelhetők (pl. anémia, fogyás, nagyobb nyirokcsomók, véres széklet, köhögés), akkor meg kell fontolni a daganatos betegség szűrését, elsőként a mellkas-has-kismedence CT-t.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. Blood

3. Journal of the American College of Cardiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.