hirdetés

Vitaminkoktél és szteroid a szepszis ellen

Egy virginiai intenzív osztályon sikerrel mentettek életeket a szepszisben adott vitamin- és szteroid koktéllal.

hirdetés

A szepszis évente 15-19 millió ember életét veszélyezteti a világban és mintegy 60%-os mortalitással jár. A szepszis Hippokrates óta szerepel az orvosi tankönyvekben: akkor következik be, amikor a szervezet immunrendszere ellenállhatatlan erővel válaszol egy fertőzésre és olyan komplikációk lépnek fel (trombózis, gyulladások, stb.), melynek következtében leállnak az egyes szervek, végül bekövetkezik a halál. A sterilitás és az antibiotikumok korszaka előtt egy sérülés is szepszist okozhatott. A betegség még ma is kb. 1 millió embert veszélyeztet évente az USA-ban, és 25% és 50% közötti halálozással jár. A túlélés gyakran az azonnali antibiotikus kezeléstől és az intravénás folyadékbeviteltől függ.

A világ számos kórházában próbálják reprodukálni egy Virginiában dolgozó intenzív terápiás orvos sikeres szepszis elleni beavatkozását. Dr. Paul Marik (Easter Virginia Medical Scool) és munkatársai még 2017-ben közölték, hogy a norfolki intenzív terápiás osztályon 47 szepszisben szenvedő betegnek intravénásan C-vitamint (1,5 g 6 óránként, 4 napon keresztül), thiamint (200 mg 12 óránként) és hidrokortizont (50 mg 6 óránként) adtak, míg az ugyanennyi „kontroll” beteg placebót kapott. A fenti kombinációval kezelt 47 betegből 4 (8,5%) halt meg a megfigyelési idő alatt, míg a kontroll csoport 47 betegéből 19 (40,4%) vesztette életét még a kórházban, ami szignifikáns különbség (P<0,001). A vitaminkoktéllal kezelt minden betegnél 82%-kal csökkent a Sepsis-Related Organ Failure Assesment értéke, egyik betegnél sem alakult ki progrediáló szervi elégtelenség, és minden betegnél általában 18,3 ± 9,8 órával a C-vitamin protokoll beadása után le lehetett állni a vazopresszin adagolással. A kontroll csoportban a vazopresszin kezelést 54,9 ± 28,4 óráig kellett folytatni (P<0,001).

Dr. Oudemans-van Straaten (VU University Medican Centre, Amsterdam) és munkatársai a cikkhez fűzött kommentárjukban az eredmények magyarázatául azt feltételezik, hogy a hidrokortizon és a C-vitamin szinergetikusan hatnak a gyulladásos kaszkádban, a C-vitamin helyreállítja a glukokortikoid receptorok szenzitivitását, harcol a reaktív oxigén gyökök ellen, növeli a noradrenalin- és a vazopresszin szintézist, védi az endotheliumot, javítja a makrofág- és T-sejt működést, a thiamin csökkenti a vesékben az oxalát kristályok képződését.  A vitaminkoktél vélhetően csökkenti a különböző szervek (elsősorban vese és szív) károsodását.

Dr. Michael Donnino (Harvard’s Beth Israel Deaconess Medical Center) úgy döntött, hogy 200 betegen fogja kipróbálni a kombinációt, és vélhetően egy éven belül közzé is tudja tenni eredményeit.

Dr. Marik a MedScape-nek beszámolt arról, hogy jelenleg is 700 szepszisben szenvedő betegeket kezel. A vitamin-szteroid koktél kiegészíti (és nem pótolja) az egyéb gyógyszereket, pl. az antibiotikumokat. Betegeinél mellékhatásokat nem észlelt. A 6 óránként intravénásan adott 1,5 g C-vitamin sokszorosa a vitamin-tablettákkal, vagy gyümölcsökkel bevihető adagnak, de a daganatellenes kemoterápia mellé a betegek sokszor még nagyobb adagokat is kapnak. A C-vitamin csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást, leállítja az erek dilatációját, emiatt segít a vérnyomás stabilizálódásában. Az ekkora adagok veseköveket okozhatnak, amit a B1-vitamin ellensúlyoz. A thiamin létszükséglet a mitokondriumok számára. Módszere hatásosságát már egy ausztrál vizsgálatban is igazolták. 

 

Forrás:

1. WebMD Health News

2. Chest

3. Chest 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.