hirdetés

A zene segíti a gyermekek gyógyulását

Egy, a londoni Great Ormond utcai Gyermekkórházban végzett közelmúltbeli vizsgálat tudományosan is igazolja, amit a szülők már ősidők óta sejtenek: a bölcsődalok segítik a beteg gyermek gyógyulását és enyhítik a fájdalmat.

hirdetés

A Psychology of Music című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányba 37 kisgyermeket vontak be, akik keringési és/vagy légzőszervi betegség miatt szorultak kezelésre; a legfiatalabb mindössze 7 napos, a legidősebb 4 éves volt. A fekvőbeteg-ellátás időtartama alatt mindegyikük három különböző, egyenként 10 perces foglalkozáson vett részt. Ennek keretében egyik alkalommal zenei kísérettel énekeltek bölcsődalokat a kis betegeknek, másik alkalommal meseolvasásra került sor, míg a kontrollként szolgáló harmadik alkalommal nem történt célzott beavatkozás.

A foglalkozások során elemezték a gyermekek fiziológiás válaszreakcióit és mérték a fájdalomérzet változását. A fiziológiás reakciók – a szívfrekvencia-változások és a vér oxigéntelítettségének – követésére pulzoximétert használtak; a fájdalomérzetet a gyermekek fájdalomfüggő viselkedési változásait megbízhatóan leíró és a gyermekkori fájdalom mérésére elfogadottan alkalmazott CHEOPS skála (Children’s Hospital of Eastern Ontario Pain Scale) alapján becsülték. A tízfokozatú CHEOPS skála bizonyos fájdalomfüggő magatartásváltozások (sírás, arckifejezések, hangadások, testtartás, kéz- és lábmozgások) alapján értékeli a kisgyermekek által átélt fájdalom mértékét (nincs fájdalom: 4 pont, rendkívül erős fájdalom: 13 pont).

A zenével kísért bölcsődaléneklés hatására szignifikánsan csökkent a szívfrekvencia (percenként átlagosan 134,1-ről 128,7-re) és az átélt fájdalom erőssége (a CHEOPS-skála átlagpontszáma 6,21-ról 5,64-ra esett vissza), míg a meseolvasás és a kontrollfoglalkozások során nem tapasztaltak hasonló változásokat. A mesélés kevésbé relaxáló hatása arra enged következtetni, hogy a beteg gyermekre nem önmagában a felnőtt részéről reá irányuló figyelem hat megnyugtatóan. Ahogy a vizsgálat egyik vezetője, dr. Nick Pickett, a keringési és légzőszervi betegségben szenvedő kisgyermekek ellátásában két évtizedes tapasztalattal rendelkező, zeneterápiával foglalkozó szakember fogalmaz, a zenének különleges varázsa van, amellyel ilyen hatást képes gyakorolni a gyermekekre.

A kép forrása: a Great Ormond Street Hospital for Children weboldala

 A kép forrása: a Great Ormond Street Hospital for Children weboldala 

A vizsgálatból az is kiderült, hogy sokkal hatásosabb, ha a kicsiknek egy jelenlévő személy énekel és kíséri hangszeren az éneklését, mintha magnóról szólnak bölcsődalok, amit dr. Pickett azzal magyaráz, a csecsemők és a kisgyermekek az énekhangra reagálnak először, a hangszer hangjára csak másodsorban. Hozzáteszi, hogy egynél több hangszer megszólalása már inkább zavaró és kevésbé hatásos a gyermekek megnyugtatására. A bölcsődalok éneklése során az arckifejezések és a szemkontaktus legalább olyan fontosak, mint maga a dal és a kísérőzene, és ha a gyermek közelében van, aki énekel neki, a saját és a gyermek hangulatának megfelelően választhatja meg a dalokat.

A Brit Tudományos Akadémia által is támogatott kutatás összességében tehát azt jelzi, hogy nem az énekléshez kapcsolódó társas interakció, hanem önmagában a zene és a dal segíti a beteg gyermekek gyógyulását. A szerzők szavaival élve bizonyára nem véletlen tehát, hogy a szülők évezredek óta dalolnak gyermekeiknek, ösztönösen tudva, hogy az ének megnyugtatja a gyermeket, mégis izgalmas dolog tudományos bizonyítékot találni arra, hogy a bölcsődalok valódi gyógyító erővel bírnak.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.