hirdetés

UV fénnyel a kórházi fertőzések ellen

Egy most közzétett tanulmány szerzői felvetik, hogy az ultraibolya fénnyel működő dezinfekciós technikák segítségével akár 97,7%-kal csökkenthető a patogének száma a műtőhelyiségekben.

hirdetés

Az American Journal of Infection Control című lapban megjelentvizsgálatban a kifejezetten a műtőkben, betegszobákban, illetve más egészségügyi helyiségekben történő használatra kifejlesztett PurpleSun nevű ultraibolya (UV) technika hatásait elemezték. Az eddigi adatok szerint a módszer hozzájárulhat a kórházban szerzett fertőzések számának csökkenéséhez.

A cikk szerzői három New York-i kórházban 100 különböző sebészeti esetből több mint 3000 mikrobiológiai mintát gyűjtöttek be. Ezt követően azt elemezték, hogy a mintákban milyen arányban mutathatók ki a kórházi fertőzések kialakulásában szerepet játszó patogének a PurpleSun technológiai alkalmazása után illetve annak hiányában. Az eredmények szerint a fény a patogének többségét elpusztította.

A PurpleSun egy egyedülálló technológiája abban áll, hogy szabadon hajlítható elemeket tartalmaz, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző berendezéseket körbe vegyék vele, továbbá abban, hogy öt felszíni pontról képes fényt kibocsátani. Az optimális hatás eléréséhez 90 másodperces intervallumokban nagy intenzitású UV fény létrehozására képes.

Bár a szerzők szerint az UV technológia a jövőben sem helyettesítheti a kémiai anyagokkal végzett manuális tisztítást és dezinficiálást, de javíthatja a kórházi környezet tisztasági fokát, melynek eredményeként csökkenhet azon patogének száma, melyek kórházi fertőzéseket okozhatnak.

Az UV technológiának azért van nagy jelentősége, mert a világban mindenhol jelentős problémát okoznak az egészségügyi ellátás során szerzett fertőzések (HAI, healthcare-associated infection). Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai (pl. Office of Disease Prevention and Health Promotion) adatai szerint minden 25. esetben lép fel olyan fertőzés, mely közvetlen összefüggésbe hozható a kórházi ellátással.

Vannak bizonyos tényezők, melyek fokozzák az ilyen jellegű infekciók előfordulásának az esélyét, ilyen például a katéterviselés, az injekciók, valamint a nem kellően tiszta környezetben végzett egészségügyi ellátás. Ugyancsak veszélyt jelentenek azok az egészségügyi dolgozók is, akik betegen látják el feladatukat. Emellett fontos tényezőként tartják számon az antibiotikumok felesleges és túlzott használatát, ezen keresztül rezisztens – nem egy esetben multirezisztens – baktériumok megjelenését. Az amerikai egészségügyi minisztérium 1 millióra becsüli az évente bekövetkező HAI-esetek számát.

A HAI-k kapcsán súlyos szövődmények léphetnek fel, melyek kimenetele igen kedvezőtlen. Nem elhanyagolható a kórházi fertőzések ellátásának anyagi vonzata sem, mely például az Egyesült Államokban milliárdos nagyságrendű évente, ezért a közegészségügy fókusza továbbra is a kórházban szerzett fertőzések megelőzésére irányul.

Az UV fény egészségügyi alkalmazása nem új elképzelés, hiszen már 1877-ben közlemény jelent meg a Nature című lapban arról, hogy UV fénnyel gátolható a mikroorganizmusok növekedése. A PurpleSun technológia kétségbevonhatatlan előnye, hogy kiküszöböli azokat a gyakori hátrányokat és emberi hibákat, melyek a vegyi anyagokkal történő fertőtlenítés során gyakran felmerülnek. Másik előny, hogy másodpercek alatt több felszínen is hatásos, és alakíthatóságánál fogva a berendezés minden elemén képes kifejteni a hatását.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.