hirdetés

Zavegepant orrspray akut migrén kezelésére

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta a zavegepant felnőttek migrénjének akut kezelésére.

hirdetés

Az FDA két randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat alapján jóváhagyta az első kalcitonin gén-rokon peptid (CGRP) receptor antagonista gepántok közé tartozó zavegepant (Zavzpret, Pfizer) orrsprayt aurával vagy anélkül fellépő migrén akut kezelésére.

A The Lancet Neurology című folyóiratban a múlt hónapban közzétett, döntő 3. fázisú vizsgálatban az intranazális zavegepant statisztikailag jobbnak bizonyult a placebónál a fájdalommentesség és a legzavaróbb tünettől való megszabadulás elsődleges végpontja tekintetében 2 órával az adagolás után. Ezenkívül a zavegepant már 15 perc alatt enyhítette a migrénes fájdalmat, sok betegnél a hatás akár 48 órán keresztül is fennmaradt.

A migrén akut kezelési lehetőség egyik legfontosabb jellemzője az, hogy milyen gyorsan működik. Gyors gyógyszerfelszívódású orrsprayként a Zavzpret alternatív kezelési lehetőséget kínál azoknak, akiknek fájdalomcsillapításra van szükségük, illetve hányinger vagy hányás miatt nem tudják bevenni a szájon át szedhető gyógyszereket.

A Zavegepant jól tolerálható volt a klinikai vizsgálatok során, ahol szedésével kapcsolatosan nem jelentettek súlyos nemkívánatos eseményeket.

A leggyakoribb mellékhatások, amelyek e harmadik generációs CGRP-receptor agonistával kezelt betegekben nagyobb gyakorisággal (legalább a betegek 2%-ában) fordultak elő, mint a placebóval kezelteknél: az ízérzékelési zavarok (dysgeusia és ageusia), a hányinger, a hányás és az orrban tapasztalt kellemetlen érzés voltak.

A Zavegepant ellenjavallt olyan betegeknél, akiknek a kórtörténetében a zavegepanttal vagy a gyógyszer bármely más összetevőjével szembeni túlérzékenység szerepel. A klinikai vizsgálatok során túlérzékenységi reakciókat, köztük arcduzzanatot és csalánkiütést tapasztaltak a zavegepant alkalmazásakor.

A Zavegepant orrspray várhatóan júliusban lesz elérhető az Egyesült Államokban.

A gepántok közül Magyarországon jelenleg a szájban oldódó rimegepánt érhető el. A rimegepánt hatékony, jól tolerálható és hosszútávon biztonságos migrén profilaktikum, másnaponkénti szedése javallt.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/989654

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.