COVID-19 szűrésére alkalmas karpánt

Az Egyesült Államokban vészhelyzeti felhasználási engedélyt kapott a Tiger Tech Solutions Inc felkaron hordható diagnosztikai eszköze, mely képes kimutatni a COVID-19 fertőzésre utaló jeleket.

Az FDA március 19-én vészhelyzeti felhasználási engedélyt adott a Miami székhelyű Tiger Tech Solutions Inc. cég Tiger Tech COVID Plus Monitor nevű készülékének, mely egy gépi tanulási eljárásokat alkalmazó műszer. Az eszközt egy rugalmas pánttal a beteg felkarjára kell rögzíteni, és működése során képes arra, hogy olyan véralvadási eltéréseket azonosítson, melyek többek között a COVID-19-re jellemzőek.

 

 

 

 

 

 

 

A felkaron rögzíthető Tiger Tech COVID Plus Monitor eszköz véralvadási anomáliák alapján jelzi például a COVID-19 fertőzést

 

Működési elvéből következően a COVID Plus Monitor nem csak a koronavírus-fertőzés esetén jelez, hanem 5 évesnél idősebb tünetmentes egyéneknél egyéb olyan állapotok fellépésekor is, amelyek hiperkoagulációt (például bizonyos rákbetegségek vagy szepszis) vagy hiperinflammatorikus állapotot idézhetnek elő (például súlyos allergiás reakciók). A készülék nem helyettesíti a COVID-19 diagnosztikai teszteket, és nem használható a fertőzés súlyosságának monitorozása céljából olyan személyeknél, akik már a COVID-19 fertőzés jeleit, tüneteit mutatják. Az FDA hivatalos közleménye szerint az eszköz a testhőmérséklet mérésével kombinálva segíthet olyan biomarkerek jelenlétének kimutatásában, amelyek viselője koronavírus-fertőzöttségét jelezhetik. Az eszköz ezért alkalmas a COVID-19 fertőzés terjedési sebességének mérséklésére az egészségügyi intézményekben, iskolákban, munkahelyeken, vidámparkokban, stadionokban és repülőtereken és egyéb nyilvános helyeken.

A rugalmas pánttal a felkarra rögzíthető készülék szenzorai a felhelyezést követő első három-öt percben a véráram pulzációs szignáljait rögzítik, majd egy valószínűségi alapú gépi tanulási modellbe töltik fel. Ezt a modellt arra tanították be, hogy predikciókat készítsen arról, hogy a viselő szignáljainak megváltozása milyen esetekben jelezheti hiperkoaguláció fellépését – ez a hematológiai jelenség gyakori a COVID-19 betegeknél. A készülék két fotopletizmográfiás (PPG) érzékelőt és egy processzort tartalmaz, a folyamatosan zajló mérések eredményeit pedig színkódok jelzik. Zöld fényjelzés esetén nem tapasztalható elváltozás, kék esetében a mérés inkonkluzív volt, piros jelzésnél viszont a készülék olyan specifikus elváltozásokat érzékelt, amelyek hiperkoagulációra utalnak. A fotopletizmográfia olyan módszer, amellyel a vér pulzálása fény segítségével mérhető, és ez alapján számítható a szívritmus, oxigénszaturáció és egyéb egészségügyi paraméterek. Korábban csak klinikai körülmények között volt megvalósítható, azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően manapság a méréshez nem szükségesek drága komponensek, a mérő elektronika kis helyen elfér, és fogyasztása nem jelentős. Ezek a jellemzők lehetővé teszik a mérőrendszer okosórákba való integrálását. A mérés azonban igen zavarérzékeny, többek között mozgásra, hőmérsékletváltozásra, ezek mind olyan hatások, amelyek a mindennapi élet során folyamatosan jelen vannak, és jelentősen megnehezítik a mérés kivitelezését.

A Tiger Tech COVID Plus Monitor klinikai teljesítményét kórházi és iskolai környezetben vizsgálták. A kórházi, validációs vizsgálat 467 tünetmentes résztvevő bevonásával zajlott, akik között 69 igazoltan pozitív eset fordult elő. Az eredmények szerint az eszköz által jelzett pozitív százalékos egyezés 98,6% volt, míg a negatív százalékos egyezés 94,5% értéket mutatott. Az iskolai vizsgálat egy megerősítő jellegű, konfirmáló vizsgálat volt, ahol 412 negatív és 7 pozitív eset fordult elő, itt a készülék százalékos egyezése a klinikai tesztekkel 100%-os volt pozitív és negatív esetben egyaránt.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes First Machine Learning-Based Screening Device to Identify Certain Biomarkers That May Indicate COVID-19 Infection

Searching for Ways to Prevent Life-Threatening Blood Clots in COVID-19

BPI Pre-EUA.EUA EUA Letter of Authorization Generic OHTx_20190731

Common pitfalls and recommendations for using machine learning to detect and prognosticate for COVID-19 using chest radiographs and CT scans

FDA authorizes first AI-powered armband for COVID-19 screening

EUA-TigerTech-COVIDPlusMonitor-IFU

Tiger Tech snares first EUA for machine learning algorithm applied to COVID-19 screening

Rapid triage for COVID-19 using routine clinical data for patients attending hospital: development and prospective validation of an artificial intelligence screening test

Tiger Tech Solutions - COVID Plus Monitor

Fotopletizmográfiás jelfeldolgozás

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[269725] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.