hirdetés

Teszttel jósolható a migrén profilaktikus szerére adott válasz

Egy új kutatás szerint a rohamok közötti allodynia vizsgálata segíthet megjósolni, hogy a migrénes betegek hogyan reagálnak majd a galcanezumabra.

hirdetés

A vér emelkedett CGRP-koncentrációja migrénes rohamokkal jár. A galcanezumab (Emgality, Eli Lilly) egy humanizált monoklonális IgG4 antitest, amely nagy affinitással és nagy specificitással köti meg a kalcitonin génnel rokon peptidet (calcitonin gene-related peptide, CGRP), így gátolja annak biológiai aktivitását. Az Emgality a migrén profilaxisára javallott olyan felnőtteknél, akiknek legalább 4 migrénes napjuk van havonta. A galcanezumab javasolt adagja havonta egyszer 120 mg, subcutan injekció formájában, kezdő dózisként, telítő dózisa 240 mg.

Az intenzív, lüktető fejfájást okozó migrén, mely annyira érzékennyé teheti az idegeket, hogy a fejbőr érintése is fájdalmat (allodyniát) idézhet elő. Az allodynia nem csak statikus vagy dinamikus érintésre, de hő hatására is felléphet (termikus allodynia).

Az iktális -rohamok alatti - fázis során bekövetkező szenzitizáció esetén a központi trigeminovaszkuláris neuronok masszív nociceptív bemenetet kapnak az aktív meningeális nociceptoroktól, míg a nem iktális -rohamok közötti- fázisban kialakuló szenzitizáció során a központi trigeminovaszkuláris neuronok nem kapnak nociceptív bemenetet, vagy szubliminálisan kapnak bemenetet a meningeális nociceptoroktól.

A Cephalalgia c. folyóiratban február 14-én közzétetté megfigyeléses, nyílt kohorsz-vizsgálatban a kezelés előtti nem iktális fázisban jelentkező allodynia közel 80%-os pontossággal azonosította a galcanezumabra reagálókat, és közel 85%-os pontossággal a nem reagálókat.

Azonnali klinikai relevancia

Dr. Rami Burstein (Beth Israel Deaconess Medical Center és a Harvard Medical School) a CGRP Diagnostics céggel együttműködve kidolgozta, hogy a nem niktális allodynia jelenlétének vagy hiányának vizsgálatával előre jelezhető legyen a CGRP-ellenes kezelésre adott válasz. Összesen 43, anti-CGRP-vel naiv migrénes betegnél a kutatók egy egyszerűsített QST algoritmust alkalmaztak a cephalikus vagy extracephalicus allodynia jelenlétének/hiányának meghatározására a migrén nem iktális fázisában (ez meghatározásuk szerint a migrénes roham után legkevesebb 12 óra elteltétól az újabb rohamot legalább 12 órával megelőző időszakig eltelt idő). A betegeket allodyniásnak tekintettük, ha a hőfájdalom küszöbértéke 32°C és 40°C között, ha a hidegfájdalom küszöbértéke 32°C és 20°C között, vagy ha a mechanikai fájdalom küszöbértéke 60 g alatti volt.

Ezeket a szigorú kritériumokat alkalmazva a kezelés előtti nem iktális cefalikus allodynia statisztikailag szignifikáns előrejelzője volt az anti-CGRP terápiára adott válasznak. A 19 nem válaszoló beteg 84%-ánál jelentkezett a rohamok közötti fájdalom, és a 24 válaszoló 79%-ánál pedig hiányzott, az általános pontossági arány 86%-os volt (P<0,0001). A vizsgálók szerint a nem iktális cephalicus allodynia "konzisztensen" előre jelezte a krónikus migrénes betegek, valamint a gyakori epizodikus migrénes betegek válaszreakcióját.

A nem iktális allodynia kimutatása a kvantitatív szenzoros tesztelés (QST) egyszerűsített paradigmájával gyors, megfizethető, nem invazív és betegbarát módszer a krónikus betegségek profilaktikus kezelésére reagálók és a nem reagálók prospektív megkülönböztetésére, így azon betegek számára írhatjuk fel a gyógyszert, akik arra a legnagyobb valószínűséggel reagálnak. Tekintettel arra, hogy nagyon magas a korreláció a galcanezumabra adott válasz és a nem iktális cephalicus allodynia megléte között, a szerzők javasolják, hogy az összes olyan betegnél, aki potenciális CGRP-ellenes kezelés jelölt, rutinszerűen végezzük el a vizsgálatot a szer felírása előtt.

Dr. Shaheen Lakhan (Boston, Massachusetts) kommentárjában nagyon figyelemre méltónak tartotta a kutatást, mely egy lépéssel közelebb visz minket a prediktív, precíziós gyógyászathoz, és eltávolodik a migrén kezelésének próba-szerencse megközelítésétől. A migrén jelenlegi gyógymódjai nagyon költségesek, és ha nem működnek, a betegek továbbra is szenvedéssel és életminőség romlással kell szembesüljenek. És ha a gyógyszerek nem segítenek, az "bizalmatlansághoz vezethet az egészségügyi szolgáltatóval és a rendszer egészével szemben.

 

Forrás:

Ashina S, Melo-Carrillo A, Szabo E, Borsook D, Burstein R. Pre-treatment non-ictal cephalic allodynia identifies responders to prophylactic treatment of chronic and episodic migraine patients with galcanezumab: A prospective quantitative sensory testing study (NCT04271202). Cephalalgia. 2023;43(3). doi:10.1177/03331024221147881

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.