hirdetés

Gyerekekkel érintkező idősek pneumococcus fertőzésének kockázata

A Streptococcus pneumoniae hatszor nagyobb valószínűséggel telepszik meg azokban a 60 évnél idősebb felnőttekben, akik rendszeresen érintkeznek gyermekekkel.

hirdetés

Dr. Anne Wyllie és munkatársai azt tapasztalták, hogy „a felnőttkori pneumococcus konjugált vakcina (PCV) immunizáció fő előnye az, hogy közvetlenül védi a gyermekekkel érintkező felnőtteket, akik a sikeres gyermekgyógyászati nemzeti immunizációs programok ellenére is hordoznak és továbbadnak néhány típusú pneumococcust”.

A European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) 2024 nemzetközi konferenciáján bemutatott eredmények szerint viszonylag magas a pneumococcus hordozási arány a gyermekekkel rendszeresen érintkező felnőtteknél. Elsősorban az óvodások (24-59 hónaposak) a hordozók, de az 1 évesnél fiatalabb gyermekeknél magasabb az átviteli arány, mint az 1-2 éveseknél.

A kutatók eredetileg a pneumococcusos fertőzések átvitel forrásait és dinamikáját, valamint az idősebb felnőttek pneumococcusos megbetegedésének kockázati tényezőit kívánták vizsgálni, hogy megjósolhassák a felnőttkori pneumococcus konjugált vakcina (PCV) hatását a 60 évnél idősebbeknél. A COVID-járvány miatti korlátozott társadalmi keveredés, a közösségi tevékenységek hiánya miatt azonban arra a következtetésre jutottak, hogy „az idősebb felnőtteknél a fertőzés megszerzésének vagy átvitelének forrása nagy valószínűséggel a gyermekekkel való érintkezésből származott”.

A pneumococcusok általában az egészséges emberek légutaiban találhatók meg. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ becslése szerint az iskoláskorú gyermekek 20-60%-a lehet kolonizált, míg a gyermektelen felnőtteknek csupán 5-10%-a.

A longitudinális vizsgálatot két téli szezonban: 2020-2021-ben és 2021-2022-ben olyan párok körében végezték New Havenben, ahol a pár mindkét tagja 60 évesnél idősebb volt és háztartásukban nem élt 60 évnél fiatalabb személy.

A résztevők által gyűjtött saját nyálmintákat értékelték, és 10 héten keresztül (hat vizsgálati látogatással) kéthetente töltötték ki a szociális viselkedésre és az egészségi állapotra vonatkozó kérdéseket. A nyálmintavételi módszert azért alkalmazták, mert a kutatók hatékonyabbnak ítélték, mint az orrgarati tamponból vett mintákat. Kvantitatív polimeráz láncreakciós próbákat alkalmaztak a nyálminták pneumococcus DNS jelenlétének (piaB és lytA pneumococcus gének) és a pneumococcus törzsek változatosságának vizsgálatára (36 szerotípus volt a célcsoport).

A vizsgálatba bevont 61 háztartásban élő 121 felnőtt közül 62 felnőtt vett részt mindkét szezonban. Az átlagéletkor 70,9 év volt (60-86 év), a résztvevők 51%-a nő volt, és 85%-uk fehérbőrű.

Összességében az 1088 mintából 52 (4,8%) pozitív pneumococcus-tesztet mutatott ki, és 121 felnőttből 27 (22,3%) legalább egy mintavétel alkalmával kolonizált volt. Néhányan több időpontban is kolonizálódtak, ketten pedig a 10 hetes mintavételi időszak alatt végig kolonizálódtak. A két résztvevő közül, akik hatból öt időpontban kolonizáltak voltak, az egyikük arról számolt be, hogy a két vizsgálati idényben naponta érintkeztek 5 évesnél fiatalabb és 5-9 éves gyermekekkel. Ez a személy az első vizsgálati szezonban a hat mintavételi pontból háromban is pozitív volt.

 

Öt olyan eset volt, amikor a háztartás mindkét tagja hordozó volt ugyanabban az évszakban, bár nem feltétlenül ugyanazon az időpontban. A számok túl kicsik voltak ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, történt-e átvitel a háztartási párok között.

A szerzők azt találták, hogy a 24-59 hónapos (2 évesnél idősebb, de 5 évesnél fiatalabb) gyermekkel való kapcsolat növelte leginkább a pneumococcus hordozásának esélyét, bár a kapcsolat gyakorisága és intenzitása is számított.

Bármely mintavételi időpontban (pontprevalencia) a pneumococcus hordozása jelentősen - valamivel több mint hatszorosára - magasabb volt azoknál az idősebb felnőtteknél, akik naponta vagy néhány naponta érintkeztek gyermekekkel (10%), mint azoknál, akik nem érintkeztek gyermekekkel (1,6%).

Különösen a felnőttek és az 5 évesnél fiatalabb gyermekek, illetve az 5-9 éves gyermekek közötti érintkezés vezetett 13,8%-os, illetve 14,1%-os megnövekedett pontszerű prevalenciához. A 10 évesnél idősebb gyermekek körében a pneumococcus hordozása alacsonyabb volt, 8,3%-os pontszerű prevalenciával. Minél fiatalabb a gyermek, annál nagyobb a pontprevalencia; a pontprevalencia 13,8% volt az 1 éves és fiatalabb gyermekek mintáiban, 10,5% az 1-2 éves gyermekek mintáiban és 17,8% a 2-5 éves gyermekek mintáiban.

A hordozási prevalencia magasabb volt azoknál az idősebb felnőtteknél, akik napi (15,7%) vagy néhány naponta (14,0%) történő érintkezésről számoltak be, mint azoknál, akik csak havonta egyszer-kétszer (4,5%) vagy soha (1,8%) érintkezésről számoltak be, írták.

Azok az idősebbek, akik sokat érintkeznek gyerekekkel, és fogékonyabbak a légúti vírusokra, különösen a megfázásos és influenzaszezonban könnyebben kapnak másodlagos pneumococcus fertőzést. A védőoltás segíthet a megfertőződés elleni védelemben, vagy csökkentheti a betegség súlyosságát.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.