hirdetés

Atogepant migrén prevencióra

Az FDA március 30-án gyógyszerjelölti státuszba vette az AbbVie migrén megelőzésére szolgáló atogepant hatóanyagú orális CGRP receptor antagonistakészítményét, melynek engedélyezése őszre várható.

hirdetés

Az AbbVie március 30-án jelentette be, hogy az FDA gyógyszerjelölti státuszba befogadta atogepant hatóanyagú, migrén prevenciójára használható készítményét. A vizsgálati készítmény fő újdonsága, hogy egyrészt a jelenleg használt szerekkel szemben kismolekulás szer és nem antitest, másrészt engedélyezés esetén az első és egyetlen migrénprevencióra használt orális CGRP receptor antagonista lehet. A jelenleg használatban lévő, antitest alapú CGRP-gátlókat szubkután injekció formájában kell alkalmazni, mint amilyen például az Aimovig (Amgen, erenumab), Emgality (Eli Lilly, galcanezumab) vagy az Ajovy (Teva, fremanezumab). Korábbi elemzői vélemények szerint az orális CGRP-gátlók piaca elérheti a 4 milliárd dollárt. Ezen a piacon a tabletta formula óriási előnyt jelent a bőr alá adott injekciókkal szemben, de az Allergannak itt is lehet versenytársa a jövőben: a Biohaven már előrehaladott vizsgálati fázisban jár rimegepant hatóanyagának prevenciós célú alkalmazásra (rohamterápiára már engedéllyel rendelkezik Nurtec néven).

 

A hatóanyagról (atogepant) és mellékhatásairól

Az atogepant egy vizsgálati fázisban levő orálisan alkalmazható CGRP receptor antagonista (gepant), amelyet kifejezetten a migrén preventív kezelésére fejlesztettek ki. Vizsgálatok szerint a CGRP szintje migrénes rohamok során megemelkedik, ezért a szelektív CGRP receptor antagonistákat jelenlegi ismereteink szerint sikerrel lehet alkalmazni a migrén megelőzésében. A hatóanyag eredetileg az Allergan fejlesztése. A céget tavaly májusban felvásárolta az AbbVie, így a világ negyedik legnagyobb gyógyszergyártó vállalata jött létre – több mint egy évet kellett várni arra, hogy az európai és az amerikai versenyhivatal engedélyezze a 63 milliárd dolláros fúziót, és még így is el kellett adni bizonyos gyógyszerek licenceit más vállalatoknak. Az Allergan a hatóanyagot több másik vizsgálati molekulával együtt fejlesztette, ezek közül a legígéretesebb a szintén CGRP-blokkoló ubrogepant lett, amelyet azonban nem a prevencióban, hanem a migrén rohamterápiájában vizsgálat a cég (korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, ez volt az ACHIEVE klinikai vizsgálat, lásd: Ubrogepant migrénre).

A klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban (5% felett vagy a placebónál gyakrabban) tapasztalt mellékhatások közé az alábbiak tartoztak: székrekedés (6,9-7,7% az összes vizsgálati karon, míg placebo esetében 0,5%), émelygés (4,4-6,1% szemben a placebo 1,8%-ával) és felsőlégúti fertőzések (3,9-5,7%, placebo: 4,5%). Az esetek túlnyomó többségében az észlelt mellékhatások enyhék vagy közepes súlyosságúak voltak, és nem indokolták a kezelés felfüggesztését. Nagyon jó hír, hogy a klinikai vizsgálatok során nem tapasztaltak májtoxicitást, amit korábban a CGRP-blokkolók egyik potenciális kockázatának tartottak – az Alder eptinezumab hatóanyagánál például jelentkezett ilyen hatás.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA a gyógyszerjelölti státuszba történő felvételt a fázis III ADVANCE vizsgálat (NCT03777059) alapján látta indokoltnak. Ebben a 910 résztvevő bevonásával végzett, multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatban a naponta egyszer 10, 30 és 60 mg-os dózisban adagolt atogepant hatásosságát és biztonságosságát hasonlították össze placebóval. Az eredmények szerint az összes vizsgálati karon sikerült elérni az elsődleges végpontként kijelölt migrénes napok számának csökkenését a 12 hetes vizsgálati időszakban: az egyre emelkedő dózisokkal 3,69, 3,86 illetve 4,2 nappal csökkent a havi migrénes napok száma, míg placebónál ugyanez 2,48 nap volt. Ezen felül a 30 és 60 mg-os adagokkal a hat másodlagos végpontál is sikerült statisztikailag szignifikáns pozitív eredményeket kimutatni (havi fejfájásos napok átlagos számának változása, rohamterápiás gyógyszerhasználat visszaesése, migrénes napok számának legalább 50%-os csökkenése 3 hónap átlagában, valamint 3 önbevallásos közérzeti és funkcionalitási értékelési skála pontszámainak változása). A hatóanyag teljes vizsgálati programjában csaknem 2500 beteg vett részt, bevonási feltételként havonta átlagosan 4-14 migrénes nap került kiírásra. Egy fázis III hosszú időtartamú (52 hetes) biztonságossági vizsgálatban a 60 mg-os napi adag hatásait vizsgálták, ennek adatai az American Academy of Neurology 2021-es virtuális éves találkozója keretében kerülnek majd bemutatásra. A 12 hetes vizsgálati időszak alatt a migrénes napok számának legalább 50%-os csökkenését az emelkedő dózisok esetében a betegek 55,6, 58,7 illetve 60,8%-a tapasztalta, míg placebo alkalmazásakor ez mindössze 29% volt.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

U.S. FDA Accepts AbbVie's New Drug Application for Atogepant for the Preventive Treatment of Migraine

Atogepant FDA Approval Status

AbbVie Announces Positive Phase 3 Data for Atogepant in Migraine Prevention

Allergan's Oral CGRP Receptor Antagonist Atogepant Demonstrates Robust Efficacy and Safety in Episodic Migraine Prevention in a Phase 2b/3 Clinical Trial

AbbVie’s atogepant set to reach projected worth of $766m in 2026 after accepted NDA from FDA

NCT02848326 - Efficacy, Safety, and Tolerability of Multiple Dosing Regimens of Oral Atogepant (AGN-241689) in Episodic Migraine Prevention

Calcitonin gene-related peptide receptor antagonist

AbbVie Announces Positive Phase 3 Data for Atogepant in Migraine Prevention

AbbVie, Allergan score FTC approval for $63B merger with one final hurdle left to go

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.