Daganatos betegek kezelése COVID-19 idején

Az aktuális daganatellenes kemoterápia nem rontja a COVID-19 betegek életkilátásait.

Egy új kutatás szerint bizonyos malignus daganatok és következményeik miatt a COVID-19 fertőzés több súlyos, vagy végzetes állapot kialakulásához vezet, de az éppen aktuálisan adott citotoxikus kemoterápia nem befolyásolja ennek kockázatát.

Bár számos beszámoló írta le, hogy bizonyos rosszindulatú daganatos betegségek esetén növekszik a COVID-19 miatti intenzív ápolás (ICU) szükségessége, illetve a mortalitás, de nem volt adat arról, hogy az éppen esedékes rákkezelések milyen hatással vannak a daganatos betegek COVID-19 betegségének lefolyására. Dr. Melissa Pessin (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York City) és munkatársai ennek felderítésére retrospektív analízis alá vették 309 igazolt SARS-CoV-2-vel fertőzött daganatos beteget betegségük jellemzői és betegségük kimenetele szempontjából. A betegek 47,6%-a kórházi felvételre került, 10,0%-uk meghalt, 38,8%-uk COVID-19 betegsége vált súlyossá vagy végzetessé. Az összehasonlításul használt csoport azonos életkorú, nem SARS-CoV-2 fertőzött rákos beteg volt, akik 33,0%-a került kórházba, 6,2%-a halt meg és 17%-ának volt súlyos, vagy végzetes a betegsége.

A Journal of Clinical Oncology-ban megjelent közleményük szerint a rákbetegek COVID-19 diagnózisa utáni 35 napon belül alkalmazott citotoxikus kemoterápia vagy immunterápia nem növelte a COVID-19 súlyos, vagy kritikus formáinak arányát. A diagnosztizált hematológiai rosszindulatú daganatok esetén 90%-kal, a tüdűrák esetén pedig duplájára  emelkedett a COVID-19 súlyos vagy kritikus formáinak kockázata. Amennyiben a COVID-19 diagnózisa idején lymphopenia állt fenn, 2,10-szeresére, kiindulási neutropenia fennállása esetén 4,20-szeresére emelkedett a súlyos, vagy fatális kimenetel kockázata.

A súlyos, vagy kritikus állapotba kerülő COVID-19-es betegekben a COVID-19 diagnózisa idején jelentősen emelkedett az abszolút neutrophil szám, az interleukin-6 (IL-6), a laktát dehidrogenáz (LDH), a D-dimer, az aszpartát transzamináz, a troponin I és a procalcitonin érték. A thromboembóliás anamnézisű betegek több mint a felénél (20/36, 55,6%) súlyos, vagy kritikus COVID-19 betegség alakul ki.

Pessin doktornő elmondta, hogy „a pandémia előrehaladtával egyre jobban megismerjük a COVID-19 betegséget, azt, hogy hogyan idéz elő erős gyulladásos és koagulopátiás állapotokat, melyek nem teljesen olyanokat, amilyeneket áttétes rákban szoktunk látni. Ezért a fertőzés súlyosságának becslése és megítélése érdekében COVID-19-ben szenvedő daganatos betegeknél igen körültekintően kell értelmezni a gyulladásos és koagulopátiás laboratóriumi értékeket." Hangsúlyozza, nagyon fontos törekedni arra, hogy a betegek továbbra is megkapják a daganatellenes kezeléseket, az onkológusok ne halasszák későbbre azokat, mivel a késlekedések miatt jóval előrehaladottabb állapotba kerülnek a daganatos betegek.

Dr. Lennard Y. Lee (University of Birmingham, UK) - aki nemrégiben számolt be a kemoterápiás, vagy egyéb kezelés alatt álló daganatos betegek COVID-19-es mortalitásáról - úgy nyilatkozott: „régebben úgy hittük, hogy ha egy rákos beteg COVID-19-et kap, igen nagy valószínűséggel belehal. Ezért ilyen esetekben sok onkológus félt beadni a kemoterápiát. Ez a tanulmány viszont azt igazolta, hogy a kemoterápia nem növeli a COVID-19 halálozást, azaz nem számít mortalitási kockázati faktornak. Ez azt jelenti, hogy – miközben óvni kell a SARS-CoV-2 fertőzéstől -, a daganatos betegnek meg kell adni az esedékes kemoterápiát. Az eredmények relatíve megnyugtatóak, azaz a COVID-19-ben megbetegedett rákos betegeknek nem kell félniük a haláltól: a mortalitási arány 10-ből 1. Sőt, a COVID-19-es daganatos betegeknél relatíve agresszív kezelést kell alkalmazni, hogy mielőbb megszabaduljanak a vírustól. Közben nem szabad elfelejteni, hogy a daganat növekedése nem áll meg a pandémia alatt sem.”

Dr. Rohit Gosain (Roswell Park Comprehensive Cancer Center, Buffalo, New York) szintén nemrégiben számolt be a COVID-19 és a rák összefüggéseiről, arra hívta fel a figyelmet, hogy a daganatos betegek gyakran idősek, immunszuppressziós kezelés alatt állnak, tehát igen érzékenyek. Kezelésükön általánosságban nem kell változtatni, de még gondosabbnak kell lenniük, kerülniük kell a tömeget, a gyengélkedőket, állandóan maszkot kell viselniük, sűrűn kezet kell mosniuk. . Melissa Pessinék közleményében csak 18 volt az immunterápiában részesülő beteg, ma, amikor az immunterápia korszakát éljük, nagyon fontos lenne, hogy egy nagyobb létszámú csoporton értékeljük az immunterápia és a COVID-19 közötti összefüggést.       

Boggs W. Recent chemotherapy not tied to worse COVID-19 ourcomes. Reuters Health Information. August 28, 2020.

Lee J, Foote MB, Lumish M, et al. Chemotherapy and COVID-19 outcomes in patients with cancer. Journal of Clinical Oncology. https://bit.ly/2G0aLRH Journal of Clinical Oncology, online August 14, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.