hirdetés

Szepszis: az antibiotikum a legfontosabb

2013-ban államilag elrendelt intézkedés-csomagot vezettek be New York állam kórházaiban a szeptikus betegek kórházi mortalitásának csökkentésére.

hirdetés

Egy 12 éves kisfiú 2012-ben egy karcolás után szepszisben halt meg, mert több orvos sem ismerte fel a fenyegető veszélyt. A fiú tragikus halála késztette New York állam döntéshozóit arra, hogy elrendeljék a szepszis diagnosztizálására és kezelésére vonatkozó szigorú szabályok bevezetését. A szepszis és szeptikus shock miatt korházba került betegek ellátási protokolljának része az úgynevezett „3 órás intézkedés”, melynek lényege, hogy a betegfelvételt követő három órán belül meghatározzák a laktátszintet, majd széles spektrumú antibiotikum beadásával megkezdjék a páciens kezelését. A rendelkezés egy további, „6 órás intézkedést” is előirányoz, melynek keretében a beteg 4,0 mmol/l laktátszintnél a beteg 30 ml/ttkg intravénás volumenpótló bólust, valamint vérnyomásesés esetén vazopresszorokat kap, illetve egy kontroll laktátszint mérést is végeznek.

Christopher Seymour (University of Pittsburgh) és kollégái A New England Journal-ban megjelent tanulmányukban a 2014. április 1. és 2016. június 30. közötti időszakban dokumentált, szepszis és szeptikus shock miatt felvett betegek adatait elemezve értékelték az intézkedés sikerességét. New York állam 149 klinikáján 49331-ből 40696 esetben (82,5%) tartották be a 3-órás-csomag előírásait a megadott időn belül. A 3-órás csomag végrehajtása átlagosan 1,30 órát vett igénybe. Az antibiotikumok beadásának átlagos ideje 0,95 óra, a folyadékbólust átlag 2,56 óra múlva kapták meg a betegek.

Seymour többváltozós modellben vizsgálta az eltelt idő és a mortalitás közötti kapcsolatot. Az eredmények szerint azoknál a betegeknél, akik 3 és 12 óra között kapták meg a 3-órás-csomag elemeit, 14 százalékkal magasabb volt a halálozás mint azoknál, akik 3 órán belül megkapták a csomag mindhárom részét. Az antibiotikumokra vonatkozóan is ezt az eredményt kapták: a 3 és 12 óra között megkezdett kezelés 14 százalékkal növelte a mortalitást a 3 órán belül megkezdett kezeléshez képest. Döntőnek tűnik tehát a széles spektrumú antibiotikum kezelés megkezdése, míg a korai intravénás folyadékbólus nem mutatott egyértelműen jelentős előnyt.

Összességében az mondható el, hogy a 3-órás-csomag késleltetése óránként 4 százalékkal növeli a halálozási kockázatot. És bár a betegadatok retrospektív analízise a kauzalitást nem bizonyítja, az antibiotikum kezelés gyors megkezdésének haszna biológiailag elfogadható. Ez ugyanis csökkentheti a kórokozó-terhelést, módosíthatja az immunválaszt, és mérsékelheti a későbbi szervi elégtelenségek veszélyét.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.