hirdetés

Valóban a nevetés a legjobb orvosság?

A nevetés nem feltétlenül a legjobb orvosság, sőt egyes betegek esetében akár ártalmas is lehet –figyelmeztetnek a British Medical Journal karácsonyi számában megjelent tanulmány szerzői.

hirdetés

Birminghami és oxfordi kutatók a nevetés előnyös és káros hatásait tekintették át 1946 és 2013 között megjelent adatok felhasználásával. Véleményük szerint a nevetés fontos egészségi kérdés. Vizsgálatukban azonosították a nevetés előnyeit, a nevetés hátrányait, valamint a patológiás nevetést okozó kórállapotokat.

Néhány olyan állapotot azonosítottak, melyekben az „akaratlan” (Duchenne-) nevetés előnyös lehet. A nevetés emelheti a fájdalom ingerküszöbét, ámbár a vizsgálatok szerint a kórházakat járó bohócdoktorok nem befolyásolják a kisműtéten átesett gyermekeket érő stresszt. Nevetés kapcsán csökken a verőerek falának merevsége, ami csökkenti a vérnyomást. Ennek kapcsán mérséklődik a szívroham kockázata, ily módon „a BMJ karácsonyi számának olvasása éveket adhat hozzá az élethez” – írja a lap.

A bohócok javíthatják a COPD-betegek tüdőfunkcióját, és az egész napos „valódi nevetés” akár 200 kalóriát is elégethet és csökkenti a vércukorszintet diabéteszben. A nevetés fokozza a fertilitást is: az in vitro fertilizációt (IVF) és embriótranszfert követően bohócműsort néző leendő anyák körében a terhességi arány 36 százaléknak adódott, szemben a kontrollcsoportban észlelt 20 százalékkal.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a nevetésnek nem kívánt hatásai is lehetnek. Egy szívbeteg nő például erős nevetés követően összeesett és meghalt, míg a „kirobbanó” nevetés szívruptúrát vagy nyelőcsőrepedést okozhat. A nevetés közbeni gyors légvétel kapcsán idegentest kerülhet a légutakba, és a nevetés asztmás rohamot is provokálhat. A nevetés vizelettartási zavarral járhat, és nevetés kapcsán sérvek is kialakulhatnak.

A szerzők felsorolják a patológiás nevetéshez vezető állapotokat, és hangsúlyozzák, hogy ezek ismerete segítheti a diagnózis felállítását: a leggyakoribb ok az epilepsziás görcs.

A kutatók kiemelik, hogy megállapításaik megkérdőjelezik az a közkeletű vélekedést, hogy a nevetésnek csak előnyös hatásai vannak, ugyanakkor megerősítik, hogy a humor minden formája esetében „kicsi a káros hatás kockázata, ugyanakkor a nevetés előnyös lehet”. 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.