hirdetés

A hypoglykaemia és az ehhez társuló arrythmiák kockázata és kockázati tényezői 2-es típusú diabéteszben és kardiovaszkuláris betegségben

Kohorszvizsgálat a való élet körülményei között

A súlyos hypoglykaemia a makrovaszkuláris események, a kedvezőtlen klinikai kimenetel és a halálozás legerősebb prediktora 2-es típusú diabetes mellitusban (T2DM). Egyelőre azonban továbbra sem tisztázott, hogy valóban közvetlen patofiziológiai korreláció áll-e fenn, vagy a hypoglykaemia csupán az esendőség markere ebben a klinikai szituációban. Az intenzív glükózkontroll előnyeit és kockázatait a kardiovaszkuláris kimenetel szempontjából elemző nagy klinikai vizsgálatok analízise szerint a jobb glükózkontroll annak ellenére kedvezőbb kimenetellel társult, hogy az intervenciós karon fokozottnak bizonyult a hypoglykaemia kockázata. Mindazonáltal jelenleg is vitatott, hogy a HbA1c-célérték elérésének a mikrovaszkuláris szövődmények szempontjában mutatkozó csekély előnye meghaladja-e azt a veszélyt, melyet a gyógyszer által indukált hypoglykaemia jelent a való élet körülményei között. Az újabb vizsgálatok eredményei összefüggést jeleznek a hypoglykaemia és a szívritmuszavarok között, ám ezeknek a vizsgálatoknak gyenge pontja a kis esetszám (amennyiben a gold standard módszereket használják a hypoglykaemiás események [HE] értékelésére), illetve az, ha nem megfelelően dokumentálják a HE-ket, ha csak a tünetekkel kísért eseményeket regisztrálják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.