hirdetés

Monoklonális antitestek fejfájásban és migrénben

A calcitonin génnel összefüggő peptid (CGRP) receptor antagonista monoklonális antitestek eredményesen használhatóak krónikus migrénben és a túlzott fájdalomcsillapító használatából származó fejfájásban.

hirdetés

A kutatók szerint calcitonin génnel összefüggő peptid (CGRP) receptor antagonista monoklonális antitestek hatásosak a krónikus migrénben szenvedő betegek és a fájdalomcsillapító-túladagolásból származó fejfájásban szenvedő betegek számára – függetlenül a használt méregtelenítő módszerektől. A fájdalomcsillapítók túlzott adagolásának – orvosi ellenőrzés melletti - hirtelen abbahagyása ma már nem javasolt eljárási mód. A legújabb stratégiák szerint a fájdalomcsillapító gyógyszerek hirtelen abbahagyása során különböző megelőző farmakológiai kezeléseket kell bevezetni, mert a hirtelen elvonás akár 2 hétig terjedő elvonási tünetekkel járhat, átmenetileg erősödhet is a fejfájás, „rebound-headache” alakulhat ki. A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás a népesség 1-2%-át érinti. Akkor beszélünk „medication-overuse headache”, vagy „rebound headache”-ről, ha a beteg egy hónap alatt legalább 10 napig rendszeresen valamilyen fájdalomcsillapítót szed, és ettől támad fejfájása.

Dr. Umbero Pensato (University of Bologna) és munkatársai szerint a fájdalomcsillapók elvonása nem befolyásolja az anti-CGRP-k hatásosságát fájdalomcsillapító-túlhasználatból eredő fejfájásban. A Cephalalgia c. folyóiratban megjelent prospektív vizsgálatukban a méregtelenítés és az anti-CGRP kezelés haszna közötti összefüggést igazolták. Tanulmányukban 401 betegnél indítottak erenumab, vagy galcanezumab kezelést. 111 beteg felelt meg a bevételi kritériumoknak: krónikus migrénje és fájdalomcsillapító-túladagolásból származó fejfájása volt, az előző 3 hónapban legalább 28 fejfájásos napon vett be fájdalomcsillapítót. Ebből a 111 betegből 83-nál került sor kórházi detoxikációra, a maradék 28 betegnél személyes okokból – vagy a COVID-19 miatti ágyhiányból – járóbetegként végezték a túlzott gyógyszerfogyasztás miatti elvonást (tehát felügyelet nélkül).

A vizsgálat elsődleges végpontja a 3 hónap után észlelt ICHD-3 (International Classification of Headache Disorders) kritériumok arányának alakulása volt. Másodlagos végpontként értékelték a 6 tételből álló „headache impact tesztet” (HIT-6), a havi fejfájásos napokat, a migrén okozta képességcsökkenést (migrain diasability assessmant score, MIDAS), az átlagos fájdalom-intenzitást, a havonta elfogyasztott fájdalomcsillapító mennyiséget, a hatásra, vagy épp a hatástalanságra utaló kiindulási jeleket, illetve a biztonságosságot.

Az anti-CGRP kezelés megindítás után 3 hónappal a betegek átlag 59%-ánál elmúlt a fájdalomcsillapító-túlfogyasztás miatti fejfájás, amiből 57% kórházi detoxikáláson, 64% ambuláns detoxikáláson esett át (a különbség nem volt szignifikáns P= 0,4788). Kb. a betegek felénél (51%) legalább felére csökkent havonta a fejfájásos napok száma: bár kórházi betegeknél egy kissé kevésbé, mint az ambuláns betegeknél, de a különbség itt sem volt szignifikáns (51% vs 54%, P=0,8393). A tanulmány szerzői végül megállapították, hogy ezeknél a betegeknél az anti-CGRP gyógyszerek hatásosak – függetlenül a detoxikálási programtól, persze további vizsgálatok szükségesek az eredmények végleges igazolásához.

Dr. Alan M. Rapoport (University of California Los Angeles, a Neurology Reviews főszerkesztője, az International Headache Society, IHS leköszönő elnöke) kommentárjában a tanulmány kialakításának két jelentős korlátozó tényezőjére hívta fel a figyelmet. Ez egyik az, hogy a két betegcsoportot teljesen másképp detoxikálták: az egyik csoportnál a kórházban azonnali méregtelenítést végeztek, így a betegek a preventív szerek elkezdése előtt semmiféle gyógyszert nem kaptak. A betegek másik (ambuláns) csoportjának azt javasolták, hogy álljanak le a gyógyszerekkel. Ilyen módon nem tudjuk, hogy ezek a betegek hirtelen abbahagyták a gyógyszereket (azonnal méregtelenítettek), vagy sem? Nagyobb hiba, hogy a két csoportba nem randomizálva kerültek be a betegek, ezért egy csomó más változót is figyelembe kellene venni.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a monoklonális antitest kezelés alkalmas a fájdalomcsillapító-túladagolásból származó fejfájás kezelésére – függetlenül a méregtelenítési stratégiától; „mióta a monoklonális antitestek a rendelkezésünkre állnak, hatásuk akkor is igen jó, ha nem történt teljes detoxikálás”. Felhívta a figyelmet a Carlsen és munkatársai (Danish Headache Center, Koppenhága) által jegyzett tanulmányra, akik 3 hasonló gyógyszerrel végzett vizsgálat (preventív kezelés detoxikálással, preventív kezelés detoxikálás nélkül, detoxikálás 2 hónap múlva elkezdett preventív kezeléssel) eredményeit ismertették.

Forrás:

Pass W. Anti-CGRPs effective for medication overuse headache, regardless of detox strategy. Medscape Medical News. February 26, 2022.

Pensato U, Baraldi C, Favoni V, et al. Real-life assessment of erenumab in refractory chronic migraine with medication overuse headache. Neurological Sciences. July 2021. 43(Suppl 1):3. DOI:10.1007/s10072-021-05426-5

Pensato U, Baraldi C, Favoni V, et al. Detoxification vs non-detoxification before starting an anti-CGRP monoclonal antibody in medication overuse headache. Cephalalgia. First published February 9, 2022. https://doi.org/10.1177/03331024211067791

Carlsen LN, Munksgaard SB, Nielsen M, et al. Comparison of 3 treatment strategies for medication overuse headache. A randomized clinical trial. JAMA Neurol. 2020;77(9):1069-1078. doi:10.1001/jamaneurol.2020.1179

Magyar M, Hajnal B, Gyüre T, Ertsey C. Orv. Hetil. 2015, 156(30): 1195-1202. https://doi.org/10.1556/650.2015.30209

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.