hirdetés

Kórházi védőruházat fertőzöttsége

Az egészségügyi dolgozók által viselt ruházat gyakori fertőzésforrás. 

hirdetés

Jól ismert, hogy az egészségügyi dolgozók munkaruházata a napi rendszeres mosás ellenére is kórokozókkal lehet teli, a köpeny és a kesztyűk viszont minimálisra csökkentik a kórokozókkal való fertőződést. Két új vizsgálat is – különböző szempontokat figyelembe véve – utánanézett annak, hogy a műtősruha, a köpeny és a gumikesztyűk milyen védőhatást nyújtanak az intenzív osztályokon, illetve az időseket ápoló otthonokban.

Az első, háromkarú vizsgálatban Anderson és munkatársai intenzív osztályokon dolgozó nővérek bevonásával vizsgálták, hogy csökkenthető-e a kórokozók megtapadása, ha a műtőben viselt ruházatot előzetesen antimikrobás szerekkel itatják át. A műtősruha eredeti anyaga a standard pamut-poliészter volt, ilyet viselt a kontroll csoport. A másik két nővércsoport két, különböző módon impregnált ruhát kapott. A két különböző antimikróbás impregnálás közül az egyikben ezüsttel vonták be a ruha anyagának rostjait (1. csoport), a másik impregnálószer organoszilán-alapú, kvaterner ammónium és hidrofób fluoroacrilát kopolimert tartalmazott (2. csoport). A vizsgáltban részt vevő 40 intenzív terápiás nővér 3 egymást követő napon, napi 12 órában ezekben a műtősruhában dolgozott. Ezután telepképző egységenként (CFU, colony-forming units) mérték a ruhákon keletkezett összes bakteriális kontaminációt több helyről (ujjak, has, zsebek) vett mintákból.

Összesen 2919 mintát vettek a környezetből és 2185-et a nővérek védőruházatáról. A kontrollcsoporthoz képest az 1. csoportban mindössze 0,118 volt a különbség (95%CI -0,206-0,441, P=0,48), és a 2. csoportban is csak 0,009 (95%CI -0,323-0,342, P=0,96), azaz egyik antimikróbás impregnáció sem csökkentette az intenzív terápiás nővérek védőruházatának kontaminációját. Ennek oka talán a rövid expozíciós időben keresendő, és beteg körüli függönnyel vagy ágyneművel való érintkezés talán erősítené a különbséget.

Egy másik vizsgálatban Pineles és munkatársai azt vizsgálták, hogy az egészségügyi dolgozók köpenyén, illetve gumikesztyűjén – az ellátott egészségügyi feladattól függően - hogy alakul a meticillin-rezisztens Staphyloccocus aureus (MRSA) fertőzés lehetősége. A vizsgálatot a Veterans Affairs Community Center által működtetett VA ápoló otthonokban végezték az USA négy államában és Washington D.C.-ben. A bentlakó ápoltakról MRSA tenyésztésre mintákat vettek az orrnyílások környékéről, a perianális bőrterületről és az esetleg fennálló sebekből. A 200 ápolt közül 94-nél (46%) MRSA volt kimutatható. Az egészségügyi dolgozók minden, az ápoltakkal történő feladatukhoz köpenyt és gumikesztyűt viseltek.

Az MRSA-val kolonizált ápoltakkal történt 1543 különféle beavatkozás során átlagosan a köpenyek 11%-ban, a kesztyűk 20%-ban kontaminálódtak (P<0,01). A fertőző ágens átvitele természetesen jelentősen függött az ápoltakkal történt beavatkozások fajtájától. Beavatkozástól függően a köpenyek fertőzöttségének mértéke 0-19%, a gumikesztyűké 7-37% volt. A köpeny fertőződésének kockázata az ápolt átöltöztetése, egyes higiénés beavatkozások (pl. fogmosás), illetve az ápolt fürdetése esetén volt a legmagasabb (OR: >1,0, p<0,05). A köpeny kontaminációjára a legkisebb kockázatot a vérvétel (pl. vércukor ellenőrzés), vagy a gyógyszeradagolás jelentette.

A gumikesztyűk fertőződésének kockázata szintén az ápolt öltöztetése, fürdetése esetén volt a legnagyobb, de az ápolt költöztetése is magasabb kockázattal járt. Végül – egyáltalán nem meglepő módon – a nyílt sebekkel rendelkező ápoltakkal való foglalkozás lényegesen emelte a kontamináció kockázatát a sebekkel nem rendelkező ápoltakkal történő foglalkozáshoz képest (OR 2,9, P<0,01).

Mivel az ilyen ápolási otthonok lakói saját otthonukhoz hasonló környezetben élnek, az ápoltakkal történő foglalkozások veszélyének függvényében át kell gondolni a védőköpenyek, illetve a kesztyűk használatának előírásait. 

 

Forrás: Medscape Medical News Prespective > Society for healthcare epidemiology of Amedica (SHEA) > Expert Commentaries

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.