hirdetés

Új érzéstelenítő a migrén megelőzésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a migrén profilaxisára szolgáló Vyepti (eptinezumab) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) november 8-11-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a migrén profilaxisára szolgáló Vyepti (eptinezumab, 100 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz) készítményre (kérelmező: H. Lundbeck A/S).

A teljes indikáció szerint a Vyepti olyan felnőtt betegek migrén-profilaxisára alkalmazható, akiknél legalább havi 4 napon jelentkezik migrén. A készítményt kizárólag migrén kezelésében jártas szakorvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2020 február 22-én engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező szintén a dániai székhelyű H. Lundbeck A/S volt.

A Vyepti ajánlott dózisa 3 havonta 100 mg, egyes betegeknél a 300 mg-os adag bizonyult hatásosnak.

 

A hatóanyagról (glükarpidáz)

A Vyepti hatóanyaga, az eptinezumab (ATC kód: N02CD05) egy érzéstelenítő, mely hatásmechanizmusát a CGRP receptorok aktiválódásának gátlásával fejti ki.

A Vyepti alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások az alábbiak voltak: nasopharyngitis és túlérzékenységi reakciók.

 

A PROMISE vizsgálati programról

Az eptinezumab hatásosságát és biztonságosságát epizodikus migrén esetében a PROMISE 1 (NCT), krónikus migrén esetében pedig a PROMISE 2 (NCT) fázis III klinikai vizsgálatokban értékelték, melyek felépítése hasonló volt. A betegeket placebóra vagy eptinezumabra randomizálták, amelyet három havonta adagoltak a PROMISE 1 vizsgálatban 12 hónapon át, míg a PROMISE 2 vizsgálatban csak 6 hónapig. Az eptinezumab hatásosságát igazolta, hogy a placebóhoz képest a havi migrénes napok száma szignifikáns csökkenést mutatott, ráadásul a hatás már az első három hónap során is jelentkezett.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a novemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 8-11 November 2021

EMA positive opinion: Vyepti

FDA Approves Vyepti (eptinezumab-jjmr) Intravenous Injection for the Preventive Treatment of Migraine

Alder BioPharmaceuticals Announces Positive Eptinezumab Phase 3 Results for Prevention of Frequent Episodic Migraine

A Multicenter Assessment of ALD403 in Frequent Episodic Migraine (PROMISE 1)

Evaluation of ALD403 (Eptinezumab) in the Prevention of Chronic Migraine (PROMISE 2)

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.