hirdetés

Sztetoszkópok és kórházi fertőzésveszély

Egy új közlemény szerint az intenzív osztályokon használt sztetoszkópok tele vannak olyan baktériumokkal, melyek felelősek lehetnek a kórházi fertőzésekért.

hirdetés

A cikk szerzői az Infection Control & Hospital Epidemiology-ban 2018. december 12-én megjelent tanulmányukban a következőket írják: „a gyakorló orvosok sztetoszkópjai hemzsegnek a baktériumoktól, amelyek egyébként a nosocomiális fertőzésekért is felelősek lehetnek. Ráadásul a szokásos tisztítási módszerek sem elégségesek a probléma megszüntetéséhez. Bár a tisztítás valóban csökkenti a kontaminációt, de nem csökkenti a baktériumok mennyiségét egy kívánatos, „tiszta” értékre, és nem változtatja meg jelentősen a környezeti szennyezettséget. Ilyen módon a sztetoszkópok a kórházi fertőzések (HAI, hospital-aquired infections) hordozói, vektorai lehetnek.”

Jól ismert, hogy a gyakorló orvosok sztetoszkópjait nem fertőtlenítik rendszeresen. Több vizsgálatban is baktérium tenyésztést végeztek, melynek során igazolódott, hogy a sztetoszkópokon methicillin-rezisztens (és érzékeny) Staphylococcusok,  multidrog rezisztens P. aeruginosa, Acinetobacter törzsek, Enterococcusok, Escherichia coli, Klebsiellák, és Streptococcusok lehetnek. Mivel a vizsgálatok nem terjedhetnek ki valamennyi baktérium kimutatására, a kutatók az eszközökön talált DNS-t amplifikálták, majd bakteriális 16S riboszomális RNS gén szekvenálást, PCR reakciót, és számos egyéb módszert is bevetettek az intenzív terápiás részleg (ICU) sztetoszkópjainak vizsgálatára.

Az első elemzésben orvosok, nővérek, légzésfunkciós terapeuták által használt 20 sztetoszkópot, 20, mindenki által hozzáférhető, kórtermi sztetoszkópot és 20 tiszta, érintetlen sztetoszkópot vizsgáltak és hasonlítottak össze, míg a másik vizsgálatban 10, gyakorló orvosok által használt sztetoszkóp mikrobiális vizsgálatát végezték el a szabványos tisztítás előtt és a tisztítás után. (A tisztítás erőteljes, 60 másodpercig tartó 1,4%-os hidrogén-peroxidos letörlésből állt, és időt hagytak a száradásra is). A harmadik vizsgálatban további 20, gyakorló orvosok által használt sztetoszkóp baktérium flóráját elemezték, az előtt és azt követően, hogy tulajdonosaik az egyénileg szokásos módon elvégezték vizsgálóeszközük tisztítását. E harmadik csoportban a fonendoszkópot használók közül 14-en hidrogén-peroxidos törlést, 3-an 70%-os isopropil alkohollal történő tisztítást, szintén 3-an 0,55%-os nátrium hipoklorittal (≈hypo) való letörlést használtak.

A vizsgálatok eredményei szerint az intenzív osztályon használt sztetoszkópok jelentős patogén baktérium fertőzöttséget mutattak. Leginkább a gyakorló orvosok sztetoszkópjain és a kórtermek sztetoszkópjain volt kifejezett bakteriális kontamináció.

Táblázatosan közölték a gyakorló orvosok sztetoszkópjain talált, esetleg nosocomiális patogénként szereplő baktériumokat, és azok százalékos előfordulását. Az első csoport 20 eszközén a következő arányban találtak baktériumokat: Staphylococcusok 100%, Staphylococcus aureus 55%, Pseudomonasok 80%, Acinetobacterok 65%, Clostridiumok 40%, Enterococcusok 40%, Stanotrophomonas félék 35%, Burkholderiák 15%. A harmadik csoport eszközein még jelentősebb volt a szennyezettség: Staphylococcusok100%, Staphylococcus aureus 65%, Pseudomonas 100%, Acinetobacter 100%, Clostridium 60%, Enterococcus 90%, Stenotrophomonas 90%, Burkholderia 15%.

A vizsgálat szerint minden sztetoszkóp szennyezett volt valamilyen Staphylococcus-szal, az eszközök több mint a fele még a szokásos tisztítás után is tartalmazott Staphylococcus aureus-t. A sok bakteriális szennyező közül aStaphylococcus a bakteriális szennyezettség 6,8-14%-át tette ki. Mindegyik tisztítási módszer jelentősen csökkentette - de nem tüntette el - a bakteriális szennyezettséget: a standard módszert használó 10 sztetoszkóp közül 5-nél az érintetlen, tiszta sztetoszkópok szennyezettségi szintje alá sikerült menni, a gyakorló orvosok által végzett tisztítás 10 közül 2 sztetoszkópnál vitte le a szennyezettség értékét a tiszta -érintetlen- sztetoszkópok szennyezettsége alá. A szennyezettséget képviselő baktériumflóra összetétele nem változott.

A vizsgálat eredményei megerősítik a CDC (Centers of Disease Control and Prevention) által javasolt szigorú dekontaminációs eljárások szükségességét. A nosocomiális fertőzések megelőzése érdekében a javaslat új elemként azt is tartalmazza, hogy minden betegszobában minden betegre jusson külön sztetoszkóp, és javítani kell a sztetoszkópok tisztítási módszerei is.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Infection Control & Hospital Epidemiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 5,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.