hirdetés

Rimegepant akut migrénes rohamban

Egy kettős vak, randomizált, kontrollált fázis 3 vizsgálatban a rimegepant csökkentette az akut migrénes fájdalmat és a migrénnel járó egyéb kellemetlen tüneteket.

hirdetés

A migrén leküzdésére alkalmas gyógyszerek fejlesztése eddig nem sok eredménnyel járt. Évtizedek óta a szerotoninreceptor-agonista triptánok a leggyakrabban alkalmazott migrénellenes szerek, de a betegek kb. egyharmada nem reagál a kezelésre, 30-40%-uknál pedig visszatér a roham. Ráadásul migrénben szenvedő kb. 10%-ánál a triptánok abszolút, vagy relatív kontraindikációja áll fenn.

A rimegepant egy szájon át szedhető calcitonin génnel összefüggő peptid (CGRP) receptor antagonista. A CGRP monoklonális antitestek csoportjába tartozó számos molekulával folytak már fázis 3 vizsgálatok, a nemzetközi fejfájástársaság (IHC, International Headache Society ) tavalyi kongresszusán a galcanezumabbal (Eli Lilly), a fremanezumabbal (Teva Pharmaceuticals), az eptinezumabbal (Alder Biopharmaceuticals) és az erenumabbal (Amgen) végzett vizsgálatok a szerek közel egyező hatásosságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát jelezték, az egyes szerek közötti különbség a dózisokban, a beadás módjában, és az antitestek által megcélzott targetekben van.

A rimegepant vizsgálatba (Study 302) dr. Richard B. Lipton neurológus (Einstein College of Medicine,Bronx, New York) és munkatársai 1186 olyan felnőttet vettek be, akik migrénes betegsége legalább 1 éve ismert volt. A betegek havonta 2-8 (átlagosan 4,6) mérsékelt, vagy súlyos migrénes rohamtól szenvedtek és 15-nél kevesebb alkalommal volt fejfájásuk. Átlagéletkoruk 41 év volt, 89%-uk volt a nőbeteg. A több centrumban végzett vizsgálat 537 betege egyetlen, 75 mg-os dózisú orális rimegepantot kapott, míg a többi 535 beteg per os placebót kapott a migrénes roham kezelésére. A placebóhoz képest az első 2 órában lényegesen többen váltak fájdalommentessé a rimegepant csoportban, ez a különbség erősen szignifikáns volt (P=0,0006). Az aktívan kezelt csoportban a betegek 20%-a vált a kezelés első két órájában fájdalommentessé, míg a placebo-csoportban csak a betegek 12%-a. A fájdalom a kezelt csoportban 58%-ban, a placebo csoportban 43%-ban enyhült (P<0,0001). A leggyakoribb kellemetlen tünettől is jóval többen szabadultak meg a kezelt csoportban (P<0,0001).

A migrént kísérő tünetek alakulását tekintették a kutatók a másodlagos végpontnak. A hányingert kivéve, a kezelt és a placebo csoport betegei között itt is jelentős különbségek voltak a rimegepant 75 mg javára: fotofóbia-mentes volt 37% vs 22% (P<0,0001), fonofóbia-mentes 37% vs 27% (P<0,0039),  hányingermentes 48% vs 43% (P=0,2084).

Az elsődleges végpontot, a fájdalommentességet 2 órával a kezelés után mérték, de a kedvező hatás még 8 óra múlva is fennállt, pl.: az aktív kezelés egyetlen adagja után szignifikánsan fennmaradt a kedvező hatás, a fájdalom a kezelést követő 2-48 órában enyhült (P<0,0001), vagy teljesen meg is szűnt (P=0,0181).

Mellékhatás az aktív hatóanyagot kapó betegek 17%-ában, a placebót kapók 14%-ában alakult ki. Gyakori mellékhatás volt a hányinger: a kezelt csoportban 1,8%-ban, a placebo csoportban 1,1%-ban lehetett észlelni. Urológiai fertőzés 1,5%-ban és 1,1%-ban alakult ki. Mellékhatások miatt nem volt szükség a kezelések, illetve a vizsgálat megszakítására. A rimegepant nem okozott májeltéréseket, biztonságossági profilja gyakorlatilag megegyezett a placebóéval.

Dr. Elizabeth Loder (Division of Headache and Pain in the Department of Neurology at Brigham and Women’s Hospital in Boston, Massachusetts vezetője) a tanulmányhoz fűzött megjegyzésében kifejtette, hogy „az új gyógyszeres kezelés egyértelműen jobb, mint a placebo. A CGRP receptor antagonisták értékesebbek a triptánoknál, és sok függ az új gyógyszerek árától.”

 

Forrás:

1. Medscape Medicine News > Conference News > AHS 2018

2. American Headache Society (AHS) Annual Meeting 2018

3. Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.